Nem szennyezné a környezetét? Figyelje a banánindexet
2023. április 22. 09:50
Keltsünk csak egy kis bűntudatot a marhasteak kedvelőinek: mennyivel kevesebb szén-dioxid-lábnyomot hagyna, ha végre ők is átszoknának a tofura, nem? Sulykolják is belénk, hogy a vegán kajákkal drámaian csökkenthetjük az étrendünk karbonkibocsátását. Hogy tudatosan étkezzünk, íme a megoldás: a brit Economist megalkotta a banánindexet.
2023. április 22. 09:50
p
1
16
13
Mentés
Nem egyszerű dolog a különböző élelmiszereket összehasonlítani, főleg a szén-dioxid-terhelés tekintetében, hiszen a húshoz képest a növényi élelmiszereknek kevesebb a kalóriája és alacsonyabb a fehérjetartalma. Az élelmiszerek relatív szén-dioxid-kibocsátásának könnyebb „megemésztése” érdekében az Economist egy úgynevezett banánindexet javasol. Ez három mérőszám – súly, kalória és fehérje – alapján hasonlítja össze a népszerű élelmiszereket a ma már a világ minden szegletében ismert banánhoz, amely egy közepes klímakitettségű és tápértékű gyümölcs, de szénhidrátban (és kalóriában) dús.
A húsrajongók szemszögéből sajnálattal el kell ismerni , bárhogy is nézzük, a marhahús nem tesz jót a környezetnek – állapítja meg a lap.
Egy kilogramm marhahús szénlábnyoma ugyanannyi, mint 109 kiló banáné – tehát a banánindex pontszáma 109 lesz.
A tápérték szempontjából ez a szám már kedvezőbb: 54-re csökken, ami azt jelenti, hogy egy kalória marhahús 54-szer több kibocsátásért felelős, mint egy kalória banán.Viszont ha már a fehérjét nézzük, akkor a marhahús banánindexe 7-re csökken.Persze ha nem tudunk lemondani a vörös húsokról, akkor nyomnak minket a baromfi felé. Érvelnek, hogy a baromfi nem is annyira rossz, a súly tekintetében csak 11-es indexet ért el, kalóriát tekintve pedig négyet, sőt, fehérje szempontjából sokkal jobb, mint a banán.
A baromfifehérje szénlábnyoma mindössze háromötöde a banánénak. Ugyanez vonatkozik a lazacra is.
És persze jön a hús növényi eredetű alternatívái melletti érvelés. Egy húsmentes hamburger például a banán kibocsátásának csak egyötödét éri, ha a fehérje alapján vizsgáljuk. Persze más növényi alapú élelmiszerek, például a szőlő, a cukor és a kókusztej alig tartalmaznak fehérjét, ami a banán pontszámait az egekbe emeli.
Minden élelmiszer más, az egyik a mérőszám alapján felülmúlja a banánt, a másik szerint pedig jócskán leszerepel. A legnagyobb eltérés a súly és a kalória szerinti kibocsátás között az olívaolaj esetében tapasztalható, amely kilogrammban mérve hat banánpontszámot kap, de kalóriában mérve 0,7 banánnyit ér. A gabonafélék, a különböző magvak mind jól szerepelnek, amennyiben kalóriában mérjük őket.
Az Economist is látja a banánindexük korlátait, mivel az csak az adott élelmiszerre vonatkozó átlagos kibocsátásokra támaszkodik. A gyakorlatban a termelők éghajlatbarát megközelítésében is különbségek vannak, és közel sem mindegy, hogy milyen messzire szállítjuk az élelmiszert. Így belátják, hogy a legtöbb esetben az élelmiszerek közötti különbségek jóval nagyobbak, mint amit az index mutat.
Az igaz, hogy törekedni kell a helyben termelt élelmiszerek fogyasztására, hiszen a szállítás karbonlábnyoma elérheti vagy akár meghaladhatja az élelmiszer teljes kibocsátásának 10 százalékát is. Persze a marhahús esetében ez általában kevesebb mint 1 százalék. A banánindexük más környezeti hatásokat, például a föld- és vízhasználatot, illetve a tartástechnológiát nem vette figyelembe, hiszen ez szinte lehetetlenné tenne egy ilyen elemzést.
Mindenesetre figyeljünk, mert Bill Gates is beszállta marhák böfögése elleni küzdelembe, és más milliárdosokkal együtt olyan tengeri hínár alapú takarmány kifejlesztésébe kezdett, amitől a tehenek a kérődzésük során jóval kevesebbet böffentenének. És ha meglesz a takarmány, majd kötelezik a gazdákat, hogy drága pénzen megvásárolják azt. Mindezt pedig alátámasztják jó pár tanulmánnyal, hogy a legeltetés helyett sokkal környezetbarátabb, ha zárt rendszerben, több száz marhát összezárva tenyésztjük a szerencsétlen állatokat, figyelmen kívül hagyva az ott keletkező, nehezen keletkező folyékony szerves trágyát.
Felülmúlta a várakozásokat az infláció januárban. A drágulás oka nagyrészt a kereskedelmi láncok áremelése, amelyet nem indokoltak a piaci folyamatok, és társadalmi szempontból káros.
Bár az építési és közlekedési miniszter az M30-as autópálya problémái miatt jelent meg a szikszói lakossági fórumon, komoly, a lakosságot érintő igazságtalanságok ellen emelte fel a szavát.
Ezúttal a Reuterst osztotta ki a világ egyik leggazdagabb embere. Egyébként az ukránok Starlink-számláját a lengyelek fizetik.
p
1
0
1
Hírlevél-feliratkozás
Ne maradjon le a Mandiner cikkeiről, iratkozzon fel hírlevelünkre! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és elküldjük Önnek a nap legfontosabb híreit.
Összesen 13 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makám
2023. április 22. 20:10
hogy honna ered ez a baromság? kína húst akar enni, de nem jut a nyugati világnak meg nekik is, mert nincs elég takarmány. és itt jön a kollaboránsok meséje.
Nyilván kevésbé káros a környezetre a 8000 km-en át idehajózott banán, mint a kert végében moslékon meg maradékon tartott szárnyas vagy gyesznó.
De legjobb a tücsök. Igaz büdös mint a dög és kurva drága, de jót tesz a főddbolygónak.