Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

A Bundestag elnöke szerint lehetséges forgatókönyv a NATO-csapatok bevetése Ukrajnában

2024. június 06. 12:59

Lehetséges forgatókönyv a NATO-csapatok bevetése, ha erre van szükség az ukrán győzelemhez, még akkor is, ha ezzel a német lakosság jelentős része nem ért egyet – mondta a német politikus a kiszivárgott információk szerint.

2024. június 06. 12:59

Fotó: Handout / Telegram / @oleksiykuleba / AFP

A németek joggal félnek az orosz-ukrán háború eszkalációjától – idézi Barbel Bast, a Bundestag elnökét a Europe Right Now, amely összefoglalójában több bizonyítékot is megemlít ennek alátámasztására. A portál rámutat, hogy egy évvel ezelőtt Olaf Scholz német kancellár még azt hangsúlyozta, mindenképpen tárgyalni kell Oroszországgal, különben aligha ér véget a háború, valamint leszögezte, mindenáron meg kell akadályozni a NATO és Moszkva közötti közvetlen konfrontációt.

Ehhez képest ma már a németek a franciákkal közösen tankokat gyártanának Ukrajnában, valamint engedélyt adtak arra, hogy az ukránok felhasználhatják a fegyvereiket az önvédelem mellett az oroszországi területek megtámadására is. A német védelmi miniszter egyenesen úgy fogalmazott: készen kell állniuk a háborúra.

A német kormány álláspontjának radikális változtatása nem volt előjel nélküli – hívja fel a figyelmet a portál. Szűk két évvel ezelőtt Annalena Baerbock sokat kritizált német külügyminiszter azt mondta,

segíteni kell Ukrajnának, mindegy, mit gondolnak a német választók,

és bár utólag azzal magyarázkodott, hogy szavait kiragadták a szövegkörnyezetből, ezt a mondatot akkor is nehéz sokféleképpen értelmezni.

A Német Szociáldemokrata Párt januári állásfoglalása kimondja, Ukrajnának meg kell nyernie a háborút, így aztán sokan kételkednek abban, hogy Olaf Scholz kancellár meddig tart ki véleménye mellett, mely szerint nem küld katonákat az ukrán frontra, hiába kéri ezt Emmanuel Macron. Sőt, a fent idézett Barbel Bas ki is mondta zárt ajtók mögött, hogy

lehetséges forgatókönyv a NATO-csapatok bevetése, ha erre van szükség az ukrán győzelemhez, még akkor is, ha ezzel a német lakosság jelentős része nem ért egyet.

Orbán Viktor miniszterelnök a Mandinernek adott nagyinterjújában leszögezte, a leendő új NATO-főtitkárral szeretnének kötni egy megállapodást arról, hogy nem fogunk részt venni a NATO oroszokkal szembeni ukrajnai hadműveleteiben akkor sem, ha NATO-tagok vagyunk. „Megőrizzük a tagságunkat, de NATO-területen kívül nem akarunk katonai akcióban részt venni, erre meg kell hogy legyen a lehetőségünk. Jogilag most is megvan, de elvárjuk, hogy ezt egy politikailag elfogadott, szalonképes pozíciónak nyilvánítsák" – mondta a kormányfő.

Ezt is ajánljuk a témában

Győzni kell! – Orbán Viktor a Mandinernek

A miniszterelnököt kérdeztük a Robert Fico elleni merényletről, az európai hadsereg gondolatáról, a magyar–kínai kapcsolatokról, Ursula von der Leyen újrázási esélyeiről, a NATO-főtitkár lehetséges személyéről és a közelgő foci-Eb-ről is.

 

 

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2024. június 07. 07:09
BBrutusB_kanya 2024. június 06. 16:49 "Ha már ennyire okosnak tartod magad, akkor válaszold is meg a kérdésed. Milyen tisztogatás folyt a Krímben?" Nem folyt, a lakosság igen kis része duzzogott, de aztán rubelben kapták (és megkapták) a fizetést-nyugdíjat. A fuckránok meg elzárták a vizet, és akkor a legsovénebbek is megutálták a kijevi nácikat.
masikhozzaszolo
2024. június 06. 20:49
/akkor is, ha ezzel a német lakosság jelentős része nem ért egyet/ Speciális véleményem van. Szerintem kussol a nemtámogató véleményével. A vezető meg kihasználja, meg leginkább olyan Karigeris: Szarok rá! És milyen igaza volt! Van eljárás Karigeri ellen. Ellene éppen sosincs.
Beszélgető
2024. június 06. 20:02
A német politikusokat híresen nem érdekli a választóik véleménye.Nos ezen a hétvégén mégis meg fogják mondani a véleményüket a választók! Kíváncsi leszek, hogy fogják figyelmen kívül hagyni és ott maradni az eu parlamentben ezek a politikusok?!?!
Vsmeta99
2024. június 06. 18:27
"...egy éve Olaf Scholz ...még azt hangsúlyozta, mindenképpen tárgyalni kell Oroszországgal, különben aligha ér véget a háború, valamint leszögezte, mindenáron meg kell akadályozni a NATO és Moszkva közötti közvetlen konfrontációt. Ehhez képest ma már a németek a franciákkal közösen tankokat gyártanának Ukrajnában ... " Igen és Annalena Baerbock valamint Barbel Bas felvállalta, hogy ki kell állni Ukrajna mellett egészen a győzelemig, függetlenül attól, hogy a választóik mit gondolnak erről. A németek már kétszer letarolták Európát, úgy látszik, harmadszor is megpróbálkoznak vele, sőt "felszántanák" Oroszországot is. A gondjuk csupán az, hogy nem szomszédos országok, ezért gondolom a közöttük lévő szomszédokat sem fogják tudni kímélni. És ezt az elképzelést támogatják egyes honfitársaink is? Mi Orbán Viktorral értünk egyet: " „Megőrizzük a tagságunkat, de NATO-területen kívül nem akarunk katonai akcióban részt venni,..."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!