Szegény tömeggyilkos, avagy a skandináv groteszk

2024. január 11. 07:42

A norvég terrorista éves szinten 6.145.000 koronába kerül az adófizetőknek, ami átszámítva naponta körülbelül félmillió forint.

2024. január 11. 07:42
null
Hojdák Gergely
Hojdák Gergely
mkdsz.hu

„Nézzük meg, pontosan mire is panaszkodik Breivik. 2022-ben – a feltételes szabadlábra helyezési meghallgatása után, ahol egyébként nem bánt meg semmit – a skieni börtönből az Oslóhoz közeli Ringerike büntetés-végrehajtási intézetbe szállították át, ahol egy kétemeletes komplexumon osztozik két másik – gyilkosság miatt elítélt – különösen veszélyes fogvatartottal. 

Az Index a minap részletes, képes riportban számolt be a tömeggyilkos luxus börtönkörülményeiről: egy IKEA-szerű bútorokkal felszerelt lakószoba, kényelmes bőrfotelekkel, karosszékkel, tévével és PlayStationnel ellátott nappali, saját konyha és persze mosdó, privát fitneszterem súlyzókkal, futópaddal és evezőgéppel, valamint a komplexumhoz tartozó tornacsarnok – ahol a jelenlegi pert is tartják – használatának lehetősége.

A norvég terrorista éves szinten 6.145.000 koronába kerül az adófizetőknek, ami naponta több mint 16 ezer korona, átszámítva kb. félmillió forint (!).

A Breivik-ügy alapján talán a tömeges, illegális migráció sajátos skandináv (félre)kezelése is érthetőbbé válik, amely – talán az e téren szigorúbb Dániát kivéve – az egykor híresen biztonságos vidékeken fegyveres erőszakhullámot, állandó drog- és bandaháborúkat eredményezett. 

A dolog iróniája, hogy Breivik zavaros és természetesen az általa elkövetett mészárlást semmilyen körülmények között nem igazoló ideológiája is felhívta a figyelmet ezekre a veszélyekre. Breivik tehát nem hős (ahogy magát látja), hanem egy közönséges terrorista (ahogy Bonnie és Clyde is azok voltak), de mint ilyen, nagyon is a saját társadalmának (torz)szülötte. 

Talán ezért is van bajban a norvég igazságszolgáltatás és közvélemény, hogy miként bánjon vele.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Tíz éve történt – az utøyai mészárlás tragédiájára emlékezünk

Most tíz éve egy rendőrruhába öltözött norvég férfi válogatás nélkül mészárolni kezdte kiskorú honfitársait egy szigeten: Anders Behring Breivik utøyai terrortámadása megrázta hazáját és a világot. Breivik ma kényelmes börtönbüntetését tölti, semmit nem bánt meg, a szemtanúk és az áldozatok hozzátartozói életre szóló traumákkal küzdenek.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Cornelius Poppe / NTB / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. január 14. 00:35
Guanózacskó KOnkrétan miért is ? Lölö az ADÓFIZETŐ. 20M x 24x 30x12 172.800 M 173 milliard. Az a vagyona..
pandalala
2024. január 11. 09:49
Mandi! Nem lehetne visszakapnunk az X-elhetőséget?? Qrvára unalmas már az ilyen "ghelmddfd"-féle rühesek átlapozgatása .. :-((
ghelmddfd
2024. január 11. 09:18
-ügy alapján talán a tömeges, illegális migráció sajátos skandináv (félre)kezelése ---------------- 1. Alap hang nem van, az al magyarul túl volna, az alap nyelvkakilás. 2. Az ühgy hangot dúrgerni kellene. 3. Nem kezel, a kéz jevevényhang, hanem rakel a rak-tól. 4. De nem igen jen ide a migráncsszar, attól, hogy fehéreket meredejtett.
ghelmddfd
2024. január 11. 09:17
Szegény tömeggyilkos, avagy a skandináv groteszk -------------- 1. A szegény etimológiája bizonylosza, de dúrgerni, ahogy a gazdag hangot is. 2. Nem tömeg, hanem dumuly, az indogermán teue stumától, ha már dumb. 3. Nem gyilkos, az etimológiáa bizonylosza, így inkább a Mord hangot relativizálni: meredejt, merevejt,martár. 4. Libernyák hulladék, ne ugass a nácira, a bolonda dühorra, te libcsi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!