Kőkemény meccs vár a magyar válogatottra Belgrádban – így léphet pályára a nemzeti tizenegy!

2023. szeptember 07. 16:07

Papíron erősebb ellenfél ellen játszik majd egy fontos, de nem kulcsfontosságú Eb-selejtezőt az elmúlt évben szintén megerősödött, és jó formát mutató magyar csapat, amely a csapategységben is bízhat csütörtök este.

2023. szeptember 07. 16:07
Belgrád, 2023. szeptember 6.
Ádám Martin, a magyar labdarúgó-válogatott tagja (k) a belgrádi Rajko Mitic Stadionban 2023. szeptember 6-án. Az Európa-bajnoki selejtezősorozatban a magyar nemzeti csapat szeptember 7-én Szerbia vendége lesz.
MTI/Czeglédi Zsolt

A Szerbia-Magyarország mérkőzés tétje, hogy ki kerül előnybe, de nem ezen múlik az Eb-részvétel 

Nagyon fontos mérkőzést játszik csütörtökön este a magyar labdarúgó-válogatott, hiszen az Eb-selejtezőcsoportunk első helyén álló nemzeti együttes a vele azonos pontszámmal álló, kizárólag rosszabb gólkülönbsége miatt második helyre szorult szerb válogatott ellen fog pályára lépni. Sajnálatos módon üres lelátók előtt, ugyanis az UEFA zárt kapus mérkőzésre büntette a szerbeket, így a mérkőzésen csak egy szektor lesz nyitva, ahol gyerekek és kísérőik lehetnek jelen. Ez talán jelenthet némi előnyt a magyar válogatottnak, de semmiképp sem döntő fontosságú.

A mérkőzés tétje, hogy ki szerez előnyt az őszi idény kezdetén, de mivel októberben még lesz egy telt házas Puskás Arénában rendezett visszavágó, a végső sorrendet semmiképp sem ez dönti el. 

Sokkal inkább befolyásolja az, hogy mit lesz majd a szerb-magyar mérkőzéssel előtti Litvánia-Montenegró mérkőzés eredménye. 

A szerbek elleni döntetlen esetén tehát maradna a jelenlegi felállás, ám ha kikapunk és Montenegró győz, nehezebb helyzetbe kerülne válogatottunk. Vasárnap pedig lesz még egy Szerbia-Litvánia és egy Montenegró-Bulgária mérkőzés is, amelyek eredményétől függően az első és a harmadik hely közt bármelyiken állhat majd a magyar csapat. A legjobb eredmény természetesen a győzelem lenne, de egy vereség sem jelentene tragédiát, és az erőviszonyok alapján volna is realitása egy ilyen eredménynek. 

A G csoport állása jelenleg:

1. MAGYARORSZÁG3215–0+57
2. Szerbia3215–1+47
3. Montenegró31111–2–14
4. Bulgária4222–6–42
5. Litvánia3121–5–41

Ezt is ajánljuk a témában

A szerb válogatott papíron erősebb, mint a magyar

A szerbek papíron erősebbek, csapatuk jelenleg 25. a FIFA-világranglistán, amelyen a magyar válogatott a 36. helyen áll. Ezt mutatja a két keret értékének különbsége is – míg a magyar válogatott játékosainak összértéke 130 millió euró, a szerbeké ennek majdnem a háromszorosa, 370 millió. A mi legértékesebb játékosunk Szoboszlai Dominik, akinek a játékjoga jelenleg  50 millió eurót ér (bízunk benne, hogy ez az összeg a közeljövőben még nagyobb lesz), pont annyit, mint a nyáron a Laziótól a szaúd-arábiai Al-hilal együttesébe igazoló Szergej Milinkovics-Szavicsé. 

A szerbeknél azonban van még nála is értékesebb játékos, a Juventus centere, Dusan Vlahovics. A 70 millió eurót érő labdarúgó, akit pletykaszinten a nyáron Karim Benzema utódját kereső Real Madriddal is összehoztak, nagyon kemény ellenfél; 

Szalai Ádámnak és Willi Orbánnak nem lesz könnyű dolga, ha fel akarják tartóztatni a 23 éves, 190 centis izomembert, akit a labdarúgást nem ismerők simán testépítőnek is nézhetnek.

És volt ő már 85 milliós játékos is, talán épp abban lehet bízni, hogy az egy évet tartó meredek értékcsökkenése gyengébb formát jelez. Az említett két labdarúgó azonban csak a jéghegy csúcsa, hiszen ott van még a szintén Juve-játékos középpályás, a 30 évesen is 22 milliót érő Filip Kosztics, a szintén az Al-hilalhoz igazoló Alexander Mitrovics (28 millió), a Red Bull Salzburg játékosa, Strahinja Pavlovics (25 milió), Nikola Milenkovics a Fiorentinából (18 millió), és még sorolhatnánk. 

A pályán persze nem a pénz játszik (ha így lenne, a Paris Saint-Germain már megnyerte volna a Bajnokok Ligáját), de azért jó indikátora tud lenni az erőviszonyoknak (a Manchester City sokadik próbálkozásra éppen tavasszal nyert), és az egyéni képességek erejét jelzi az is, hogy az itt nem felsorolt játékosaik is olyan klubokban szerepelnek, mint a Chelsea, a Porto, a Sevilla, a Torino, a Werder Bremen, vagy a Fenerbachce. 

A magyar válogatott sem gyenge, de a csapategységben és a kiváló formában is bízhatunk

Lényeges tehát, hogy egyéni szinten talán erősebb a szerb keret, ám a magyar is sokat erősödött az elmúlt években, mára pedig elértük, hogy válogatottunkból nyolcan is topligákban futballoznak, és rendszerint a kezdő tizenegyben kapnak helyet klubjukban, tízen pedig európai kupákban szerepelhetnek az új idényben. Legalább ekkora jelentősége van azonban annak is, hogy a magyar válogatott jelenleg kiváló formát mutat, hiszen idén még gólt sem kapott, és legutóbb 2022 szeptemberében a Nemzetek Ligájában szenvedett vereséget az olasz válogatott ellen. 

Ezt is ajánljuk a témában

Labdarúgóink már a nemzetközi elitben

Az idei átigazolási szezonban a futballválogatott jó néhány játékosa került topbajnokságban szereplő csapatba, és a többiek is jellemzően korábbi klubjuknál magasabb szintű egyesülethez igazoltak.

Szintén nagyon fontos aspektus a csapategység kérdése. Erre pedig bőven alapozhatunk, hiszen ha valamiben, e téren biztosan világklasszis Marco Rossi szövetségi kapitány együttese. A válogatott magja évek óta együtt játszik, nagy köztük az összhang, és csak meg kell nézni egy-egy videót a Telki edzőközpontban zajló edzésekről, hogy azonnal lássa az ember, mennyire egy hullámhosszon vannak, és önbizalommal teliek a magyar labdarúgók. 

Szoboszlai Dominik, aki ősszel még mindig csak 23 éves lesz, egy éve vette át Szalai Ádámtól a kapitányi karszalagot, és azóta igazi vezérévé vált ennek a válogatottnak. Időközben pedig a világ egyik legjobb csapatához igazolt, ahol azonnal berobbant és mára nem csak a Liverpool, de a Premier League legjobb játékosai közt emlegetik; megérdemelten. Az ő játéka kulcsfontosságú, a mérkőzés kimenetele múlhat rajta, de ott van még az angol bajnokság szintjéhez azonnal alkalmazkodó alig 20 éves, Golden Boy-jelölt Kerkez Milos, és a Ferencvárosban kiemelkedően játszó Varga Barnabás, a Bundesligába igazoló Szalai Attila és a nagyon jó formában lévő Sallai Roland is, akik mind-mind kulcsjátékosai nemzeti együttesünknek.  

Ilyen kezdővel léphet pályára a magyar válogatott

Marco Rossi szövetségi kapitány a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón azt mondta, győzelemre készíti fel a csapatot, ami alapján azt is gondolhatnánk, hogy a korábbi, támadó felfogású kezdőcsapatot küldi majd pályára, ám mi nem erre számítunk. Győzni nem csak sok támadással és sok góllal lehet, elég egyetlen találat, ha hátul nem kapunk egyet sem – ezt az olaszoknál senki nem tudja jobban. Márpedig a kapitányunk olasz, és az erősebb csapatok ellen korábban is ezzel a hozzáállással menedzselte a magyar válogatottat. 

Várakozásaink szerint védekezőbb felfogású csapatot láthatunk majd a szerbek elleni mérkőzésen, amely megpróbálja majd elkerülni, hogy gólt kapjon. A kapuban Dibusz Dénes helye biztos, ezt maga a kapitány is megerősítette, előtte pedig nagyon valószínű, hogy összeszokott védőhármasunk, Szalai Attila, Willi Orbán és Lang Ádám játszik majd. 

A balszélen Kerkez Milosnak bérelt helye van, hiszen a kirobbanó formában játszó szerbiai származású játékos munkabírása óriási, és szülőhazájában pályára lépni biztosan plusz motivációt jelent.  

Az viszont korántsem egyértelmű, ki kezd majd a pálya jobb szélén. A megszokott kezdőből ugyanis jelenleg hiányzik Bolla Bendegúz és Botka Endre – előbbi azért nem került be a keretbe, mert átigazolása sokáig húzódott, és hetek óta nem játszott, utóbbit pedig még mindig sérülés miatt kell nélkülöznie a nemzeti együttesnek. Az ő hiányukban valószínűleg a Le Havre-ban jó formát mutató Loic Nego kezd majd, aki helyett, ha kell ott van Fiola Attila is. 

A középpályán a Montenegró elleni felálláshoz hasonlóra számítunk, Kleinheisler László szintén sérülés miatt, az augusztus végén a japán Vissel Kobe együtteséhez igazoló Vécsei Bálint pedig Bollához hasonlóan játékpercek hiányában nincs a keretben,  így Nagy Ádám mellett Callum Styles kaphat szerepet. 

A mérkőzés alakulásának függvényében lehet, hogy Szoboszlai Dominik kicsit hátrébb játszik majd, mint szokott. Marco Rossi utalt is ilyesmire, amikor arról beszélt, hogy a Liverpool középpályása kiválóan képes lenne registát játszani

 és láttunk is erre példát a közelmúltban, amikor a Newcastle elleni mérkőzésen kiállították Alexis Mac Allistert, és Jürgen Klopp hátrébb vonta a magyar labdarúgót. 

Szoboszlai várhatóan bemozogja a két tizenhatos közti területet, így mást játszik majd védekezésben és támadásban. A támadósor szintén nagy kérdés, hiszen a formációból fakadóan két játékos maradt, így nem egyértelmű, hogy két gyors, befelé törő szélsővel állunk fel, vagy egy szélső és egy center szerepel majd. Utóbbi esetben sem egyértelmű ki kezd majd, hiszen az egészen elképesztő formában lévő Varga Barnabást (12 mérkőzésen – beleértve az Európai Konferencia Liga selejtezőit – 14 gól valamint 6 gólpassz álla a neve mellett) kihagyni óriási luxusnak tűnik. 

Ezt is ajánljuk a témában

Mégis lehetséges, hogy Marco Rossi meglépi ezt a biztonságos eredmény érdekében, hiszen ott van Ádám Martin, aki ugyan nincs a legjobb formában, és biztosan nem is bír 90 percet, de termetének és erejének köszönhetően rendesen ki tudja fárasztani a szerb védőket, hogy aztán a mérkőzés második felében egy friss, gólerős Varga Barnabás érkezzen, és betaláljon. 

Sallai Roland kihagyása szintén luxus lenne, hiszen a Freiburg játékosa nagyon jó formában kezdte a szezont, és a terhelést, amiből a szerbek ellen biztosan lesz része, szintén jól bírja. 

A Mandiner tippje a magyar válogatott kezdőjére: Dibusz Dénes – Szalai Attila, Willi Orbán, Lang Ádám – Kerkez Milos, Callum Styles, Nagy Ádám, Loic Nego – Szoboszlai Dominik, Sallai Roland – Ádám Martin

A Szerbia-Magyarország Európa-bajnoki selejtezőmérkőzést csütörtökön 20:45 perces kezdettel szöveges formában ÉLŐBEN követheti a Mandineren!

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunfia1
2023. szeptember 07. 19:53
Egy x összejöhet. Pár perc alatt vezetést szerzünk, a második félidőben egyenlítenek. A tippem:1-1. Hajrá magyarok!
cutcopy
2023. szeptember 07. 19:45
Jól eltaláltad, Sallait hagytad csak ki..
SzaboGeza
2023. szeptember 07. 19:19
Ne törjetek csontot srácok, a többi mehet!!!:) GYŐZÜNK!!!
blondiner
2023. szeptember 07. 19:02
Remélem Rossi ma ünnepelni fog! Hajrá magyarok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!