Economist: Putyin már nem képes megvédeni Oroszország lakóit

2023. szeptember 30. 16:41

A cikk szerint az egekbe szökő infláció „szimbolikus csapás” az egyszerű oroszok számára.

2023. szeptember 30. 16:41

Az Economist cikke szerint a közeljövőben válságos időszak elé nézhet az orosz lakosság. Elemzésükben kifejtik: az elmúlt évben kevés valuta teljesített rosszabbul, mint az orosz rubel. Tavaly szeptemberben egy amerikai dollárért alig több mint 60-at lehetett vásárolni, mostanában majdnem 100-at vesznek érte. A zuhanás 

szimbolikus csapás az egyszerű oroszok számára, akik az erős valutát az erős országgal azonosítják. 

Ez szétrobbantotta azt a konszenzust, amely az orosz politikai döntéshozók között tavaly fennállt, amikor a központi bank és a pénzügyminisztérium kéz a kézben dolgozott. Most, hogy az infláció emelkedik és a növekedés lassul, a két intézmény egymás ellen fordul. A tét az ország azon képessége, hogy hatékonyan tudjon háborúzni.

Putyin nem fogja csökkenteni a katonai kiadásokat

A másik rossz hír Oroszország számára az, hogy a fő európai gázvezeték bezárása után csökkenő gázeladások miatt most már csak azért is többet kell keresnie az olajból, hogy teljes exportbevételei szinten maradjanak. A szeptember 19-ig tartó két hétben ez a bevétel csekély 73 millió euró (77 millió dollár) volt, szemben a tavalyi 290 millió euróval. Az EU-ban az orosz cseppfolyósított földgáz behozatalának korlátozásáról beszélnek. 

Az európai atomenergia-termelők is csökkentik az orosz urántól való függőségüket.

Mindez azt jelenti, hogy az orosz inflációs gondok fennmaradásával a kormány és a központi bank közötti küzdelem csak fokozódni fog. A jövő évi elnökválasztás előtt a költekezés kísértése felerősíti a feszültséget, és arra kényszeríti a központi bankot, hogy vagy gyengítő szintre emelje a kamatlábakat, vagy feladja a harcot, ami az infláció növekedéséhez vezet. Alternatív megoldásként Putyin csökkenthetné a katonai kiadásokat, de a 2024-re vonatkozó tervei azt mutatják, hogy ez kevéssé érdekli. Minél tovább tart a háborúja, annál több csatát kell majd megvívnia otthon – olvasható az elemzésben.

Nyitókép: AFP/Anadolu Agency

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik