Ez az egész fegyveresdi annyira uncsi

2024. január 03. 21:44

Hány egy vagy két évtizednyi időtartamra szóló nagy volumenű megrendelést küldtek el a nyugati kormányok a nyugati fegyvergyáraknak? Ez az egyetlen valóban fontos kérdés.

2024. január 03. 21:44
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„A STRATÉGIAI FÖSVÉNYSÉG DISZKRÉT BÁJA
Anton Bendarjevskiy kollégám cikkével kapcsolatban a következőket jegyezném meg:
1. Nem csak Ukrajna, hanem a kollektív Nyugat biztonsága és jövője múlik a haditermelés felfejlesztésén.
2. A tűzérségi gránátokkal kapcsolatban múlt év februárjában, egy másik magyar elemző, hasonlóan optimista prognózist vázolt fel. 
A valóság sajnos durván rácáfolt erre a prognózisra.
3. A cikkből csupán egyetlen adatot hiányolok. A legfontosabbat. 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Bendarzsevszkij Anton

Index

Idézőjel

2023 folyamán az orosz fegyvergyártás egyértelműen lépéselőnybe került a lassú nyugati védelmi iparral szemben.

Hány egy vagy két évtizednyi időtartamra szóló nagy volumenű megrendelést küldtek el a nyugati kormányok a nyugati fegyvergyáraknak? 
Ez az egyetlen valóban fontos kérdés.  Azt, hogy a cégek ELVBEN képesek arra, hogy megsokszorozzák a termelésüket, senki sem vitatja. A szkepticizmus a kormányok politikai elkötelezettségének szól, a hosszú távú védelmi ráfordításokkal kapcsolatban. Ha nem lesznek 10-20 évre szóló megrendelések, akkor senki sem fog befektetni a termelőkapacitás bővítésébe. A stratégiai fösvénységnek megvan a maga diszkrét bája.  Senki sem fog szavazatokat nyerni azzal, hogy bespájzolt néhány millió tűzérségi gránátot.  Ez az egész fegyveresdi annyira uncsi.
Politikailag sokkal hatékonyabb ezt a pénzt korunk divatos politikai ersatz-problémáira költeni, amik az oroszoktól eltérően sohasem lőnek vissza.”

Nyitókép: KAY NIETFELD / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szuperszig
2024. január 06. 07:39
Az is kérdés, hogy mikor? A háború kitörése előtt mennyivel? És kinek a nevében? Csak mert Ursula a palagáz szállítmányokat már jóval a szankciónálás előtt megrendelte.
MaBaker
2024. január 04. 15:44
Kurvára mindegy mennyit rendelnek, messze nincs annyi forrása a nyugatnak, hogy felvegye a versenyt az oroszokkal, mivel az oroszok negyedáron gyártják fegyvereiket, a túlkomplikált nyugathoz képest. Jövőre 160 milliárd dollárnyi katonai kiadást terveztek be. Legyünk optimisták és tegyük fel, hogy csak a felét fordítják a háborúra. Akkor a nyugatnak 320 milliárd dollárnyi forrást kéne ezzel szembeállítania, hogy csak pariban legyen. És jelenleg 50mrd euró és 60mrd dollár lóg a levegőben összesen az USA és az EU részéről összesen. Ez lepkefing! https://twitter.com/KimDotcom/status/1735286940088561729#m
tölgy
2024. január 04. 10:35
A világban - jelenleg - két meghatározó katonai doktrína van. Az egyik védekező - ez a ruszki, akik a légvédelem fejlesztését erőltetik - a másik támadó, akik a bárhol bevethető légierő fejlesztését preferálják és aljas, hazug narratíva alapján terjeszkednek. Melyiktől is kell nekünk félni?
remi
2024. január 04. 09:23
"Már az összes 2018-ban megrendelt Leopárd tankunknak itt kellene lennie" Azokból nagy kár volt egyetlen darabot is rendelni, semmi értelme a mi földrajzi méretünk és átlagos terepviszonyaink (80+% síkvidék) mellett, azt a pénzt inkább páncéltörő és mindenféle drónok fejlesztésébe és egy közel 100% hazai beszállítású gyártóüzem felállításába kellett volna fektetni, abból középtávon akár komoly exportpénzek is lehettek volna, nem beszélve arról, hogy a hazai védelmi-képességet is sokkal jobban fokozná mint az a pár darab önjáró koporsó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!