Elem helyett rádióhullámok működtetik a chipet

2015. december 13. 14:00

Holland kutatók energiatakarékos és rendkívül olcsó érzékelőt fejlesztettek. Egyelőre hőmérsékletet fog mérni, hatótávolsága csak 2,5 centi, de a jövőben más területeken is alkalmazzák, és a hatótávolság is jócskán növelhető.

2015. december 13. 14:00

Az Eindhoveni Műszaki Egyetem kutatói kommunikáció közben használt rádióhullámokkal működtetett parányi (2 négyzetmilliméter, 1,6 mg) szenzort fejlesztettek. Ezek az érzékelők fontos szerepet játszhatnak a „dolgok internete” (Internet of Things, IoT) a Gartner elemzőcég által 2016-ra prognosztizált „robbanásában.”

A hőmérsékletet, fényt, légszennyezést stb. mérő apró chipekből egyre többet használnak városokban, intelligens otthonokban és irodákban. Legnagyobb problémájuk az elem nélküli működés megoldása.

„Úgy semmiképpen nem akarunk többszáz szenzort az otthonunkban, ha az elemeket állandóan cserélgetni kell” – jelentette ki a kutatásfejlesztést vezető Peter Baltus.

Érzékelőjük hőmérsékletet mér, de fénymozgásokra, nedvességre is fejleszthetnek hasonlóan elem nélküli szenzorokat.

A szerkezet antennája vezeték nélküli routertől jut energiához. Az energiát addig tárolja, amíg a méréshez elegendő gyűlik össze. Elvégzi a mérést, majd jelet küld a routernek.

„Elvileg 5 méteres hatótávolságban működik” – nyilatkozta Baltus.

Jelenleg azonban csak 2,5 centiméterre, de a kutatók biztosak, hogy hamarosan elérik az 1 métert.

Az energiatakarékosság mellett az ár a másik nagy előny: egy chip kb. 20 eurocentbe kerül.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!