Ők annyi áramot fogyaszthatnak, amennyit akarnak - mondta a miniszter

2022. október 15. 09:24

A brit klímaügyi miniszter szerint az Egyesült Királyság nem fogja sürgetni a lakosságát, az állampolgárok nem kötelezhetőek arra, hogy energiát spóroljanak, és áramkimaradásra sem kell számítani. Nagy-Britannia tehát e téren is más irányvonalat követ, mint az uniós országok, pedig például gázból négy-öt napra elegendő tárolókapacitásuk van csak.

2022. október 15. 09:24
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Sok európai országgal ellentétben a brit kormány nem kéri az embereket, hogy takarékoskodjanak az energiával. „Nem a mi dolgunk megmondani az embereknek, hogyan éljenek” mondta Graham Stuart klímaügyi miniszter a Times Radiónak. „A legutolsó dolog, amit tenni akarunk, hogy azt mondjuk valakinek:nemzeti érdekből kapcsolja ki a készülékeket, hiszen ez nincs hatással az energiabiztonságra. Az sem valószínű, hogy áramkimaradás lesz” mondta.

A Nagy-Britannia által alkalmazott megközelítés ellentétes az Európai Unió álláspontjával, ahol az országok megállapodtak abban, hogy önkéntesen 15 százalékkal csökkentik a gázfelhasználást; a tisztviselők arra ösztönzik a vállalkozásokat, hogy csökkentsék az energiafelhasználást, a közintézményeket pedig, hogy csavarják le a fűtést, közvilágítást.

A Reuters a hír kapcsán felidézi a brit hálózatüzemeltető National Grid figyelmeztetését a lehetséges áramkimaradásokről. A legpesszimistább forgatókönyv szerint ez akkor következne be, ha Nagy-Britannia nem tudna villamos energiát importálni Európából, és mellé nehezen tudna elegendő gázt importálni.

Rendben leszünk! Valóban?!

A klímaügyi miniszter szerint, még ha be is igazolódna egy ilyen forgatókönyv, akkor fordulópontra érkeznének, ahol nem jelentene valódi különbséget az ellátás biztonsága szempontjából az, hogy valaki egy héttel vagy akár egy nappal a tetőzés előtt csökkentette az energiafogyasztását. A miniszter inkább azt hangsúlyozta, hogy „minden kulcsfontosságú forgatókönyv szerint rendben leszünk".

Arra a kérdésre, hogy a briteknek kevesebb energiát kellene-e fogyasztaniuk, Stuart azt mondta: „Nem ezt az üzenetet küldjük".

Persze azért Nagy-Britannia is tesz lépéseket energiabiztonságának megerősítésére: a múlt hónapban feloldotta a palagáz kitermelésének tilalmát Angliában, pénteken pedig új olaj- és gázkutatási engedélyezési fordulót indított.

Sok európai országgal ellentétben

A bezárás miatt a szigetországnak a téli gázigénynek megfelelő korábbi 15 napról körülbelül négy-öt napra való tárolókapacitása maradt, ami ellátási zavarok esetén komoly gondot okozhat.

Bár a kormány és a Centrica azóta tett lépéseket a létesítmény újranyitása érdekében, de a kapacitás újjáépítése időbe telik, és a brit hálózatüzemeltető az idei télre vonatkozó modellezésében nem feltételezte, hogy a Rough-i telephelyről érkezne ellátás.

Azért spórolni mégis fognak és támogatás is lesz

A miniszter – vélhetően inkább a lakosság megnyugtatásáról szóló – üzenetétől függetlenül természetesen a britek is megérzik az energia, a nyersanyagok és az élelmiszerek árának emelkedésével az ukrajnai háború következményeit. Így van logika a klímaügyi miniszter kijelentésében, nem kérnek spórolást, hiszen azt a hatást úgyis elérik majd a magas energiaárak. 

A kormány amúgy is elindított egy segélycsomagot azoknak az embereknek, akik a jelentősen megemelkedett villanyszámlák kifizetésével küzdenek. Csütörtökön a kormány közölte, hogy az energiaszolgáltatókkal és a szabályozó hatósággal, az Ofgemmel együttműködve egy önkéntes szolgáltatáson dolgozik, amely jutalmazza azokat a felhasználókat, akik csúcsidőben csökkentik az áramfogyasztásukat.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2022. október 30. 13:49
Az UK-t Európából gázzal ellátó összekötő vezetékekre utaltam, látom, hogy félreérthetően.
Kybon
2022. október 18. 11:53
Nagyon bízik Löndön a klímakatasztrófás felmelegedésben! És hát tényleg, Dél-Anglia egy "borvidék" lesz... Csak az a baj, hogy nincs, aki leszedje a szőlőt. Mint ahogy évek óta egyre kevesebben hajlandók lehajolni az eperért, cukkiniért, paprikáért. A britek vége a lustaság és a náluk erőszakosabb muszlimok. Ha pedig fullra fűteni akarnak, majd várjuk a híreket. Még lehet ún. "tél" is...
Carsac
2022. október 17. 13:44
Amikor elkezdenek gyorsan hűlni, azok a közmondásosan rosszul szigetelt ingatlanok, akkor az EU-független Britannia, elképesztő alkukat köthet majd az orosz féllel. Őket pedig szankcijózni sem lehet. Brexit. Mert megérdemled.
Nehidd El
2022. október 17. 13:44
Remélem, hogy az oroszok vizsgálják már, hogy az őket Európával összekötő gázvezetékeket hol lehetne felrobbantani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!