A Fradi nem adta meg a kegyelemdöfést - idegenben győzte le a kiesés ellen küzdő MTK a bajnokot!

2022. május 07. 22:06

A kék-fehérek véghez vitték a bravúrt – amire senki nem számított.

2022. május 07. 22:06
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

A 218. örökrangadó előtt az MTK-nak muszáj volt felvállalnia a kamikázeharcot a már bajnok Ferencváros otthonában, hiszen egy újabb döntetlennel (ebben a szezonban már kétszer is 0-0-ra végeztek egymással a csapatok, sorozatban három gólnélküli döntetlenre még sosem volt példa az örökrangadók történetében!) már tuti kiesne,

Nem volt tehát meglepetés, hogy a vendégek közelmúltban kinevezett fiatal szakvezetője, Horváth Dávid alaposan megszervezte a védekezést az alaposan felforgatott összeállításban kezdő, nyilván a szerdai Magyar Kupa-döntőre is készülő Ferencváros ellen.

Hiszen listázzuk csak: a kapuban a klubbal a közelmúltban szerződést hosszabbító, de Dibusz Dénes mögött csak a cseresorba kényszerülő Bogdán Ádám kezd, de Sztanyiszlav Csercseszov Muhamed Besicnek, a fiatal Zeljko Gavricnak és fél év alatt a Fradiban nem sok emlékezeteset nyújtó Fortune Bassey-nak is megadta az esélyt, hogy a kezdőcsapatban, tétmeccsen bizonyítson.

A nem túl sok izgalmat hozó első játékrészben ennek ellenére a Fradinak volt több lehetősége: a 9. percben Aissa Laidouni, tíz perccel később Vécsei Bálint életerős lövését védte a montenegrói válogatott kapus, Milan Mijatovics, egy percre rá pedig Nguen  Tokmac egy remek labdaátvétel után lőtt szép gólt – apró szépséghiba, hogy lesről. A félidő végén, a másik oldalon még Futács Márkó próbálkozott egy nyakatekert fejessel, amit Bogdán magabiztosan ölelte magához.

Az ünneplésre készülő ferencvárosi szurkolótábor akik (a korábbi évektől eltérően), a lefújást követően a pályán ünnepelhetik kedvenceikkel a 33. bajnoki címet, csupán abban bízhattak: a szünet után ennél csak jobb jöhet!

A második játékrész egy nagy MTK-lehetőséggel kezdődik: Futács remek passzával az U19-es csapatból felkerülő Miknyóczki Ádám kerül helyzetbe, de talán megijed a lehetőségtől, és a kapu fölé vágja a labdát.

A mezőny legjobbját, a "két és fél gólt" szerző Futács Márkót (fehérben) nem tudták tartani a Fradi-védők Fotó: MTI/Illyés Tibor
A mezőny legjobbját, a "két és fél gólt" szerző Futács Márkót (fehérben) nem tudták tartani a Fradi-védők Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az 54. percben Mezei Szabolcs beadását Nagy Zsombor fejeli tiszta helyzetből fölé – az MTK-nak lassan csak be kéne találnia, ha komolyan gondolja a bennmaradást. Így érezhette ezt Futács Márkó is, aki egy perc múlva, egy labdaátvétel után ráfordult, és ballal védhetetlen bombát zúzott a Ferencváros kapujának jobb alsó sarkába. 1-0-ra vezet az MTK!

Nem meglepő, hogy vérszemet kapott a vendégcsapat, hiszen két perc múlva a csereként beálló Bojan Miovszki tolja oda a labdát Futács elé, a válogatott támadó lövése alig kerüli el a kaput.

A 70. percben - hosszú idő után - egy biztató Fradi-lehetőség: a csereként beálló Pászka Lóránd életerős lövését üti ki a zöld-fehérek ellen sorozatban remeklő Mijatovics kapus, a kipattanót az utolsó pillanatban rúgja szögletre Szlobodan Rajkovics.

A mérkőzés hajrájában pedig Futács Márkó bizonyítja: bármit is hoz a jövő, az MTK-nak érdemes volt tavasszal leigazolnia őt! A 85. percben a csereként beálló Vancsa Zalán passzát remekül pörgeti el Bogdán mellett, de hogy biztos legyen a találat, Bojan Miovszki segíti a gólvonal mögé. Már  2-0 az MTK-nak!

Miovszki passzát remekül lövi kapura, és a labda a mai mérkőzésen nem remeklő (a Groupama Arénában utolsó Fradi-meccsét játszó?) Miha Blazic lábai között jut a kapuba – Bogdán Ádámnak esélye sem volt a hárításra.

Mivel a Budapest Honvéd – Mezőkövesd-Zsóry mérkőzés 0-0-s döntetlenre végződött, így a korábban már eltemetett MTK-nak megmaradt az esélye a bennmaradásra. Ehhez az kell, hogy az utolsó fordulóban a kék-fehérek a Hungária körúton megverjék a Debreceni VSC-t – de így is csak akkor marad sanszuk az NB I-re, ha a Puskás Akadémia megteszi nekik azt a szívességet, hogy hazai környezetben legyőzi a kispestieket.

S az embernek akarva-akaratlanul eszébe jut: vajon Puskás Öcsi miként fogadná, hogy a nevével fémjelzett klub búcsúztathatja az NB I-től hőn szeretett nevelőklubját, a Budapest Honvédot?...

Nyitókép Nguen Tokmac (középen) lendülete is kevés volt a mai örökrangadón Fotó: MTI/Illyés Tibor     

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lazio154
2022. május 11. 19:24
Már 5 fordulóval ezelőtt elkezdődött ez. Néhány csapat hirdetést is feladhatott volna: OTP. banki liga pontok eladók... Ahol nem voltak vevők ott békés semmittevés közben döntetlenek születtek. Ideje lenne a vizsgálatokat elkezdeni, megtisztítani a rátapadt háttér emberektől a sportágat. Honvéd szúrkoló vagyok, de nem bánom, hogy kibundázták őket. A felcsuti csapatnak az ezüstérem miatt nincs eladó pontja, a Lokinak mind eladó. Már kiesett a kispesti csapat!
twist
2022. május 11. 19:24
Ez a magyar foci egyik szégyennapja. Hatalmas bunda, de persze nem lesz semmilyen vizsgálat. Nem eshet ki megint az MTK...
SandorL
2022. május 11. 19:24
Ez egy gyalazatos meccs volt.
Akitlosz
2022. május 11. 19:24
"A kék-fehérek véghez vitték a bravúrt – amire senki nem számított." Pedig éppen a bajnokság végén szoktak születni a furcsa eredmények. Ha az egyik félnek már úgyis mindegy, a másiknak meg nagyon fontos akkor miért ne adná el a meccset az egyik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!