Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Egyre nagyobb a nyomás Bidenen, hogy engedélyezze Ukrajnának a nyugatról szállított fegyverek bevetését orosz területen

2024. május 30. 20:00

Számos amerikai szövetséges a héten jelezte, hogy nyitott erre a lehetőségre.

2024. május 30. 20:00
Democratic Presidential Candidate Joe Biden Speaks On His "Build Back Better" Clean Energy Economic Plan

Nyitókép: Chip Somodevilla/Getty Images

Egyre nagyobb a nyomás Joe Biden amerikai elnökön, hogy engedélyezze Ukrajnának, hogy a nyugatról szállított fegyverekkel csapást mérjen orosz területre – írta meg a BBC. Számos amerikai szövetséges a héten jelezte, hogy nyitott erre a lehetőségre, miközben hónapok óta aggódnak az eszkaláció miatt. Vlagyimir Putyin orosz államfő „súlyos következményekre” figyelmeztetett, különösen az általa „kis európai országoknak” nevezett országok számára. Szerdán Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy 

Washington álláspontja a kérdésben a változó harctéri feltételek alapján „alkalmazkodik és igazodik”

Blinken jelenleg a cseh fővárosban, Prágában tartózkodik a NATO külügyminisztereinek találkozóján.  John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerdán késő este azt mondta, hogy bár a Kijevnek nyújtott amerikai támogatás fejlődött, „jelenleg a politikánk nem változik”. Ukrajna küzd az ország keleti részén zajló orosz offenzívával szemben, miközben Harkiv városa hetek óta halálos támadások áldozata, amelyeket Oroszország gyakran az ukrán határhoz közeli katonai előőrsökből indított.

Háborús pszichózisban a nyugati vezetők

Blinken európai útja során tett kijelentése Emmanuel Macron francia elnök azon megjegyzéseit követte, miszerint 

Ukrajnának „engedélyezni kellene”, hogy a Nyugat által szállított fegyvereket használhassa az orosz területen lévő katonai objektumok ellen – bár szigorúan nem polgári célpontok ellen.

Macron egy ideje közvetlenebb beavatkozást szorgalmaz az ukrajnai háborúba, de más nyugati vezetők is kacsingatnak az ötlet felé. Olaf Scholz német kancellár a nyilvánosság előtt óvatos maradt, de egy berlini szóvivő szerint „a védekező fellépés nem korlátozódik a saját területre, hanem kiterjed az agresszor területére is”. A múlt héten Jens Stoltenberg, a NATO vezetője az Economistnak azt mondta, hogy a Nyugatnak lehetővé kellene tennie, hogy Ukrajna megvédje magát az oroszországi katonai támaszpontok elleni támadással. 

„Ukrajnának joga van megvédeni magát. És ez magában foglalja az orosz területen lévő célpontok támadását is

 – mondta. Lord Cameron brit külügyminiszter a hónap elején azt mondta, hogy Ukrajnának kell eldöntenie, hogyan használja a brit fegyvereket, míg a héten a lengyel védelmi miniszterhelyettes azt mondta, hogy az ukránok „saját belátásuk szerint” használhatják a lengyel fegyvereket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban azt mondta, hogy „igazságtalan”, hogy a nyugati országok korlátozásokat szabnak a fegyvereik használatára, ugyanakkor elismerte, hogy Ukrajna nem kockáztathatja partnerei támogatását.

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2024. május 30. 23:49
Szerintem a cetli nem nyom sokat, max pár grammot. Azt kibírja :)
pandalala
2024. május 30. 22:28
a francot .... csak a fejében nagy a nyomás ....
oberennsinnen49
2024. május 30. 22:06
A FED nevű kereszténygyűlölő bűnszervezet nem nyugszik, mindenképp nagy háborút akar, mint 1914-ben, 1938-ban tette. Epstein, Weinstein, Goldstein, perverz, pedofil, pornográf FED, FED, FED, háború, háború, háború Egy tőről a négy gyökér.
2024. május 30. 21:24 Szerkesztve
Úgyan már! Azt sem tudja merre van arccal, nem ő dönt semmiről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!