Maffia-érzékenység: kiakadtak az olaszok a Cosa Nostra whiskytől

2023. január 09. 16:30

A legnagyobb olasz gazdaszervezet uniós szabályozást sürget, hogy ne lehessen az olasz bűnözéssel kapcsolatos neveket használni. Mi lesz a sok Maffia, és Il Padrino pizzával, hogyan igyunk ezután egy jó sört a Cosa Nostrában?

2023. január 09. 16:30
null

Amikor az 1972-ben bemutatott A keresztapa című klasszikus előkészületei folytak, hirtelen felbukkant egy Joseph Colombo nevű ember, aki dühöngve kérte ki magának, hogy az olaszokat bűnözőként állítsák be Hollywoodban. Senki nem tudott legyinteni a dologra, ugyanis Colombo történetesen az egyik nagy New York-i maffiacsalád feje volt, ezért ha mondott valamit, arra általában oda kellett figyelni. A tiltakozók bevetettek mindent, még a jól ismert fenyegetést is, így történt meg, hogy

a forgatókönyv egyes párbeszédeiből nemes egyszerűséggel kihúzatták a maffia szót,

mondván, az mélyen sérti az amerikai olaszok önérzetét és becsületét. 

A háború napjainkban újra fellángolt. A Coldiretti – az olasz mezőgazdasági vállalkozók másfél millió tagot tömörítő szervezete – megelégelte a kereskedelemben és vendéglátásban uralkodó, maffiára utaló elnevezéseket. A szervezet globális vizsgálatot indított, hogy kiderítsék, hány helyen használnak az olasz szervezett bűnözésre utaló nevet éttermek és termékek esetében.

Kiakadtak a német Burger Mafia, a spanyol El Padrino, a francia Don Corleone, de még az indonéz Nasi Goreng Mafia neveken is, botrányosnak és elfogadhatatlannak titulálva azokat. A legtöbb maffiához kapcsolódó étterem név Spanyolországban található, ezt követi Ukrajna, Brazília, Indonézia, Oroszország, India, Japán, Lengyelország és az Egyesült Államok.

A jelentésük nem tért ki arra, hogy Magyarországon mit tapasztaltak, pedig bőven lenne mit felvenni a listára. Hazánk kissé fantáziátlan a névadásban, a mennyiség ellenben mindenért kárpótol: általában nálunk is pizzériákat neveznek el az olasz legendáról, így aztán se szeri, se száma a Maffia, Don Corleone, Il Padrino vagy Cosa Nostra feliratú pizzás dobozoknak.

A Coldiretti a legjobban egy skót whiskyre rágott be, amelynek nem elég, hogy Cosa Nostra Shot a neve, de még az üvege is a klasszikus maffia-fegyvert formázza. 

A szervezet szerint elfogadhatatlan, hogy egyesek viccnek fogják fel a maffiát, Olaszországot pedig változatlanul a bűnözéssel azonosítják. Mint mondták, az abszurd marketing egyben mélyen sérti azon több száz ártatlan ember emlékét, akiket a maffia gyilkolt meg az idők folyamán.A Coldiretti rámutatott arra is, hogy a maffia-témájú elnevezések nem csak Olaszország imázsának, de tradicionális termékeinek is óriási károkat okoznak

Hogy a problémának nagyobb hangsúlyt adjon,

 a szervezet kiállítást is rendezett Palermóban, a Cosa Nostra szülővárosában, ahol a világ minden tájáról összegyűjtött termékeket mutatott be,

a Chilli Mafia szósztól a Mafia kávén keresztül az Il Padrino borig.

A Coldiretti elnöke utalt arra is, hogy európai szintű szabályozást szeretnének elérni az ügyben. Ebben az esetben a termékvédelemről szóló megállapodás alkalmazhatatlan, hiszen nem arról van szó, hogy eredeti „maffia-jellegű” termékeket hamisítanának más országokban. Jelenleg nem létezik olyan uniós szabály, amely erre a speciális problémára alkalmazható lenne. 

A Coldiretti éppen ezért a közeljövőben erős lobbitevékenységbe kezd annak érdekében, hogy a szervezett bűnözéssel kapcsolatos fogalmakat ne lehessen beépíteni egy cég marketingstratégiájába, még termékelnevezés szintjén sem. 

Nem lesz könnyű dolguk. 

A maffia mára túlnőtte eredeti szerepét, a popkultúra szerves részévé vált, annak minden velejárójával együtt.

Onnan nehéz lesz kiirtani. Ha úgy tetszik, valóban a „mi ügyünk”. Cosa Nostra.

Sajtos chip: nyomkövetővel látják el a leghíresebb olasz sajtot

Az igazi parmezán története mintegy 900 évvel ezelőtt kezdődött, amikor Parma és Reggio Emilia városában a bencés szerzetesek a tej frissen tartásával kísérleteztek, majd a folyamat közben rájöttek, hogy véletlenül felfedeztek egy új sajtkészítési technikát.

Fotó: 123rf
 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2023. január 10. 12:02
Az Irie Maffiát se sűrűn hívják olaszországi fellépésekre.
Upuaut
2023. január 10. 12:01
Az olaszok tényleg nagyon utálják a maffiát. Kb mint a zsidók a horogkeresztet. Magyar példa: Budapest Bike Maffia. Szerintem nem vicces.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!