A közös lista megoldható

2019. március 12. 12:25
Enyedi Nagy Mihály
Népszava

Szükségtelen és indokolatlan a Jobbikot és az LMP-t bevonni.

A Jobbikot szükségtelennek és indokolatlannak látom bevonni, az LMP létének oka a közös fellépés vagy siker megtorpedózása, tehát szerintem ők se játszanak. Mások beléphetnek (Kétfarkúak, Liberálisok) a közös és egyetlen valódi ellenzéki alternatívát jelentő listára, és megegyezhetnek a következőkben:

1. Mindenki hirdeti a saját programját, népszerűsíti a listavezetőjét, és a közös lista megszavazását kéri híveitől. Valamint azt, hogy az őt elérő kutatóknak a választója mondja meg, melyik ellenzéki párt híveként szavazott a közös listára. A kampányban a kevés anyagi erőforrás egyesíthető, az egymás elleni testvérharc felfüggeszthető.

2. Hogy az aznapi vagy előző estés kutatás, amely az egységes lista támogatói között kimutatja a pártok valós támogatottsági arányait, egy klasszikus exit poll, vagy más, kellően auditált és az érintett pártok által elfogadott és felügyelt kutatás lesz-e, az már mindegy. Egy 5000 fős, szakmailag korrekt minta erősen 1 százalék köré szoríthatja a mérési hibát.

3. A kutatás költségei pontosan megbecsülhetők: 15-20 millió forint. Ezt áprilisban nagy biztonsággal össze lehetne szedni azoktól az állampolgároktól, akiknek országos többsége bizonyítottan közös listát igényel, de követelni nem tud.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
vissza a teljes nézetre