Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Svédországból üzenik: ha a magyarok ezt az utat választják, 30 év alatt minden megváltozhat

2024. június 12. 08:04

Svéd egészségügyi szakértők szerint Magyarország is dönthet az általuk választott stratégia mellett, ami százezrek életét mentheti meg hosszú távon.

2024. június 12. 08:04
Stockholm, Sweden.
Klein Ron

Nyitókép: AFP/Pradeep Dambarage

„Mondják el az embereknek az igazságot, hogy ők és családjaik tovább élhessenek” – többek között ezt kérte a magyar újságíróktól Stockholmban két egészségügyi szakértő, Anders Milton orvos és Karl Fagerström pszichológus, a Snus Kommissionen elnöke és vezetőségi tagja. Ahogyan arról korábban a Mandiner is beszámolt, a svédek publikusan elérhető adatokat felhasználó elemzésükre hivatkozva azt állítják,

Európában hárommillióan, Magyarországon 251 ezren élhettek volna tovább, ha 2000-ben elkezdik követni azt a füstmentes, ártalomcsökkentésre fókuszáló dohányzási stratégiát, amit ők.

Az EU-s átlagnak megfelelő nikotint fogyasztanak a svédek is

Svédország nagyon közel áll ahhoz, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mértéke alapján a bolygó első füstmentes országa legyen, mert 5 százalék alá kerülhet a hagyományos cigarettát szívók aránya. Ettől függetlenül a svédek az európai átlagnak megfelelően fogyasztanak nikotint, ám főképp füstmentes termékeket, például a snüsszt és a nikotinpárnát. Előbbit az Európai Unió tagállamai közül csak Svédországban árusíthatják, máshol, így Magyarországon kizárólag dohánymentes nikotinpárna engedélyezett – ami egyébként az eladási statisztikák alapján egyre népszerűbb. A snüssz tiltását anno azzal indokolták az EU vezetői, hogy nem akarnak újabb dohányipari termékeket a piacra engedni, állításuk szerint a lakosság védelmében.

A stockholmi háttérbeszélgetésen hangsúlyozták, az EU-s átlagnak megfelelő nikotinfogyasztás ellenére Svédországban a legalacsonyabb a halálozási arány a dohányzással összefüggő betegségekben.

A rákos megbetegedések, illetve a daganatok okozta halálozás száma körülbelül 40 százalékkal alacsonyabb, mint az EU többi országában. Az egészségügyi szakértők a szájon át fogyasztható termékek elterjedtsége miatti leggyakoribb kritikus reakciókkal kapcsolatban megjegyezték, hogy a szájrákban szenvedők aránya is jóval alacsonyabb náluk, mint az EU-ban. Az elemzésekhez pedig a WHO és az Európai Unió statisztikáit, valamint egyéb publikusan elérhető adatokat használnak, hogy ne érje őket az a vád, hogy saját megrendelésre készült számokkal „zsonglőrködnek”.

Ezt is ajánljuk a témában

Valakinek koffeinre van szüksége, valakinek nikotinra

Milton állítása szerint a nikotinnal kapcsolatban a leggyakoribb tévhit, hogy halált okoz – valójában a halállal végződő betegségek kialakulásának jelentős részéért a füstben található káros anyagok a felelősek. A snüssz tiltásáról megjegyezte, természetesen nagyon is helyénvaló, hogy az egész világon 18 év alattiak nem használhatnak ilyen termékeket,

ám azt azért nem szabad elfelejteni, hogy eközben általános iskolás gyerekek fogyaszthatnak kólát vagy éppen energiaitalt, amiben ott a koffein és a cukor.

Ő a nikotint egyébként a koffeinhez hasonlítja, mondván, amelyik felnőttnek előbbire van szüksége Svédországban, snüsszt vagy dohánymentes nikotinpárnát vásárol, akinek pedig utóbbira, kávét. Svédországban egyébként a lakosság mindössze 3 százaléka „füstöl" 16 és 29 év között, ez a szám Európában 29 százalék.

A dohányiparban régóta szorgalmazzák, hogy az ártalomcsökkentett termékek adóterhét mérsékelni, a cigarettáét növelni kellene, ez Svédországban megtörténik, a snüssz esetében mínusz 20, a cigarettánál plusz 9 százalékkal.

A társadalomnak el kell fogadnia ezt a réteget is

A svéd egészségügyi szakértők rámutattak, bármelyik európai ország,

akár Magyarország is elindulhat az általuk kitaposott úton, de nem lesz azonnali a változás: 30 évre is szükség lehet ahhoz, hogy a statisztikákban erőteljesen megjelenjenek az ártalomcsökkentett termékek hatásai.

Leszögezték, ettől függetlenül el kell kezdeni valahol, ők is ezt tették – 25 évvel ezelőtt még 20 százalék feletti volt a cigarettázók aránya Svédországban.

Egy varsói dohányipari konferencián korábban több orvos is azt állította, kollégái elítélik őket, amiért betegeiknek az olyan ártalomcsökkentett technológiákról beszélnek, mint a hevítés vagy az e-cigaretta. Azt Milton és Fagerström is hangsúlyozta, nagy problémát jelent, ha az orvosok sincsenek a kellő tudás birtokában, hiszen így nem is tudnak segíteni a pácienseknek a leszokásban vagy a lehetséges következmények mérséklésében.

A grazi egyetem egyik professzora pedig arra is felhívta a figyelmet az említett varsói eseményen, hogy a társadalomnak el kell fogadnia, hogy van egy jelentős réteg, amely nikotint akar fogyasztani, és erről akkor sem hajlandó lemondani, ha tisztában van az egészségügyi kockázatokkal.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Madmax
2024. június 14. 04:27
Van akinek cigarettara van szuksege es van akinek drogokra meg migransokra. Szoval izlesek meg pofonok...
Syndicalist-Cat
2024. június 13. 01:26
Én be is tiltanám a fiatalabb generációktól kezdve úgy ahogy van! Függök lehet lepontozni!
rasdi1
2024. június 12. 20:40
És ki finanszírozta a vonatkozó kutatást?
KBA98
2024. június 12. 18:12
O.K. De ha a svédek elfogadták volna a magyar migráns ellenes állásfoglalást, akkor Svédország ma is jólléti állam lenne, persze no go zónák nélkül!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!