Hogyan támadhat rá Irán Izraelre? A szakértő válaszolt

2024. augusztus 08. 09:01

Horváth József szerint az a kérdés, a külföldi szponzorok látnak-e még arra reális esélyt, hogy érdemes a fegyveres testületbe fektetniük.

2024. augusztus 08. 09:01
null

Nyitókép: MAJDI FATHI / NurPhoto /AFP

Mint arról a Mandineren is beszámoltunk: pattanásig feszült a helyzet a Közel-Keleten. E téma kapcsán Horváth József biztonságpolitikai szakértő volt a Hír TV Napi aktuális vendége.

A szakember a Hamász vonatkozásában arról beszélt, úgy tűnik, mintha valamiféle belviszály uralkodott volna el a fegyveres testületben, miután megölték Iszmáíl Hanijet, a Hamász politikai vezetőjét Teheránban. „Ha belharc tör ki egy ilyen mereven hierarchizált kvázi hadseregen belül, az már mindenképpen a bomlás jele. Hogy ennek mi lesz a következménye, az nehéz kérdés, hiszen nem látjuk, milyen ember- és fegyvertartalékokkal rendelkezik a Hamász. Kérdés, hogy a külföldi szponzorok látnak-e még arra reális esélyt, hogy érdemes beléjük fektetni” – fogalmazott. 

Horváth József emlékeztetett: 

jelentős külföldi támogatás érkezett ugyanis a Hamászhoz az elmúlt tíz év során.

A fegyveres csoport új vezetője kapcsán elárulta, az ő személye azért egy nagyon fontos építőkocka a Hamászon belül, mert a fegyveres részleg (tehát nem a politikai rész) csúcsán volt. „Azzal, hogy most már a politikai rész vezetője is lett, megszűnt a kettős vezetés. Talán abban reménykednek, hogyha a fegyveres és politikai részleget egységesen irányítják, akkor akár túl is élhetik az izraeli támadássorozatot” – jegyezte meg, majd hozzátette: szerinte ugyanakkor ez egy naiv elképzelés.

Ezt is ajánljuk a témában

Horváth József szerint, ami Teheránban történt, az mind az iráni biztonsági szerveknek és titkosszolgálatoknak, mind pedig a Hamász biztonsági részlegének egy nagyon komoly fiaskó. Ugyanis kiderült, hogy Teheránban a Forradalmi Gárdán belül a Moszadnak emberei vannak, és – mint fogalmaz – 

ezeket nem egy hét alatt szervezték be; hosszú idő óta ott voltak ezek az alvó ügynökök, csak most döntött úgy Izrael, hogy eljött a pillanat, hogy ki lehet iktatni Hanijet”.

A szakértő szerint Izrael várhatóan hajtóvadászatot indít majd a Hamász új vezetője ellen, a kérdés csak az, hogy egy hét vagy egy év lesz-e, mire sikeresen likvidálják.

Horváth József úgy véli, Izrael feszülten várja, mi lesz majd az az ellencsapás, amivel Irán megbosszulja ezt a fiaskót. A szakértő szerint azonban az nem biztos, hogy egy elsöprő támadást indítanak majd – több ezer rakétával és drónnal, mint legutóbb –, 

sokkal inkább elképzelhető, hogy egy proxytámadást indítanak a rendelkezésükre álló fegyveres milíciákkal –

például a Hezbollah és egyéb szervezetek segítségével az Izraelt körülvevő félholdban.

Horváth József arra a kérdésre, hogy az új Hamász vezetőnek lehet-e bármiféle szerepe egy esetleges tűzszüneti tárgyalás kapcsán, leszögezte: neki ebben nincs szerepe, hiszen Irán diktál. 

Azt, hogy az új Hamász-vezér mit fog lépni, csakis az iráni szponzorok és tanácsadók fogják megmondani. 

A Hamász nem önálló szervezet, hiszen mindent Irántól szereznek be” – szögezte le.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2024. augusztus 08. 10:21
Horváth József szerint, ami Teheránban történt, az mind az iráni biztonsági szerveknek és titkosszolgálatoknak, mind pedig a Hamász biztonsági részlegének egy nagyon komoly fiaskó. Ugyanis kiderült, hogy Teheránban a Forradalmi Gárdán belül a Moszadnak emberei vannak. Ezeket nem egy hét alatt szervezték be; hosszú idő óta ott voltak ezek az alvó ügynökök, csak most döntött úgy Izrael, hogy eljött a pillanat, hogy ki lehet iktatni Hanijet”. A zsidók motiváltabbak realistábbak és összetartóbbak mint az arabok, perzsák akik nem tudnak ilyen mélyen beszivárogni. Ez mutat valamit. De a lényeg Isten. Kedves Zsidók. Az hogy ti csak jeget vagytok hajlandóak elismerni de vizet meg vizgőzt nem, az nem jelenti azt, hogy a víz és a jég nem ugyanaz. Hát akkor majd megtanuljátok, hogy ugyanaz... pin.it/2lTLqbr8e pin.it/aK7BWpb4X pin.it/7vdTxE6aJ pin.it/13DCCmaSL
Tasi János
2024. augusztus 08. 09:30
A valóság ezzel szemben az, hogy Nagy Izrael létrehozása a cél. Ezen mesterkednek, mióta megcsinálták szintén Nyaú valószínű közreműködésével a 2001 szeptember 11.-ei terrortámadást az USA lakossága és az egész világ szabadsághoz fűződő jogai ellen! Ez elmebetegek játszmája az emberiség ellen! Akárcsak a Holokauszt IS meg volt írva torzonborz, kecskeszagú "próféták" által és elmebeteg kretének lépésről lépésre végrehajtották azt IS, ugyanúgy, ahogy most ugyanazoknak az elmeháborodottaknak a leszármazottai végrehajtják az "Armageddont" IS! Hogy miért? Azért mert hatalmukban áll megtenni és azért, mert az emberek olyan hülyék, hogy hagyják nekik! videa.hu/videok/film-animacio/ima-az-armageddonert-2024-202497thriller-dokumentum-TrkODstYxccVuOtk
W23458
2024. augusztus 08. 09:16
Hamasz már csak egy mellékszereplő ebben a történetben, ők csak a saját földjüket védik. Irán meg eddig türtőztette magát de a kérdés hogy mikor szakad el a cérna. Egyébként Izraelnek szüksége van egy nagyobb háborúra hogy eltereljék a figyelmet, mert gázában vesztésre állnak, nem kicsit nagyon. Akiket eddig kiirtottak nagyrészt civilek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!