Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Jobboldali, sőt „szélsőjobboldali” előretörés, világvége, apokalipszis – megérkezett a „rettegett fordulat”!

2024. június 17. 05:27

Valójában persze az a helyzet, hogy a főáramú pártok tolódtak el balra – de olyannyira, hogy a valódi jobbközép politikát már szélsőjobboldalinak látják, láttatják a változatlanságban érdekeltek.

2024. június 17. 05:27
null
Veczán Zoltán

(Nyitókép: WOJTEK RADWANSKI / AFP)

Jobboldali – sőt szélsőjobboldali – előretörés, világvége, apokalipszis. A fősodratú sajtó mástól sem volt hangos, jó pár billentyűzeten fényesre kophattak a „far right” jelzős szerkezet betűi, különösen az utóbbi fél évben.

A higgadt választási matek és a száraz hírek mellé sűrűn odafüggetlenkedte magát a lejáratás és a propaganda.

Objektivitás ide, kiegyensúlyozottság oda, ha valaki kinyitotta mondjuk a Politicót, pontosan tudhatta, kinek hogy áll a szénája a névtelen-arctalan bürokratúra működtetőinél; amikor éppen úgy állt a dolog, hogy az Európai Néppárt (EPP) és a székébe melegedett Ursula von der Leyen Giorgia Melonival és az Európai Konzervatívok és Reformisták Pártjával (ECR) erősítené meg a pozícióját, a „far right” mellett időnként a jóval megengedőbb „hard right” jelzős szerkezet is előfordult, na igaz, rapszodikusan, hiszen a finomhangolás sosem könnyű ilyenkor. Főleg, mivel úgymond a demokrácia ünnepének előkészületei mind a médiatérben, mind a Twitter-, bocsánat, X-függő, túlbuzgó

fősodratú politikusok közösségimédia-terében jobban hasonlítottak egy Mónika show-epizódra, mint felelős államférfiak vitáira,

mindezt pedig durván felerősítette a szentséges negyedik hatalmi ág, a sajtó.

Aggodalmaskodtak ők a jobboldali előretörés miatt,

ijesztgettek Putyinnal, Trumppal, a Hétszűnyű Kapanyányimonyókkal, s ha ezek elfogytak, még Orbánnal is.

Szurkoltak az Alternatíva Németországért (AfD) és a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (RN), illetve ernyőszervezetük, az Identitás és Demokrácia (ID) viszonyának elmérgesedéséért, a Fidesz marginalizálódásáért – eszébe se jusson egy ekkora országnak szuverénesdit játszani! – és általában azért, hogy ha lehet, Európában ne nagyon változzon semmi, ami az évtizedes néppárti-­vörös-zöld nagykoalíció hatalmát és a status quót illeti.

Amikor a gazdák traktorai hosszú, tömött sorokban megindultak a piképólós, slim fit zsúrfiúk orrára koppintani, azok jobban rettegtek, mint amikor az élő sötét középkor hömpölyög elő a molenbeeki no-go zónák mélyéről, hogy hitet tegyen Európa átformálása vagy Izrael elpusztítása mellett.

Jaj, jaj, csak a „szélsőjobb” előre ne törjön, azt kell megakadályozni, mindenáron.

Hihetetlen erők lendültek mozgásba ezért – mérsékelt sikerrel. Az Európai Néppárt is csak némi jobbrakacsintással tudta visszaterelni elkódorgó szavazóit, az ECR és az ID pedig elnyert jó pár fontos széket. Hetvenhárom meg ötvennyolc mandátum, ha odavesszük emellé még a jelenleg pártcsaládon kívüli AfD, a Fidesz és a többi jobboldali párt mandátumait, az erejükhöz csak az EPP-é lenne mérhető a parlamentben. Elméletben persze, hiszen tényleg vannak köztük szélsőséges pártok, s nézeteltérés is akad bőven.

De mégis: az emberek üzentek. Azt üzenték, hogy elegük van, megoldásokat akarnak, és tesznek a szélsőjobbozásra.

A törésvonal az EP-ben amúgy sem a jobb- és baloldal felosztás szerint húzódik, hiszen már a dán vagy a szlovák szoc­demek is nemzetibbek, konzervatívabbak, mint az elvileg jobboldali – politicóul: jobbközép – német Keresztény­demokrata Unió, az EPP fő ereje a melegházassággal meg a Wilkommenskulturral. Inkább az a kérdés: embernek tekintem a másként gondolkodó, honos polgártársam, vagy mindenáron pusztítandó ellenséget látok benne? Szóba állok vele, vagy megpróbálom elhallgattatni, mint a NatCon konferenciát Brüsszelben, esetleg le is ütöm hátulról, mint áldozatait a budapesti német–olasz antifa rohamosztag?

Valójában nem a választók tolódtak jobbra, pláne szélsőjobbra.

Hanem a főáramú pártok tolódtak el balra olyannyira, hogy a valódi jobbközép politikát, amire most milliók adták le voksukat – a bevándorlás korlátozását, a woke propaganda megfékezését, Európa kulturális identitásának megőrzését – már szélsőjobboldalinak látják, láttatják a változatlanságban érdekeltek. Ó, nem a konzervatívok a far right. Ezek a far left.

 

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 218 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. június 17. 13:22
Jelenleg Lenintől jobbra mindenki szélsőjobber náci. Kivéve az azovot, mert ők Ukrajna dicsőségéért harcolnak és ruszki nácikat ölnek. A viselt horogkeresztes szimbolika pedig ősi napszimbóleum.
nempolitizalok-0
2024. június 17. 11:03 Szerkesztve
Egyáltalán ma kell még valamiféle iskola vagy tanfolyam az újságíráshoz? Csak lestem, amikor a HírTV-ben lazán antifasisztázták az olasz terroristát, akkor ilyen alapon a Hamasz terrorista, aki nem izraeli katonákat hanem civilket öl válogatás nélkül, szabadságharcos? Az is durva, amikor az MTV-ben lemenekültezik a határon erőszakosan áttörő bevándorlókat. Továbbá arra is ideje lenne már rászokni, még akkor is, ha a szerző valójában segíteni próbál a régebbi szóhasználattal jobb és baloldali, hogy ezek a jelzől kiüresedtek. Nyilván senki sem gondolja, hogy az a Néppárt, vagy akár CDU baloldali lenne, aki muszlimok millióival próbálta meg lenyomni a német béreket, az egy másik dolog, hogy e helyett óriási károkat okozva a németeknek. Nemzeti és globalista pártok vannak már vagy 15 éve.
oberennsinnen49
2024. június 17. 10:42
Ccionnáci nézőpontból minden szélsőjobbnak látszik.
Kanmacska
2024. június 17. 10:07
Szekszikittyó meg jobbra tolódott, mert itt szeret reklámozni. A portál meg Kittyó felé tolódott, hogy hagyja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!