Kigyógyulóban vannak a németek saját katonáik gyűlöletéből a Politico szerint

2024. február 29. 12:09

Úgy tűnik Németország valóban kísérletet tesz a hadsereg feltámasztására, és ez nagyban Boris Pistorius védelmi miniszter érdeme, aki a jelenlegi kormány egyetlen népszerű tagja.

2024. február 29. 12:09
Defense Minister Pistorius visits Oberviechtach Granzland

Németország lakossága a második világháború óta szégyenkezve tekintett saját országa katonáira, ennek azonban úgy tűnik vége – írja John Kampfner brit újságíró a Politico oldalán. 

A szerző felidézi, hogy azt követően, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megszállta Ukrajnát, Olaf Scholz német kancellár bejelentette a Zeitenwendet – vagyis a kül- és biztonságpolitika drasztikus változását. Megfogadta, hogy Németország többet fog védelemre költeni és újjáéleszti a hadsereget.

Az ígéret betartása azonban váratott magára, míg Scholz ki nem nevezte Boris Pistoriust 2023 elején. Az új védelmi minisztertől nem sokat vártak: leginkább tartományi politikában volt aktív, és korábban egy közepes méretű város polgármestere volt. 

Aztán

egyik napról a másikra Pistorius lett Németország legnépszerűbb politikusa. 

„A védelmi minisztérium évtizedeken át katasztrófaövezet volt, sok-sok karrier tönkrement ott” – írja John Kampfner, így a politikus sikere még meglepőbb. 

Ezt is ajánljuk a témában

Németország a katonai korszerűsítéssel kemény fába vágta a fejszéjét

Az ukrajnai háború meggyőzte a berlini kormányt, hogy erősítse haderejét. Németország az idén teljesíti azt a NATO-elvárást, hogy a védelmi kiadásai elérjék a nemzeti jövedelem két százalékát. Ez azonban csak a két éve elfogadott 100 milliárd eurós haderő-korszerűsítési csomagnak köszönhető. Sokan felteszik a kérdést: ez csak egyszeri fellángolás, csupán az elmúlt évek technológiai elmaradásainak behozásáról szól vagy a védelmi beruházásra hosszú távon is számítani lehet?

Hogy lett háborúellenes Németország?

A háborút követő évtizedekben a németek a kezdeti „soha többi nácizmus” után átcsúsztak a „soha többé háború” hangoztatásába, amely a szerző szerint naivitás volt. „Ebben az időben a németek felkarolták az atomellenes mozgalmat, és számtalan békemeneten vettek részt – bármit megtettek, hogy megakadályozzák a katonai konfliktust. Az amerikai hidegháborús Pershing-rakéták telepítését elkeseredetten ellenezték.”

Az 1990-es újraegyesítés idején a védelmi kiadások a GDP 2,5 százalékát tették ki, és a fegyveres erők létszáma 500 000 fő volt. De Angela Merkel korábbi kancellár felügyelete alatt hagyták, hogy a hadsereg elsorvadjon.

„Természetesen az évtizedekig tartó, jó szándékú, de végső soron önpusztító idealizmus nem tűnhetett el egyik napról a másikra”

 – írja a brit szerző. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nincs elég katona és fegyver

Pistorius nemrég arra szólította fel a németeket, hogy legyenek háborús készültségben. Egy hamburgi katonai akadémián tartott beszédében közvetlenül a választókhoz fordult, és azt kérdezte: 

„Komolyan készen állunk arra, hogy megvédjük ezt az országot?”

A szerző szerint a német fegyveres erők egyáltalán nem állnak készen. A csapatok létszáma történelmi mélypontra, 180 ezer főre csökkent, és csak az évente távozók pótlására mintegy 20 ezer újoncra van szükség. 

Felmerült a 2011-ben eltörölt sorkatonai szolgálat visszaállítása – de az újságíró szerint erre kevés az esély. 

„Eközben a legjelentősebb probléma a haditechnikai eszközök romlása. A közelmúltban a katonai szállító repülőgépek, Tornadók és Eurofighter sugárhajtású repülőgépek flottájának csak a fele volt harcképes. Mind a hat tengeralattjáró harcképtelen volt. A katonák pedig fegyver- és lőszerhiányra panaszkodnak” – írja John Kampfner. 

Az új hozzáállás

Németország lett az ukránok háborújának második legnagyobb támogatója Amerika után. Ráadásul csapatokat küldenek Litvániába, hogy így erősítsék a NATO keleti szárnyát. 

S Scholz eredeti ígéretének megfelelően többet költenek a védelmi iparra is. Pistorius a müncheni biztonsági konferencián belebegtette, hogy a védelmi költségvetés hamarosan a GDP 3%-át is kitöltheti. A szerző szerint mindez azt jelzi, hogy valóban változások indultak el az országban. 

Nyitókép: Daniel Löb / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 23:08
🍓 ️ ­A­­ ­­­d­­ö­­g­­­ö­­s­­­ ­­l­­á­­­n­y­­o­­­k­­­ ­­v­­á­­­r­­­n­­­a­k­­­ ­­r­­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­.­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­𝗨­­𝗡
templar62
2024. február 29. 14:18
A dollár létérdeke a háborús konjunktúra . Úgy mint 1938 - ban .
zlorinczi
2024. február 29. 14:06 Szerkesztve
Achtung! BP nem azt mondja, hogy erősítené a védelmi képességet vagy jobban kivenné a részét a "védelmi" szövetségből (NATO), hanem azt, ami a gazdáinak a legjobban tetszik: "többet fog védelemre költeni". Jelzem: a BRD alkotmányából kivették azt, hogy az ország/nemzet/állam (bármelyik törölhető és feledhető) megvédelmezője a Bundeswehr lenne. Azaz, ha elköltötték az erre szánt alapokat és az erre hivatottak a bevételezést elvégezték, a Bundesreich katonái tovább kereshetik szerepüket és rendeltetésüket. Ebben azután is segítik őket a tábori imámok és a soraik között AfD-seket fürkésző szabadelvű biztonságiak. A kiképzésük nagyobb részét pedig továbbra is az fogja kitölteni, hogy dolgozatokat írnak a sokszínűség előnyeiről és fontosságáról. És arról, hogy II. Frigyes, Gneisenau, Clausewitz és Moltke nagy fasiszták, rasszisták, putyinisták és imperialisták voltak, szemben Schenck von Stauffenberg gróffal, aki egy szent hős. A Bundeswirtschaftban Mielke és Markus Wolff szelleme kísért.
orokkuruc-2
2024. február 29. 14:04
de beteg egy jószág írta..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!