A korábban üldözött rohingják is csatlakozhatnak a junta ellenes harchoz

2021. június 03. 22:24

Az államcsínnyel megbuktatott és illegalitásba vonult képviselők alkotta ellenzéki árnyékkormány csütörtökön felszólította a junta elleni harcra a muzulmán rohingjákat, állampolgárságot ígérve az üldözött kisebbség tagjainak az új demokratikus Mianmarban.

2021. június 03. 22:24
null

„Felszólítjuk a rohingjákat, egyesítsék erőiket a miénkkel és másokéval, és vegyenek részt a katonai diktatúra elleni Tavaszi forradalomban” – írta közleményében a burmai nemzeti egységkormány.    

A nemzeti egységkormány a junta által elűzött parlament tagjaiból áll, és a másként gondolkodókat és a különböző etnikai mozgalmakat igyekszik rábírni a puccsistáknak való ellenállásra.

Ketten közülük a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD), a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsos, az ország akkori de facto vezetője pártjának képviselője, akinek a polgári kormányát a katonák februárban megdöntötték. Az illegalitásban működő nemzeti egységkormány azt is vállalta, hogy hazatelepíti a bangladesi menekülttáborokban összezsúfolódott több százezer rohingját, mégpedig – mint fogalmaznak – „mihelyt a hazatelepítést önkéntes alapon, biztonságban és méltósággal végre lehet hajtani”.    

Több mint 740 ezer rohingja menekült Bangladesbe a 2017. évi véres hadjárat után, amelyet az ENSZ etnikai tisztogatásnak minősített, és elítélt.

A hadsereg akkor azt állította, hogy a műveletek a rohingják semlegesítésére irányulnak, akik véres támadások sorozatát követték el rendőrőrsök ellen. Szú Kjí védelmébe vette a hadsereget, és Hágába utazott, hogy megvédje az ENSZ legfőbb bírói testülete, a Nemzetközi Bíróság (ICJ) előtt népirtással vádolt kormányát. Több mint 600 ezer rohingja él jelenleg az egykori Burma északi részén fekvő Arakán államban, táborokban és falvakban, orvosi ellátáshoz való jog nélkül.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2021. június 04. 10:44
Vannak mindenféle alternatív hírforrások, amik a "junta" hatalomátvételét a rohingyák által elkövetett etnikai és vallási alapú erőszak váltotta ki. Akár igaz is lehet.
Timur Link
2021. június 04. 08:20
Nem igazán értjük a burmai helyzetet távolról, de úgy hiszem az ellenzék legalább annyi ellenszenvet szerzett ezzel saját országukban, int támogatót. A rohingják nem élveznek olyan népszerűséget ott, mint ahogy szeretnék ezt láttatni Európában. Nem véletlenül nem volt velük szerelembe esve a sokáig sztárolt és a béke Nobel díjjal kitüntetett Aung Szan Szú Kjí sem. Ezzel azért tisztába kell lenni!
bakafánt
2021. június 04. 07:34
Nagyon óvatosan a megitéléssel.Az un "örmény népirtás" is azzal kezdődött,hogy (az évszázadok ótaviszonylag békében,jólétben élő) örményeket az oroszok tüzelték ,felfegyverezték,ötödik hadoszlopkén törökország gyengítésére használták fel.(Van tavi felkelés)A fagyi meg visszanyalt,persze "asszimetrikusan".
simonvitéz
2021. június 03. 23:14
Ember legyen a talpán, aki megerti a Mianmarban lejatszodo eseményeket. Egy biztos, pár éve a kedvesem járt ott és a mianmari emberek elképeszto kedvesek voltak vele, amellett hogy elképeszto szegények. Ellentétben a vietnamiakkal, akik meglehetősen nyersek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!