Amerikai sajtó: demokrata többség várható a képviselőházban, republikánus maradhat a szenátus

2018. november 6. 17:11

Legalább 64 választási körzetben fej-fej mellett haladnak a jelöltek, de a demokraták és a republikánusok is örülhetnek majd az előrejelzés szerint.

Demokrata többség várható a képviselőházban, a szenátus a republikánusoké marad – derült ki az amerikai közszolgálati rádió (NPR) kedd reggel közzétett felméréséből. A rádió elemzése szerint – ha az előrejelzések valóra válnak – lesz okuk az örömre a demokratáknak, de a republikánusoknak is. A Demokrata Párt jelöltjeinek ugyanis várhatóan 227 bársonyszéket sikerül megszerezniük a képviselőházban, és a többséghez elegendő a 218 bársonyszék. 

Nagy a küzdelem a képviselői helykért Arizona, Georgia, Indiana, Kentucky, Dél-Karolina, Vermont és Virginia államokban. Legalább 64 választási körzetben fej-fej mellett haladnak a jelöltek. Virginiában, a Washington DC-hez közeli választókerületben a republikánusok képviselőjelöltje, Barbara Comstock várhatóan vereséggel kerül ki a megméretésből, és ezen kívül még két körzetben várható demokrata párti győzelem. A déli Georgiában nagyon szoros a verseny, a közvélemény-kutatások szerint két atlantai körzetben győzhetnek a demokraták. Észak-Karolinában, Ohióban és Nyugat-Virginiában a képviselő-választásokon szintén demokrata győzelmet jeleznek a felmérések.

Floridát tartják az egyik kulcsfontosságú államnak az NPR elemzői. Az állam demokrata párti szenátora, Bill Nelson várhatóan elveszíti a washingtoni bársonyszéket a republikánus jelölttel, Rick Scottal szemben – aki eddig az állam kormányzója volt –, viszont a kormányzói posztra esélyes a demokrata párti Andrew Gillum. Ha győzne, ő lenne Florida történetének első afroamerikai kormányzója.

A demokraták ugyanakkor vereségre számíthatnak Észak-Dakotában, ahol Heidi Heitkamp szenátornak várhatóan nem sikerül megőriznie bársonyszékét. Az időzónák eltérése miatt a nyugati parti államokból és Hawaiiról várhatóak legkésőbb az eredmények. Kalifornia az elemzők szerint változatlanul demokratákra voksol majd, Utah államban pedig bizonyosra vehető a republikánus Mitt Romney szenátorrá választása. Ezzel Romney – aki 2012-ben a republikánusok elnökjelöltje volt – visszatér az országos politikába.

Szerte az Egyesült Államokban nagy a választási kedv: sok helyütt hosszas sorok kígyóznak a választási helyiségek előtt. Donald Trump elnök hétfőn este Indianában tartott kampánygyűlését azzal a kijelentéssel zárta: „a választások tétje mindaz, amit eddig elértünk”.

(MTI)

vissza a teljes nézetre