Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

A spanyolok már könyörögnek: valaki állítsa meg Magyarországot!

2024. május 16. 10:07

Spanyolország kormánya már mindenféle alkut kínál a hazai cégeknek annak érdekében, hogy ne a magyar Ganz-Mavag vásárolja meg a Talgo vonatgyártót. Az Egyesült Arab Emírségekből érkező céggel viszont nincs problémája.

2024. május 16. 10:07
null

Nyitókép: AFP/Punit Paranjpe

A spanyol kormány felkérte a CriteriaCaixa-cégcsoportot, hogy szálljon be a Talgo vonatgyártó felvásárlásába, mielőtt még a magyar Ganz-Mavag konzorcium kezébe kerülne – írja az El Debate.

A spanyolok kompromisszumot ajánlottak a vállalatnak: jóváhagyják a Naturgy-üzletet, ha cserébe a Talgo ügyében is nyitottságot mutat. A kormányt az nem zavarja, hogy a Naturgy-üzletben az Egyesült Arab Emírségek egyik cége a főszereplő.

Mint korábban megírtuk, a spanyolok politikai okokból az adófizetők pénzét is felhasználnák annak érdekében, hogy a Talgo ne kerüljön magyar kézbe. Szerintük ez geopolitikai kérdés, mert egyrészt a Talgo olyan technológiával rendelkezik, amely a balti országok katonai mobilitását érinti, illetve úgy vélik, a magyar ajánlattevő a kormányzati háttér miatt orosz és szélsőjobboldali kapcsolatokkal rendelkezik.

A Talgo dolgozói eközben viszont attól rettegnek, hogy a kormány anélkül vétózza meg az üzletet, hogy alternatív ajánlat érkezne.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 206 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-98
2024. június 23. 23:10
🍓 ️ ­É­­­r­­t­é­­­k­e­l­­­d­­ ­a­­ ­­s­­­z­­­e­­x­i­ ­­p­u­­­n­­c­­­i­­m­a­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
2024. június 01. 12:43 Szerkesztve
Az EU, egy trágyadomb!
omega
2024. május 18. 07:42
"a Talgo olyan technológiával rendelkezik, amely a balti országok katonai mobilitását érinti" Húú, ez tényleg komoly gondnak tűnik. Talán a Talgo vonatokkal még tankokat is lehet szállítani? Mit tudhat a Talgo, amit más nem?
gekk
2024. május 17. 08:05
A németek tombolnak, a spanyolok könyörögnek, a szoponcmédia meg felszop. Milyen ostoba barmoknak nézik ezek az olvasókat?!!?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!