Meghaladta az ezret a burmai zavargások halálos áldozatainak a száma

2021. augusztus 18. 10:29

Mianmarban meghaladta az ezret a februári katonai hatalomátvétel nyomán kitört zavargások halálos áldozatainak a száma – közölte szerdán a Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet.

2021. augusztus 18. 10:29
null

Tate Naing, az AAPP egyik munkatársa azt mondta, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint 1001 ember vesztette életét mostanáig, és hozzátette azt is, hogy a halottak valódi száma valószínűleg sokkal magasabb.    

A junta a bejelentést egyelőre nem kommentálta, ám a hadsereg korábban felrótta a szervezetnek, hogy a halottak számába nem számítja bele a biztonsági erők meggyilkolt tagjait.    

A délkelet-ázsiai országban a hadsereg február elsején, az új parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, őrizetbe véve az ország de facto vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít és az általa  vezetett kormányzó párt, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg kíméletlenül lép fel. A tüntetők egy része csatlakozott a puccs elleni polgári engedetlenségi mozgalomhoz, míg mások fegyvert ragadtak, és beálltak az etnikai gerillaszervezetekhez, amelyeknek egy része támogatja a katonai hatalomátvétel elleni megmozdulásokat.

(MTI)

Fotó: Alexey Maishev / Sputnik / Sputnik via AFP

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
123321
2021. augusztus 18. 11:16
"a halottak számába nem számítja bele a biztonsági erők meggyilkolt tagjait." - szelektíven működnek ezek a zemberi jogok...
123321
2021. augusztus 18. 11:16
"Politikai Foglyokat Támogató Egyesület" - jaj de gyönyörű...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!