Idegen hatalmakat sejt Nagy-Britannia a zavargások mögött

2024. augusztus 06. 15:38

Vizsgálódik a munkáspárti brit kormány.

2024. augusztus 06. 15:38
null

Nyitókép: JUSTIN TALLIS / AFP

Vizsgálja külföldi hatalmak esetleges szerepét a múlt hét óta zajló nagy-britanniai lázongások szításában a brit kormány – adja hírül az Euractiv. A lázongások azóta zajlanak, hogy Southportban három lányt megyilkoltak. Az elkövetőt „a közösségi médiában terjedő hamis tájékoztatások helytelenül iszlamista migránsként azonosították be” a lap szerint, ami migrációellenes és muszlim tüntetők összecsapásához vezetett.

Nem tudni, ezek a „tájékoztatások” valóban hamisak voltak-e – a brit rendőrség a feltételezett elkövetőről a korán kívül semmi mást nem árult el.

Jacob Davey, a Stratégiai Párbeszéd Intézetének szakpolitikai és kutatási igazgatója szerint ugyanakkor a zavargásokban kulcsszerepet játszott az „online dezinformáció” és a közösségi média. „Fel sem tudjuk becsülni, mennyire központi volt a hétvégi szörnyű események szempontjából ezen információ terjedése” – mondta Davey a Reutersnek. Hozzátette azt is: az elkövető származásáról szóló hírek trending voltak a közösségi oldalakon, de Southport város nevére rákeresve is meg lehetett őket találni, s ezzel a közösségi portálok hasznot is húzhattak annak terjesztéséből.

A helyzetre reagálva a brit kormány – amely, mint azt az Euractiv írja,

„évek óta vádolja Oroszországot és másokat a békétlenség szításával” 

– igyekszik felmérni külföldi államok szerepét az üzenetek terjesztésében. Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök szóvivője egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy „találkoztunk online botok tevékenységével, amelynek jelentős részét felhangosíthatták érintett állami szereplők”. 

Starmer maga egyébként Elon Muskot, az X tulajdonosát is figyelmeztette: „Hadd mondjam el a nagy közösségimédia-cégeknek és azoknak, akik őket vezetik őket: a nyilvánvalóan online szított erőszakos rendbontás is bűncselekmény”. „Meg fogunk tenni mindent annak érdekében, hogy utcáink biztonságosak maradjanak” – így Starmer.

 

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2024. augusztus 20. 13:24
Hát persze. Talán oroszok uszították a ruandai hátterű brit fiatalt, hogy mészárolja le a kislányokat ok nélkül Southportban? Ezért is Putyin a hibás, ugye? A terrorbűncselekmény ellen tüntetőkre meg rátámadt keményen a brit rendőrség = a terrorizmus ellen tüntetőkkel terroristaként bánik a brit rendőrség. Lehet fokozni még a debilséget? Munkáspárti, persze. A munkások gyerekeit lemészárolni, hogy ilyen előfordulhat, ezzel van tele a munkások hócipője.
cutcopy
2024. augusztus 20. 11:27
Nyilván náluk Sorosék befolyása az alapállapot, aki meg ez ellen lázad az csak is idegen befolyásra teheti..
rocktoberi-2
2024. augusztus 09. 13:14
Londonisztán polgármestere is idegen……..
rocktoberi-2
2024. augusztus 09. 13:12
“Idegen hatalmakat sejt Nagy-Britannia a zavargások mögött.” Végül is igaz. Hatalmasra nőtt az idegenek tömege náluk. Ironikus ahogy a nagy gyarmattartót felzabálják az egykori gyarmataik kivándorlói.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!