Olaf Scholz: Ukrajna nem lehet a NATO tagja, amíg háború dúl a területén

2023. június 22. 13:59

A német kancellár ugyanakkor azt is leszögezte, hosszú távú biztonsági garanciákat kell nyújtani Kijevnek.

2023. június 22. 13:59
null

Hosszú távú biztonsági garanciákat kell nyújtani az orosz támadással szemben védekező Ukrajnának, a német kormány meg is kezdte a tárgyalásokat erről – mondta Olaf Scholz német kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A kancellár a NATO júliusi vilniusi csúcstalálkozójára kidolgozott német álláspontot ismertetve kiemelte, hogy Ukrajna nem lehet a NATO tagja, amíg háború dúl a területén, és ezzel a kijevi vezetés is tisztában van. Ezért

Vilniusban arra kell törekedni, hogy a NATO hozzásegítse Ukrajnát harci erejének növeléséhez.

A cél kettős

Németország is kiáll Ukrajna fegyveres támogatása mellett, a második legnagyobb támogató az Egyesült Államok után. Ugyanakkor „hatékony és hosszú távú biztonsági garanciákra” is szükség van, és a német kormány már meg is kezdte a tárgyalásokat erről Ukrajnával és partnereivel a legfejlettebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoportban és az EU-ban – tette hozzá Olaf Scholz.

„Célunk kettős, Ukrajna fenntartható katonai támogatása, méghozzá modern nyugati fegyverekkel is, és ezzel együtt Ukrajna gazdasági ellenálló képességének erősítése” – mondta a német kancellár.

(MTI)

***

Nyitókép: DURSUN AYDEMIR / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2023. június 22. 21:28
Mire tud ez a kolbászfej biztonsági garanciát adni? Saját országában sem képes megvédeni a nőket a bevándorlók által elkövetett visszaélésektől
altona
2023. június 22. 20:11
Aztánmeg mer nem lesz...
apro_marosan_petergabor
2023. június 22. 17:22
Scholz, felébredtél?
Odone Ricci
2023. június 22. 17:17
Nesze semmi, fogd meg jól szöveg. Ilyeneket kell "gyártani" a magyar kommunikációs szakembereknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!