Ezért is lett bajnok a Fradi: „mákos” győzelem Pakson!

2022. április 30. 16:24

A május 11-i kupadöntő előtt még egy telt házas rangadón (ez a paksi stadion esetében 4500 nézőt jelent) mérte össze erejét a már aranyérmes Ferencváros és a bajnokság meglepetéscsapata, a Paksi FC.

2022. április 30. 16:24
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Tiszteletre méltó: a múlt vasárnap a 33. bajnoki címét begyűjtő Fradit díszsorfallal köszöntötték a kezdés előtt a tolnaiak.

Már csak azért is érdekes mérkőzésre volt kilátás, hiszen a Paks az NB I legeredményesebb csapata (69 találattal), míg az FTC védelme a legszilárdabb (23 bekapott góllal), másrészt a közelmúltban csupán Bognár György együttese tudta megverni Sztanyiszlav Csercseszov tanítványait,

azt a bizonyos februári, Üllői úti 0-3-at még ma is sokan emlegetik a Groupama Aréna környékén. Pláne, hogy ez hozta meg a fordulatot: a hidegzuhany óta lejátszott tíz bajnokin – három döntetlen mellett – hétszer is győzni tudott a bajnokcsapat!  

Mind a két együttes alaposan felforgatott összeállításban kezdte a találkozót; a paksiaknál hat változás történt, a leglényegesebb, hogy az öt sárga lap miatti eltiltását töltő, 29 gólos házi gólkirály, Ádám Martin helyett a korábbi Fradi-kedvenc, Böde Dániel kezd, de lehetőséget kap a kapuban Rácz Gergő, a védelemben Kovács Nikolasz és Lenzsér Bence, a középpályán Kocsis Bence és Szabó Bálint, valamint a támadósorba Sajbán Máté is befér.

A Fradinál az elmúlt héthez képest Dibusz helyett Bogdán Ádám kezdett a gólvonalon, a mezőnyjátékosok közül pedig Samy Mmaee, Aissa Laidouni, Muhamed Besic, Carlos Auzqui Marquinhos és Fortune Bassey is új arc volt.

Meglepetésre a 7. percben a hazaiak szerezték meg a vezetést: Kocsis Bence szögleltét Laidouni rosszul csúsztatta meg, Lenzsér köszönte szépen, és a kapuba fejelte a labdát. 1-0 a Paks javára!

Ám nem sokáig tartott a hazai öröm és előny, hiszen a 20. percben máris egyenlített a Fradi:

az Újpest ellen is gólpasszal tüsténkedő Pászka Lóránd ezúttal Muhamed Besicet hozta kihagyhatatlan helyzetbe,

igaz, a bosnyák labdarúgó góljához szerencse is szükséges volt: a nem éppen erős löketet ugyanis Rácz Gergő bevédte, bár számos védő és támadó is akadályozta a kilátást. Ettől még hárítható lett volna a lövés…

Az első játékrész jobbára tekintélyt parancsoló belépőkkel és kevés focival folytatódott tovább.

A félidő vége előtt azonban váratlan izgalmak adódnak: egy Fradi-szöglet után az idény végén az Üllői útról a hírek szerint távozó Miha Blazic fejelt szabályosan a Paks kapujába, ám Bognár Tamás videóbíró „szemlére” hívja kollégáját, Berke Balázst, hiszen véleménye szerint Fortune Bassey akadályozhatta Rácz Gergőt a labda megkaparintásában.

Nem egyszerű a döntés, Berke is alaposan szemügyre veszi a jelenetet, végül paksi szabadrúgással folytatódik a meccs. Megjegyzendő: nemzetközi mérkőzésen nem biztos, hogy szabálytalannak ítélik meg a szituációt, de el kell fogadjuk, hogy az NB I-ben igen…

A szünet előtt nem is változik már az állás: 1-1-gyel vonultak az öltözőbe a csapatok.

A második félidő elején ráerősített a Fradi, az 54. percben Kovacevic fejelt kapura, Kovács Nikolasz azonban a gólvonalon állva szögletre mentett. Azt gondolná a kívülálló, hogy tovább folytatódnak a vendégrohamok, de elcsendesedett a mérkőzés.

A 69. percben azért a paksiak is villantak egyet: Szabó János beadását Windecker József alig fejelte fölé. Ezt követően szintén eseménytelen percek következtek, az voltaz ember érzése, mintha a május 11-i Magyar Kupa-döntő előtt nem akarná a két csapat az összes kártyáját kijátszani.

Jogos Sigér Dávid öröme: 276 nap után győztes mérkőzésen tért vissza a Fradiba Fotó: fradi.hu
Jogos Sigér Dávid öröme: 276 nap után győztes mérkőzésen tért vissza a Fradiba Fotó: fradi.hu

Ebbe az idillbe „zavart be” egy szöglet után Vécsei Bálint fejese, amely a felső kapufán megpattanva hagyta el a játékteret, közvetlen ezután pedig Szabó János kiváló beadását mentették nehezen szögletre a ferencvárosi védők.

A 89.percben – egy jó labdaszerzés után – a csereként beállt Haraszti Zsolt (egy 40 méteres sprint után) szépen lőtt kapura, Bogdán magabiztosan védett.

S amikor már mindenki azt gondolta, hogy pontosztozkodás lesz a vége, a hosszabbításban megrázta magát a Fradi:

a csereként beálló Franck Boli remekül ívelt be, az egyedül hagyott Auzqui pedig könnyedén fejelt a paksi kapuba.

Az újrakezdésre már nem is marad idő…

A mérkőzés után Bognár György a következőket mondta el:

„A Ferencváros egyértelműen jobb képességű játékosokból áll, kezdeményezőbben és bátrabban is játszottak. Ennek ellenére döntetlenszagú volt a mérkőzés. A Magyar Kupa-döntőben nagyobb vállalkozó kedvvel kell játszanunk, és bízunk benne, hogy a sérültjeink is felépülnek majd”

Sztanyiszlav Csercseszov szűkszavúan nyilatkozott:

„A mérkőzés előtt megbeszéltük, hogy Pakson, bajnokcsapatként dominálni szeretnénk. A paksi vezetés után sikerült karakteresen játszanunk, és a cserejátékosok is jól szálltak be. Örömteli, hogy sikeres taktikát választottunk, és jól is teljesített a csapat. A Magyar Kupa-döntőben azonban mindent kicsit jobban kell végrehajtanunk!”  

Nyitókép: Muhamed Besic újra eredményes volt a Paks ellen Fotó: fradi.hu

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dr. Greta Grünberg
2022. május 01. 23:08
A sötétebb bőrű migránsok miatt lett bajnok, mert a Fradinál nincs meg a kolonializáló rasszizmus. Hajrá Fradi!
reepcze
2022. május 01. 20:25
"Nem egyszerű a döntés, Berke is alaposan szemügyre veszi a jelenetet, végül paksi szabadrúgással folytatódik a meccs." Javítsd azt a "mindig"-et "mindig-1"-re. Csupán a korrektség jegyében, félretéve Fradi-utálatodat.
pemete jakab
2022. május 01. 16:06
Inkább a Paks érdemel tiszteletet, mint a Fradi. Paksnál csak magyarok játszanak, így inkább tesznek valamit a magyar fociért, mint a Fradi. A Fradi egy kirakatcsapat.
zakar zoltán béla
2022. május 01. 13:52
nem fradi---------csak vegyes mákos
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!