Több száz migráns rekedt a lengyel-fehérorosz határon, újabb összecsapásoktól tartanak

2021. november 09. 12:42

Hétfőn ezrek gyűltek össze a lengyel határ közelében, néhányan rönkök, ásók és egyéb eszközök segítségével próbálták lebontani a határkerítést – adta hírül a Reuters.

2021. november 09. 12:42
null

Több száz migráns táborozott le a lengyel-fehérorosz határ közelében az éjszakai fagyban, miközben a lengyel hatóságok kedden újabb összecsapásokra készültek a határt áttörni próbáló migránsokkal – adta hírül a Reuters hírügynökség. 

Ezrek gyűltek össze hétfőn a lengyel határ közelében, néhányan rönkök, ásók és egyéb eszközök segítségével próbálták lebontani a határkerítést, fokozva a hónapok óta tartó feszültségeket.

Sokan Minszk elleni szigorúbb nyugati szankciókat követelnek

Lengyelország és az Európai Unió más tagállamai is azzal vádolják Fehéroroszországot, hogy a Közel-Keletről, Afganisztánból és Afrikából érkezett illegális migránsokat arra bátorítja, hogy lépjék át illegálisan az EU határát bosszúként a Minszk ellen hozott szankciókra

– mondta Andrzej Duda lengyel elnök varsói sajtótájékoztatóján. „Jelenleg a migránsok tábora a fehérorosz oldalon található. Körülbelül 1000 ember tartózkodik ott, többségükben fiatal férfiak. Ez egy olyan agresszív akció, amelyet vissza kell utasítanunk, teljesítve az Európai Unió tagjaként vállalt kötelezettségeinket” – mondta a lengyel elnök. 

A fehérorosz fegyveresek lövésekkel akarják eszkalálni a helyzetet

A lengyel különleges szolgálatok szóvivője, Stanislaw Zaryn azt mondta, hogy „a fehérorosz fegyveresek figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe, veszélyes eseményeket szimulálva, hogy ezzel destabilizálják a helyzetet a határon. Azt is tudjuk, hogy a fehérorosz hatóságok segítenek a migránsoknak a határzárak lerombolásában. Látjuk, hogy szerszámokat hoznak nekik a vezetékek elvágásához és a kerítés megsemmisítéséhez" – tette hozzá.

Alekszandr Lukasenka kormánya tagadja a migránsválság előidézését, és Európát és az Egyesült Államokat okolja a határon rekedt emberek sorsáért.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kedd hajnalban ellátogatott a térségbe, hogy kifejezze támogatását az ott bevetett több ezer katonának, rendőrnek és határőrnek. A lengyel rendőrség kedden közzétett felvételein migránssátrak és tábortüzek láthatók a szögesdrót kerítés fehérorosz oldalán. A lengyel határőrség közölte, hogy hétfőn 309 illegális határátlépési kísérletet regisztráltak, és 17 embert, főként irakiakat vettek őrizetbe.

Az EU-tagállamok a migránsválság gyökereit a 2020-as megtámadott fehérorosz elnökválasztásig vezetik vissza, amelyen Lukasenko hatodik egymást követő mandátumát nyerte el, mely tömeges utcai tiltakozásokat váltott ki és a biztonsági erők hevesen elfojtottak. Az Egyesült Államok, az Európai Unió és Nagy-Britannia ezután szankciókat vezetett be Minszk ellen. Lukasenkót és biztonsági erőit azzal vádolják, hogy válaszul a szankciókra hibrid hadviseléskeretében arra bátorítják a migránsokat, hogy Lengyelországon és Litvánián keresztül lépjék át az EU határát.

Az oroszok méltatják a fehérorosz határőrök áldozatos munkáját, civil szervezetek a lengyel kormányt támadják

A Kreml kedden méltatta a fehérorosz biztonsági személyzet „felelősségteljes” munkáját a határon, és közölte, hogy a válság miatt szoros kapcsolatban áll Minszkkel. Az orosz kormány felelősségteljes cselekvésre szólított fel minden felet.

Eközben humanitárius csoportok azzal vádolják a lengyel kormányt, hogy megsértik a nemzetközi menedékjogot azzal, hogy a migránsokat visszaszorítják Fehéroroszországba, ahelyett, hogy elfogadták volna a menekültkérelmüket. Lengyelország szerint a hatóság tettei jogszerűek.

Az IBRiS által a Rzeczpospolita lengyel napilapnak készített közvélemény-kutatás szerint a lengyelek mintegy 55%-a úgy gondolja, hogy a határt illegálisan átlépő migránsokat vissza kell szorítani, egyharmaduk szerint pedig nem.

Lengyelország azt állítja, hogy eddig hét migránst találtak holtan a határnál, a hírek szerint Fehéroroszországban is többen meghaltak. A fehérorosz védelmi minisztérium közleménye szerint Lengyelország megsértette a kétoldalú megállapodásokat azzal, hogy további csapatokat telepített a határra, Varsót pedig nem érdeklik a konstruktív megoldások.

(Reuters)

Fotó: Viktor Tolochko / Sputnik / Sputnik via AFP

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2021. november 09. 16:15
A kunfia nevű szegényembernek üzenem, hogy írogathat rám bármennyit, nem fogom kivenni a trolltartóból, ahova teljes joggal került.
kunfia
2021. november 09. 16:07
Nézem a főképet,ahol állítólag többszáz migráns van...Tegnap fölülről is mutatták... Kb a békameneten is voltak ennyien...
luzitanxaver
2021. november 09. 16:01
"Eközben humanitárius csoportok azzal vádolják a lengyel kormányt, hogy megsértik a nemzetközi menedékjogot" Tehát "humanitárius csoportok" egy hibrid (de egyre kevésbé hibrid) háborús helyzetben arra az álláspontra helyezkednek, hogy a téeszelnök nyugodtan importáljon bármennyi humánerőforrást bárhonnan széles e világból (ötletei bizonyára lennének még), majd azt nyugodtan eressze rá a lengyelekre, akiknek semmi más dolguk nem lehet, mint egytől egyig felvenni őket. Szép is, logikus is és természetesen maximálisan jogállami.
Bitrex®
2021. november 09. 15:02
Fehéroroszország is aláírta - tehát tagja - a Genfi Menekültügyi Egyezményt, úgyhogy nyugodtan vissza lehet oda küldeni őket, mivel ők az első "biztonságos" ország.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!