Nem hiszi el: annyi pénzt költött az EU Ukrajnára, hogy ezért is módosítani kell a 2027-ig tartó költségvetést

2023. június 20. 22:06

Mindezek tetejébe a Bizottság még azt is el szeretné érni, hogy a tagállamok jelentősen többet fizessenek be a közösbe.

2023. június 20. 22:06
null

Az Európai Bizottság több tízmilliárd eurót fog kérni az országoktól, hogy betömje az ukrajnai háború, illetve a koronavírus-járvány okozta költségvetési lyukakat – írta meg a Politico.

A lap beszámolt arról is, hogy az EU végrehajtó szervének szándéka valószínűleg a nemzeti kormányok szigorú ellenállásába fog ütközni,

mivel sok tagállamnak már most is takarékoskodnia kell a saját költségvetésén belül.

A Bizottság több hozzájárulást szeretne, legsürgetőbben 50 milliárd eurót kérnek Ukrajna pénzügyi támogatására, valamint „némi többletpénzt az uniós gépezet működtetésére, és egy egyelőre meg nem határozott összeget az uniós adósság visszafizetésére”.

Újabb 50 milliárd eurós segélycsomagot adna Ukrajnának az Európai Unió

A napokban Londonban kerül megrendezésre egy nemzetközi konferencia, amelynek témája az Ukrajna újjáépítéséhez szükséges források összegyűjtése lesz.

A plusz pénz teljes összege még nem ismert, viszont uniós források azt mondták a Politicónak, hogy a „számla” százmilliárd euró alatt lesz.

A költségvetés megváltoztatásához az összes uniós ország támogatására szükség lesz, ennek megszerzése viszont nem lesz könnyű feladat – különösen, mivel azok az országok, amelyek nettó befizetői az EU-nak, világossá tették, hogy nincs kedvük a nagyvonalúsághoz, és inkább arra kérték a Bizottságot, hogy takarékoskodjon. Ilyen nyilatkozatot tett Berlin.

Németországnak nincs több pénze az EU-ra - mondta a német pénzügyminiszter

Mivel a blokk költségvetését egyre jobban kimeríti Ukrajna támogatása, Christian Lindner szerint elképzelhető, hogy Brüsszel több hozzájárulást kérne a tagországoktól.

A cikk megjegyzi: az 50 milliárd eurós, Ukrajnának szánt támogatás nagyrészt garantált hitelekből áll, miközben szenved az Unió amiatt, hogy az „uniós adósságszolgálat” költségei drasztikusan megnövekedtek a kamatlábak gyors emelkedése miatt. 

Nyitókép: Pixabay

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. június 21. 16:57
Ursula teljes vagyonával fizessen ezért!
kepzelet
2023. június 21. 10:33
Mi a fax közünk van hozzá? Kiprovokálták, gerjesztették, támogatták, majd tarCSák a markukat? Na tipli...
balbako_
2023. június 21. 08:40
Mint a cigányok a Gyurcsány rezsimben segílykéért kuncsorog az EU.
Kanmacska
2023. június 21. 08:38
Na mi van, balosok, koldul az EU a segélyért?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!