István intelmei Volodimirhoz

2023. szeptember 27. 16:54

A jelenlegi helyzetben Ukrajna nem engedheti meg a halogatást.

2023. szeptember 27. 16:54
Gyarmati István
hvg.hu

„Sokan mondják, hogy Amerika nélkül nem lehet béke Ukrajnában. Igazuk van. De úgy látom, hogy Kína nélkül sem nagyon. Önnek, Elnök úr, ebben kiemelkedő szerepe van, kell hogy legyen.

Végül azt gondolom, meg kell tennie néhány olyan lépést a korrupció visszaszorítása és a kisebbségek jogainak garantálása érdekében. Meggyőződésem, Ön egyetért ezen lépések megtételének fontosságával, de talán úgy gondolja, hogy a háborúban álló országban – már csak azért is, mert ezek a lépések jelentős csoportok érdekeit sértenék –, erre most nem nagyon van lehetőség.

Általánosságban talán igaza is lenne. De a jelenlegi helyzetben Ukrajna nem engedheti meg a halogatást, mert ezzel megint csak olcsó, ám hangzatos érveket – ürügyet – ad azok kezébe, akik nem szívvel-lélekkel támogatják Önöket. Hiteles és lényeges, tovább már nem halogatható lépésekre van szükség; olyanokra, amik garantálják azt is, hogy ezek az elsők és nem az utolsók egy Önök által megtervezett, távlatos úton.

Tudom, amit javaslok fájdalmas és sok tekintetben még igazságtalannak is tekinthető. Az is. De a hosszú távú békét – véleményem szerint –, az igazságos békét, csak rövid távú taktikai engedmények beiktatásával lehet elérni. És olyan szövetségeseikkel, akiknek a kitartását az Ön politikája is garantálja, nem pedig megnehezíti vagy – ne adj’ Isten – ellehetetleníti.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Rendkívüli lépést fontolgat Kijev a nemzeti kisebbségi jogok ügyében

Már a héten megkezdődhetnek a tárgyalások a nyelvhasználattal kapcsolatban.

Nyitókép: Jim WATSON / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ad majorem Dei gloriam
2023. szeptember 28. 07:29
Tegyük fel, hogy ma megadják a "kisebbségi jogokat" az ukránok. Mégis mi akadályozza meg őket abban, hogy holnap újra elvegyék? Ki az, aki megbízik ezekben?
connorj
2023. szeptember 27. 23:57
RAVASZDI GYARMATI. 😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊
Tara Verde
2023. szeptember 27. 22:19
1. A Szent Istvánra utaló áthallásos cím elég ízléstelen a HVG-tól. 2. Tisztelt Mandiner, megtennék, hogy nem szemléznek fizetős cikkeket? Vagy percentet fizet a HVG? 3. Mivel nem tudjuk elolvasni az egész levelet, csak tippelhetünk, hogy ez most egy üzenet-e Washingtonból... jó eséllyel az.
survivor
2023. szeptember 27. 21:22
Az erősebb kutya...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik