„Nem szégyellem, folytak a könnyeim két-három napon keresztül” – őszintén beszélt érzéseiről Szalai Attila az M4-nek

2023. augusztus 21. 17:52

Klubváltásáról, Rossi véleményéről, Szoboszlairól és Kerkezről, a válogatottról és a profi labdarúgás emberi oldaláról is beszélt az M4-nek adott interjúban a magyar válogatott labdarúgó.

2023. augusztus 21. 17:52
Szalai Attila, a magyar labdarúgó-válogatott és a TSG Hoffenheim hátvédje

Egy nagyon mosolygós, boldognak tűnő Szalai Attila adott interjút az M4-nek, és az az öröm nagyrészt annak szól, hogy a 35-szörös válogatott hátvéd pár hete a Bundesliga középmezőnyéhez tartozó Hoffenheim együtteséhez igazolt. „Mindig is álmom volt egy topligában – a Bundesligában szerepelni. Gyerekként erről álmodozik az ember, nézi a legjobb bajnokságokat, a nagy meccseket, a nagy játékosokat, és beleképzeli magát a helyükbe, hogy »milyen jó lenne, ha ezt egyszer én is át tudnám élni!« Nagyon örülök, hogy ez sikerült, és sikerült nyáron ide igazolnom” – fogalmazott Szalai. 

Luxembourg, 2022. november 17.
Szalai Attila (b3) és Ralph Schon luxemburgi kapus (j) a Luxemburg - Magyarország barátságos labdarúgómérkőzésen a Luxembourg Stadionban 2022. november 17-én.
MTI/Kovács Tamás
Szalai Attila gólt fejel a Luxemburg - Magyarország barátságos mérkőzésen
Forrás: MTI/Kovács Tamás

Tudatosan tervezett karrier

A magyar játékos elmondta azt is, hogy tudatosan tervezték és építették fel a karrierjét, és úgy érzi, hogy eddig ez jól sikerült. (Szalai Attila a Rapid Wien csapatának akadémiáján nevelkedett, majd 19 évesen Magyarországra, a Mezőkövesd csapatához igazolt, innen került 2019-ben a ciprusi Apoel Limasol együtteséhez, majd két évvel később a török Fenerbachcéhez, ahol két és fél évet töltött –  a szerk.). 

A hátvéd a vele kapcsolatban lábra kelt átigazolási pletykákkal kapcsolatban elmondta, hogy 

egy játékos számára mindig hízelgő, hogy egy nagy klub érdeklődik iránta, de azon túl, hogy ezt pozitív motivációként éli meg, alapvetően igyekszik kizárni az átigazolásokkal kapcsolatos híreket, már csak azért is, mert jó részük kacsa. 

Persze van olyan, amelyiknek van némi valóságalapja, hiszen a nagy klubok jellemzően több száz játékost figyelnek egyszerre, hogy kiválasszák a legmegfelelőbbet az adott posztra, és sokszor, ha megjelennek a játékosmegfigyelők a lelátón, már kész tényként jelennek meg a hírek arról, hogy egy játékost melyik klub vinné – mondta. 

Gördülékeny, de fájdalmas volt az átigazolás Szalai Attila számára

Szalai Attila elárulta azt is, hogy a Hoffenheim már tavaly is érdeklődött iránta, de idén jött el a pillanat, amikor ezzel kapcsolatban konkrét tárgyalások is kezdődtek. A két klub szerencsére gyorsan megegyezett, így a tárgyalási folyamat is hamar lezajlott, mert vele sem volt nehéz megállapodnia a Hoffenheimnek – mondta a magyar labdarúgó, aki kiemelte, hogy nagyon hálás a Fenerbachcének azért, hogy mindez ilyen gördülékenyen megoldódott. 

De az átigazolás csak gyakorlati szempontból volt könnyű, a távozás lelkileg nagyon nehéz volt Szalai Attila számára. A magyar játékos nem tagadja, megsiratta volt klubját, ahol úgy érzi, otthonra, családra talált.

 „Rengeteget kaptam a klubtól. Ott lettem igazán érett játékos. Nem volt egyszerű a búcsú, érzelmes heteket, napokat éltem át, hiszen tényleg családtagnak éreztem magam a klubnál. Nem szégyellem bevallani, hogy jöttek is a könnyek két-három napon keresztül, hiszen családba kerültem, rengeteg barátot szereztem a Fenernél. Rengeteg barátot szereztem, sok mindent – köztük hál' Istennek egy kupagyőzelmet is megéltem” – vallott a klubváltás emberi oldaláról a labdarúgó. 

A magyar labdarúgó elmondta, hogy úgy érzi, máris sikerült beilleszkednie új csapatába, amiben természetesen rengeteget segített neki a klub és a csapattársak – és persze az sem volt hátrány, hogy az akadémiai évek alatt kiválóan megtanulta a nyelvet, így könnyen tud kommunikálni mindenkivel. Nagyon hálás a játékostársaknak, az edzői stábnak és az egész klubnak, hogy ennyire megkönnyítik számára a beilleszkedést.

Ezt is ajánljuk a témában

Rossi is támogatta Szalai Attila átigazolását 

Szalai Attila válogatottbeli csapattársaihoz, Szoboszlai Dominikhoz és Kerkez Miloshoz hasonlóan kikérte Marco Rossi véleményét az átigazolásról, aki támogatta a klubváltást, és egyetértett abban, hogy Szalai számára a Hoffenheimhez igazolás megfelelő lépés a karrierje e pillanatában. Előbbiek átigazolásával kapcsolatban elmondta, rendkívüli dolog, hogy ennyi magyar válogatott játékos játszhat egyszerre topligákban, ilyesmire talán nem is volt példa, de ez természetesen nagyon jó a magyar válogatottnak. 

Elmondta azt is, hogy természetesen beszélgetett Szoboszlaival és Kerkezzel, gratuláltak egymásnak, elmesélték, hogy milyen érzés az új klubnál lenni, milyenek az edzések, hogy megy a beilleszkedés, és persze szót ejtettek az ilyenkor szokásos gyakorlati dolgokról, mint például a lakáskeresés. „Mindenkitől csak pozitív dolgokat hallottam, úgyhogy nagyon örülök” – tette hozzá a hátvéd, aki szerint az, hogy ezek az átigazolások szinte egyszerre történtek, egy fejlődési folyamat része, ami szerencsére beérett. 

Luxembourg, 2022. november 16.
Szalai Attila, a magyar labdarúgó-válogatott tagja (b) és Marco Rossi szövetségi kapitány sajtótájékoztatót tart a másnapi Luxemburg - Magyarország barátságos mérkõzés elõtt a Luxembourg Stadionban 2022. november 16-án.
MTI/Kovács Tamás
Szalai Attila, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitány-helyettese és Marco Rossi szövetségi kapitány nem először tartanak közösen sajtótájékoztatót
Forrás: MTI/Kovács Tamás

A klubjában a védelem tengelyében szánnak neki szerepet, az edzőmeccseken bal oldali és középső középhátvédként kapott játéklehetőséget, és úgy érzi a klub szeretné, ha a csapat vezérévé tudna válni, hogy képes legyen irányítani a többieket, hozzátenni a tudást, a tapasztalatot, a mentalitást, amivel rendelkezik. 

„Tudják, hogy mit várhatnak tőlem. Természetesen nagyon az elvárások. Magammal szemben is nagyok az elvárásaim, szeretnék nagyon sokat fejlődni, és mindennap jobban teljesíteni. Azon dolgozom, hogy ez sikerüljön!”

 – fogalmazott Szalai.

Marco Rossi épp a közelmúltban nevezte ki Szalait a magyar válogatott csapatkapitány-helyettesévé. ezzel kapcsolatban a játékos elmondta, hogy úgy érzi, válogatott karrierjében is érzékelhető a személyiségfejlődés. Nagyon örül a szövetségi kapitány bizalmának, és mindent megtesz, hogy megfeleljen ennek a feladatnak.Igyekszik a pályán és azon kívül is mindenben támogatni a csapatkapitány Szoboszlai Dominikot, és természetesen bármikor szívesen fogadja bármelyik válogatott csapattársát, akinek esetleg segítségre, vagy építő kritikára lenne szüksége. 

További céljairól azt mondta, a válogatottal nagyon szeretne kijutni az Európa-bajnokságra és a világbajnokságra, a Hoffenheim színeiben pedig szeretne stabil kezdőjátékossá válni, és jól szerepelni a Bundesligában, később pedig  – remélhetőleg már jövőre – pályára lépni valamelyik európai kupában. 

Nyitókép: M4 Sport képernyőkép

 

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
reepcze
2023. augusztus 22. 23:54
Megnéztem Szancsó Instáját. Még mindig rengeteg török üzenetet kap. A legszebb ezek közül az volt, amikor a Fener drukker vigasztalta a hétvégi szerencsétlen öngólja után. Tényleg nagyon szerették ott. Kívánom neki, hogy sikerüljön kiharcolnia ezt a szeretetet a germánoknál is!
billysparks
2023. augusztus 21. 18:08
Nem gondolnám feltétlen, hogy a Hoffenheim jobb csapat, mint a Fener, de sokkal erősebb a német bajnokság, nagyobb az egyéni fejlődési potenciál. a bayern, dortmund, Leverkusen, Lipcse bőven a török liga felett van, de az se mindegy, hogy a futottak még kategória is a galata, Besiktas, fener szintje. ( Werder, Köln, Wolfsburg, stb...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!