Neue Zürcher Zeitung: Orbán teher az EU és a NATO számára

2022. szeptember 09. 08:40

Daniel Steinvorth szerint Orbán Viktor megértésre szólít fel a „Kreml uralkodója” iránt.

2022. szeptember 09. 08:40
null

A befolyásos svájci lap véleménycikke szerint Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde kapcsán sokkal kevesebb figyelmet kapott az, amit Orbán az ukrajnai háborúról és Oroszországról mondott, pedig a cikk írója szerint ezek a megjegyzések is sokatmondóak voltak.

Orbán például azt mondta, hogy az EU-nak és a NATO-nak radikálisan meg kell változtatnia a Moszkvával szembeni stratégiáját.

Ahelyett, hogy abban reménykedik hiába, hogy Kijev megnyeri a háborút, jobb lenne a tárgyalásokra és „egy jó békeajánlatra” összpontosítani.

Daniel Steinvorth szerint az Európai Unió leghosszabb ideje hivatalban lévő kormányfője az elmondott beszédével ismét világossá tette, hogy nem támogatja a Nyugat Vlagyimir Putyin elleni kurzusát:

hónapok óta fékezi a szankciókat, elutasítja az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt, és megértésre szólít fel a „Kreml uralkodója” iránt.

A közös irányvonaltól való eltérés egyre inkább teherré válik az EU és a NATO számára, véli a publicista, aki felteszi a kérdést:  Mivel magyarázható a magyar miniszterelnök „látens oroszbarát álláspontja”?

Szerinte biztosan nem csak az Oroszországból származó olcsó fosszilis tüzelőanyagoktól való nagyfokú függőség áll a háttérben – Ungváry Krisztián történész például közös ideológiai alapot is lát Orbán és Putyin között, valamint hatalmi-politikai megfontolásokat, írja.

Simonyi András volt magyar NATO-nagykövet szerint Orbán Viktor hozzáállása Ukrajnához egyszerűen közömbös.

Ezt a hozzáállást – mondja Simonyi a Politico hírportálnak adott interjújában – a NATO-nak és az EU-nak nem szabad félvállról vennie, mert gyengíti a „Nyugat egységét”.

Nyitókép: Facebook

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kutyaszittya
2022. szeptember 10. 12:01
Zürichből jön a parancs:harcoljatok! Előtte a pénzeteket hozzatok ide. Majd mi vigyázunk rá.
Attila a nagy
2022. szeptember 10. 07:50
Tipikus komcsi tempó:aki nincs velünk az ellenünk van! Mikor nőnek már ki ebből, hogy ha nem szopkodjuk az ukrikat, akkor az oroszok mellett vagyunk. Miért nem lehetünk a magunk oldalán? És pont a svájciak mondják ezt, akik évszázadok óta nem lépnek be semmilyen közösségbe. Kíváncsi lennék mitől olyan jó, és töretlen az életszínvonal, amikor az ország elhelyezkedése és mérete sem indokolja. Mezőgazdaság értelemszerűen nincs, kiemelkedő ipari teljesítményről sem hallunk. És még valami,amin el kellene gondolkodni:mi volt az az ok ami miatt a második világháborút is megúszták? Hogy egyik fél sem gondolta, hogy elfoglalja, vagy csak benézzen egy kicsit! Mostani szóhasználattal élve "nem életszerű", hogy egész Európa lángolt, ők meg békében éltek pont a közepén! Főleg úgy, hogy még a határ sem egy természeti képződmény (folyó,szakadék,sziklafal) csak egy bottal húzott vonal.
Kivűlálló
2022. szeptember 10. 05:04
"hónapok óta fékezi a szankciókat, elutasítja az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt, és megértésre szólít fel a „Kreml uralkodója” iránt." Tökéletes, csak így tovább! NZZ meg menjen az összes seggnyalójával együtt az anyjába!
No comment no cry
2022. szeptember 09. 23:41
Pár éve volt egy munkahelyi véleménynyilvánítási felmérés. Minden kérdésre 5 válaszlehetőség volt, kb. ezek: - nagyon nem értek egyet - inkább nem értek egyet - semleges - inkább egyetértek - teljesen egyetértek Mint később megtudtuk, ennek a kiértékelése a következő volt. A középső hármat összevonták semleges kategóriába. Igen, az "inkább nem értek egyet" és az "inkább egyetértek" egy kategóriába került. Ezután a teljesen negatívat és az új, bővített semlegest összevonták negatívba, mivel hát egyik sem pozitív (sic!). Ergo végül csakis a "teljesen egyetértek" számított pozitív válasznak, röhejes módon nemcsak a "semleges", de még az "inkább egyetértek" is negatívnak lett minősítve. Ugyanez a szar jön most nyugatról. Hiába fogadjuk be, látjuk el az ukrán menekülteket, hiába küldünk segélyeket Ukrajnába, hiába szavaz meg a magyar kormány egy rahedli szankciót az EU-ban Oroszország ellen. Vannak tételek, amelyeket nem fogad el a magyar kormány (a magyarok jól felfogott érdekében), innentől mivel nem teljesen ért egyet a nyugattal, csak "inkább egyetért", hát ez az ő szemükben negatív, kerékkötő, látens oroszbarát, egységet megbontó, etc. Egy szó mint száz, elmehetnek a sunyiba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!