Kína szövetséget kötött az idővel

2023. október 27. 08:10

Kína cukorral jön, az USA korbáccsal.

2023. október 27. 08:10
HSZI Csin-ping; ORBÁN Viktor
Schmidt  Mária
Schmidt Mária
Látószög

„2023. októberében Orbán Viktor delegációjának tagjaként részt vehettem a pekingi Új Selyemút, az Egy övezet, egy út (Belt and Road Initiative, BRI) tizedik születésnapján tartott nemzetközi seregszemlén. 

Ezt megelőzően még soha nem jártam Kínában, annak ellenére, hogy több tucat Kínával, elsősorban a történelmével foglalkozó könyvet elolvastam és többször írtam is róla, eddig nem volt alkalmam személyes tapasztalatokkal szembesíteni mindazt, amit erről a hatalmas országról tudni véltem. Most is csak egy-két benyomást gyűjtöttem és néhány felületes megfigyelést tettem, egyrészt, mert csak Pekingben és Sencsenben voltam, másrészt a hivatalos programok sűrűsége és az óriási távolságok beszűkítették azt a terepet, ahol egyáltalán megfordultam, amit láthattam.

Minket mindenhol kitüntetett figyelemmel és tisztelettel fogadtak. Miközben nem vagyunk akkorák, mint egy közepes kínai város, szemmagasságban tárgyaltak velünk, egyenrangú felekként. Ezt Nyugaton soha nem tapasztaltam. Ott mindig az volt az üzenet, hogy érezzük magunkat megtisztelve, hogy egyáltalán ott lehetünk, hogy szóba állnak velünk, de ne higgyük, hogy ez azt jelenti, hogy kinyithatjuk a szánkat.

Amit, többek között meg kellene a kínaiaktól tanulnunk, az az alázat, az odafigyelés, a kedvesség, a gesztusok, ahogy megtisztelik a másikat, egyenrangú félként kezelik, annak ellenére, hogy kisebb, szegényebb, kiszolgáltatottabb náluk.

Kína cukorral jön, az USA korbáccsal. Ezen kellene Washingtonban elgondolkodniuk azoknak, akiknek ez a dolguk.„

***

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich99
2023. november 11. 11:55
Azaz nem az a Valóság, amit a nyugati lipsi vélemény-üzemi művek (VÜM) elénk próbál rajzolni...
Kovács Ubul
2023. október 28. 08:33
Még egy ferdeszemű.
Palatin
2023. október 28. 00:42
Kinának 3 ütökártya van a kezében. A mentalitása, a lakosság mérete és a minösége továbbá az idö. Csak nyertesek lehetnek. A kinai mentalitás egészen más mint a nyugati. Hosszú távon terveznek, rendkívül jó stratégák, és a taktikában is jók. Nem kapkodnak össze vissza, nem akarnak minden lében kanál lenni, nem kell nekik rohangászni az egyik zürös helyszinröl a másikra. A mentalitásukra nagyon jellemzö, amit ottjártamkor megismertem. Megkérdeztem tölük, hogy miért nem térnek át a latinbetüs írásra. Azt mondták, hogy ez szóba nem jön, mert a kinai írás egy olyan intenzív memóriát és fantáziát fejleszt ki, aminek szellemileg óriási haszna van, a kreativitást nagyon fejleszti. A kinaiak rugalmas, találékony emberek. A konfuciuszi világszemlélet, emberkép egészen más, mint a nyugati gyülölködö, képmutató, übermensch-mentalitás. Az identitást illetöen náluk sokkal nagyobb szerepe van az ember belsö tulajdonságainak, a tudatnak stb. mint a mi világunkban. De ez egész Ázsiára jellemzö
Palatin
2023. október 28. 00:31
A Nyugat nagy történelmi tévedése, - amiböl aztán a politikája is következik -, az, hogy miután gyarmatosítani volt képes a világ nagyobbik felét, azt képzeli magáról, hogy ö valóban a világ felkent ura, mert fejlettebb, intelligensebb, kreatívabb stb. másoknál. Az un. "felfedezések" kora elött számtalan virágzó és békés, magaszintü kultúra létezett a világon. Pl. az inkák is hihetetlen teljesítményekre voltak képesek, fejlett rendszereik voltak. A spanyolok cselszövés, aljasság révén tudták legyözni öket. A portugálok jutottak el elöször a Kina körüli tengerekre a hajóikkal, amik tele voltak ágyukkal, fegyverekkel. Annak idején az ázsiaiak szemében és gondolkodásában a tenger "szent" volt, ott nem szabadott háborúzni, ez egy tabu volt, a hajókon nem voltak fegyverek, ezért könnyüek és sérülékenyek is voltak. Igy a portugálok szétlöttek ott mindent amit láttak. Tehát a Nyugat nem fejletlenebb népeket, hanem békésebb népeket gyarmatosított. Ez a legnagyobb szégyen rajtuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!