Hobo tiszta vizet öntött a pohárba – nekiment a tehetségtelen, hazug zenészeknek

2024. január 02. 10:48

Hány betiltott lemez került elő az asztalfiókból a rendszerváltáskor az enyémeken kívül? – tette fel a kérdést a zenész.

2024. január 02. 10:48
null

Földes László, azaz Hobo volt a vendége a Kontextus Youtube-csatornájának. A híres blueszenész Az utcazenész című előadását a közelmúltban mutatták be a Nemzeti Színházban, amihez kapcsolódik egy lemez is, a Hobo Rádió

Az előadásban Hobo azzal a mítosszal próbál leszámolni, 

hogy vannak azok a zenészek, énekesek, előadóművészek, akik azt állítják, hogy korábban, a rendszerváltás előtt, a diktatúra idején üldözték, betiltották, elnyomták őket. 

Vagyis hogy ők valójában lázadók, ellenállók voltak. Mint Hobo fogalmaz: teszik ezt úgy , hogy esetleg a mai napig is aktív politikai szerepet vállalnak. 

Meghamisítják a múltat, lassan kiderül, hogy szinte mindenkit üldöztek, vagy jelentettek róla. Én 2019-ben kértem ki a saját rendőrségi anyagaimat. 282 oldalt kaptam, és összesen négy besúgót tudtam azonosítani, köztük van olyan neves rocksztár is – aki az egyik politikai oldalon mutatkozik –, s aki azt állítja, róla 100 oldal volt, és 14 besúgót ismert föl” – mondta az adásban Hobo.

A blueszenész azt is elárulja: nem veszi jó néven, amikor azt vetik a szemére, hogyan is lett volna lázadó, mikor édesapja – aki egy kommunista vezető volt – megvédte őt. 

Engem kiátkozott az apám, egész kicsiként kerültem el otthonról. Sosem gondoltam magamról, hogy én lázadó vagyok, vagy üldözött...

Nekem megjelent hat vagy hét nagylemezem a Kádár-korszakban, ebből kettőt tiltottak be, ez nem üldözés. Akiket valóban üldöztek – például a Kexet és a Siriust – annak nem jelenhetett meg semmije” – fogalmazott.

Hobó ezek után feltette a kérdést: 

vajon hány betiltott lemez került elő az asztalfiókból a rendszerváltáskor – a sajátjain kívül?

Hol van az üldözés? Le nem csukták őket? El nem vették? Akkor mégis hogyan üldözték őket?” – jegyezte meg. Hozzátette: ezek után meg az illetők rohannak valamelyik politikai oldalhoz.

Sokan, akik azt mondják, hogy azért nem írtak a Kádár-korszak alatt komoly dolgokat, mert nem engedték, azoknak egyrészt nem került elő azóta sem semmilyen művük, másrészt rohantak valamelyik politikai oldalhoz, és azóta sem csináltak semmit. Nekem az a szerencsém, hogy mindig fontosabbnak tartottam magamnál azt, amit csinálok” – magyarázta a zenész. Hozzátette: „Valaki, aki meg volt félemlítve, túl akarta élni a kommunizmust, aztán túl is élte, utána egyből rohan valahova, hogy védelmet, pénzt és szponzorokat találjon?

Kapcsolódó vélemény

undefined

Csépányi Balázs

Magyar Nemzet

Idézőjel

Hobo azzal a mítosszal próbál leszámolni, hogy vannak olyan zenészek, énekesek, akik azt állítják, hogy korábban, a rendszerváltás előtt, betiltották, elnyomták őket. Teszik ezt úgy, hogy a mai napig is aktív politikai szerepet vállalnak.

A rockzenész nem érti, hogy ezek az emberek – akiket konkrét névvel nem szeretett volna megnevezni az adásban – ahelyett, hogy dalokat írnának, miért az önigazolással törődnek, és arra fordítanak energiát, hogy évtizedeken át igazoljanak valamilyen pózt, amibe egykor belemerevedtek.

Nem születnek művek. 

Pedig erre a korra is lehet reagálni, anélkül, hogy az ember pártzászlókat lengetne” 

– szögezte le Hobo.

A zenész ezután arról is beszélt, hogy Bródy Jánoséknak megjelent egy lemezük az Emberi jogok nyilatkozatával kapcsolatban, amit ő annak idején nagyon progresszív dolognak fogott fel. „Csak közben kiderült, hogy egy amerikai fegyvercsempész kommunista nőnek volt ajánlva” – magyarázta, rávilágítva a visszásságokra.

A Kontextus YouTube-csatornájának korábban Mező Gábor újságíró, a Századvég kutatója volt a vendége, aki szintén hasonló témát feszegetett. Azokról a közéleti szereplőkről beszélt a közelmúltban megjelent, A kultúra megszállása című könyve kapcsán, akik a rendszerváltás előtt és után is segítettek a baloldalnak megtartani a hatalmat. Például Koncz Zsuzsáról, a liberálisok és a baloldal szimbólumáról, ikonjáról is lehullt az igazságot takaró lepel.

Nyitókép: Kontextus képernyőfotó

 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cccbasatu
2024. január 03. 09:07
Érdekesek az emberek mert úgy váltogatják nézeteiket,pártállásukat mint tiszta ember a gatyáját.Tény hogy a gengszterváltás után mindenki ellenállónak és üldözöttnek állította be magát.De az átkosba meg mindenki antifasiszta volt akit a nyilasok üldöztek és a Dunába lőttek!Hát nem érdekes még ma is itt élnek ezek az emberek.De nem csodálkozom mert maga Orbán is napi szinten cseréli politikai gatyáját "jó"példát mitatva elvtársainak!
dupree
2024. január 03. 08:38
A kommunisták nagyon kifinomult orral rendelkeztek atekintetben hogy ki jelent rájuk igazi veszélyt. (Meg kell kérdezni az Apró-klánt) Koncz és Bródy biztosan nem, egyszer rájuk kiabáltak és összefosták magukat. Látszatlázadók akikre szükség volt a szoci "kultúrának". Kex, Radics Béla, Beatrice, ők voltak a komoly "falatok" akiket tényleg kitaszított a rendszer.
DFK
2024. január 03. 07:30
Persze, a főelvtárs fia relativizálgat...
Bell & Sebastian
2024. január 03. 00:08 Szerkesztve
Ahogyan visszaemlékszem, egyedül Hobó koncerten fújtak le és kaptam egyet gumibottal Kádár rendőreitől. Ezenkívül egyszer Pesten és egyszer Moszkvában rántottak rám gumibotot az egyenruhások, de nem lett ezekből verés. Tehát ha azon polemizálunk, ki volt tüske a hatalom körme alatt, Hobo biztosan. De az is lehetséges magyarázat, hogy a kalocsai párttitkár túlreagálta a fellépést és minden rendőrt kivezényelt, akikben aztán felbuzgott a munkásőr öntudat. Erről jut eszembe, valamelyik partizánszövetség vezetője, volt belőlük kettő is, sok évvel a háború után valamelyik bajtársi találkozón rezignáltan megjegyezte, kevesen voltunk, de jó sokan lettünk. Az ellenállók szaporodása szájhagyomány útján történik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!