Az éj leple alatt eltávolították Budapest ikonikus szobrát – ez a sors vár rá

2024. szeptember 24. 08:24

Gábriel arkangyal ikonikus figuráját még sosem restaurálták.

2024. szeptember 24. 08:24
null

Nyitókép: Facebook

A divany.hu arról ír, hogy Zala György szobrát, az ikonikus műalkotást hosszas előkészületek után a hétvégén emelték le a helyéről, hogy restaurálják. Állapotától függően 

a szobor 6-12 hónap múlva kerül majd vissza a budapesti Hősök terére.

 A szobrot  1901. október 24-én  avatták fel, azóta mindig csak kisebb, esztétikai javításokat végeztek rajta. Most azonban a restauráció keretében az oszlopfőt is megerősítik. Gábriel arkangyal ikonikus figuráját hetekkel ezelőtt állványozták fel, majd szeptember 21-én, sötétedés után emelték ki a helyéről. A szobor körüli munkálatok még július 22-én kezdődtek, és 2025 első felében fejeződnek majd be.

Az ikonikus szobrot még soha nem restaurálták. 

A Nemzeti Örökség Intézete közleménye szerint 3D-szkenneléssel dokumentálják a szobor minden egyes részletét, ezzel a restaurátorok pontos képet kaphatnak az évtizedek alatt végbement változásokról.

Emlékeztetnek: az Andrássy út végén 1894-ben még egy Ybl Miklós által tervezett ivókút állt, mígnem egy évvel később a milleniumi ünnepségekre készülve új koncepció alapján kezdték meg a tér átrendezését. Az Andrássy utat lezáró, a Városliget kapujában lévő tágas területen egy nemzeti pantheont kívántak létrehozni. 

Régen más szobrok álltak a Hősök terén,

 tudjuk meg. Hangsúlyozzák: az eredeti szobrok egy részét, a második világháború harcai során megsérült Habsburg uralkodókat, Mária Teréziát, II. Lipótot, Ferenc Józsefet, III. Károlyt, és II. Lipótot a Rákosi-korszakban eltávolították. A teret végül 1932-ben nevezték el Hősök terének. Ekkor még virágágyások díszítették, majd 1938-ban díszburkolatot kapott, írják. 

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2024. szeptember 24. 11:14
Aggódom. Mert amennyire jelkép ez a szobor, annyira jelkép az eltávolítása is. Tudom nagyon jól, hogy szükséges volt, már évek óta készültek rá.
gilou-au-clavier
2024. szeptember 24. 10:35
Bizonyára a szoborparkba száműzött orosz katonákat fogják odatenni... A moszkovita III/III Szuverenitásvédelmi Hivatal utasítására...
Welszibard
2024. szeptember 24. 09:33
A szajrés kínai ipar nemcsak Adidast meg Nike-ot, hanem a mi Hősök tere emlékművünket is lehamisította, persze gagyi módon. Itt a kép: .ttps://ma7media.storage.googleapis.com/sites/default/files/styles/freeform_large_9/s3/2020-01/161hosoktere1.jpg
haxima
2024. szeptember 24. 09:21
Orbán nem bírta látni, mert lelkiismeretfurdalása van, ezért az éjszaka közepén elszállíttatta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!