Júliusban döntenek róla

Itt a 2019-es költségvetésről szóló törvényjavaslat

2018. június 13. 17:58

Varga Mihály szerint a jövő évi büdzsé középpontjában a biztonságos növekedés fog állni. Egyik szakterület sem veszít majd forrásokat, a minisztérium pedig 4,1 százalékos növekedéssel számol – jelentette ki a pénzügyminiszter.

Felkerült a parlament honlapjára a 2019. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat szerda délután – adja közre az MTI.

Biztonságos növekedés

A javaslatot benyújtó gazdasági miniszter, Varga Mihály hangsúlyozta, a büdzsé központjában a biztonságos növekedés áll. Megjegyezte: a költségvetés négy fő célterülete az ország biztonságának megőrzése, a gazdasági növekedés fenntartása, a családok támogatása és a teljes foglalkoztatottság elérése. A miniszter hangsúlyozta: jövőre is marad az egykulcsos, 15 százalékos személyi jövedelemadó, amely az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban.

Szerinte az elmúlt évek célzott áfacsökkentéseit is megtartja a kormány jövőre, vagyis a tej, tojás, sertés- és csirkehús, hal és egyéb alapvető élelmiszerek továbbra is az 5 százalékos áfakörbe tartoznak majd. Jövőre folytatódik az elmúlt években megszokott adócsökkentés iránya. A kormány azzal számol, hogy a reálkeresetek az idén is jelentősen nőnek, erre tekintettel 2019-ben további 2 százalékponttal, 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke a 2016-ban megkötött hatéves bérmegállapodás alapján. Ezzel 100 milliárd forint marad a vállalkozóknál – szögezte le a miniszter.

Csökkentenék az államadósságot

Varga azt is elmondta: a jövő évi költségvetés 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel, 1,8 százalékos GDP-arányos hiánnyal és 2,7 százalékos inflációval számol. 

Hangsúlyozta, folytatódik az államadósság mérséklődése, „bízunk benne, hogy a ciklus végére mértéke 60 százalék alá csökkenhet”. 2019-ben mind az általános tartalék összegét, mind a hiánycél teljesítéséhez kötött biztonsági tartalék összegét másfélszeresére emeli a kormány – jelentette ki.

Végül kiemelte, hogy a szakterületnek legalább annyi vagy több forrás jut a jövő évi költségvetésben, mint az ideiben. Ismertette, egészségügyre 101 milliárddal, oktatásra 15 milliárddal, kultúrára 68 milliárddal, a közbiztonságra pedig 156 milliárd forinttal több jut jövőre.

1,8 százalékos lehet a hiány

A nyugdíjak megtartják reálértéküket, sőt nyugdíjprémiumot is fizet a kormány 2019-ben is. Megemlítette azt is, hogy tartalékot képeznek a köztisztviselői kar béremelésére, a pontos szám ősszel derülhet ki, most folynak az egyeztetések. Kifejtette, hogy valamennyi, erre a ciklusra vonatkozó uniós pályázatot már kiírtak, a hangsúly a források felhasználásán lesz jövőre.

Ezen felül kiderült: a jövő évi költségvetés 19 580,097  milliárd forint bevételi főösszeggel, 20 587,531 milliárd forint kiadási főösszeggel és 998,433 milliárd forint hiánnyal számol. A kormányzati szektor uniós módszertan szerinti (ESA) hiánya ezzel a GDP 1,8 százaléka.

Kövér László házelnök kijelentette: a javaslatról szóló zárószavazás július 20-án lesz, addig várhatóak részletes bizottsági viták róla, a költségvetési bizottság pedig július 11-12. között foglalkozik a javaslattal.

(MTI)

vissza a teljes nézetre