Az Európai Unió nem ismeri el Izrael fennhatóságát a megszállt ciszjordániai területek felett

2020. április 23. 17:20

Josep Borrell arra reagált, hogy az amerikai külügyminiszter kijelentette, a megszállt palesztin területeken lévő zsidó telepek annektálása az új izraeli kormány ügye.

2020. április 23. 17:20

Az Európai Unió álláspontja az 1967-ben elfoglalt palesztin területek helyzetével kapcsolatban változatlan: nem ismeri el az Izrael fennhatóságát a megszállt ciszjordániai terültek felett – nyomatékosította az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben szerdán. Josep Borrell arra reagálva mondta ezt, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Washingtonban szerdán kijelentette, a megszállt palesztin területeken lévő zsidó telepek esetleges annektálása az új izraeli kormány ügye. Ciszjordánia esetleges bekebelezéséről „az izraeli kormány hozza meg a végső döntést”. Palesztin vezetők elítélték csütörtökön Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kijelentését.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő a zsidó telepek gyors bekebelezését sürgette, míg centristának tartott korábbi vetélytársa, leendő partnere az egységkormányban, Beni Ganz fokozatosabb folyamatot látna szívesebben.

Josep Borrell nyilatkozatában aláhúzta, az unió álláspontja szerint az annexió a nemzetközi jog súlyos megsértését jelenti. Az Európai Unió továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a helyzet alakulását és annak szélesebb körű következményeit, szükség esetén azoknak megfelelően fog eljárni. A nemrégiben tartott izraeli választásokra utalva azt írta, az unió tudomásul veszi a politikai megállapodást, amely előkészítheti az utat az új izraeli kormány megalakulásához. Az Európai Unió kész a szorosabb együttműködésre az új kormánnyal a koronavírus elleni küzdelem sikere érdekében. A technikai együttműködés létrejött, és erősödni fog a világjárvány alakulásával. A polgárok egészsége és a koronavírus okozta válság gazdasági következményeinek kezelése közös prioritás – tette hozzá az uniós főképviselő.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Thor kalapácsa
2020. április 23. 19:01
Hallgasd meg az európaiakat és tedd az ellenkezőjét. -Prof. Dan-
zöldalma
2020. április 23. 18:37
Az EU hogy merészel beavatkozni Izrael ügyeibe? Mi az a morális alap? Az EU főkülügyére egy muszlimimádó komcsi spanyol.
benedek77
2020. április 23. 18:09
Na végre valami értelmes is elhangzott az EU részéről.
Marcus Crassus
2020. április 23. 17:35
Izrael is potenciális ellenfelekkel van körülvéve, akárcsak Magyarország. Nekik ott a hezbollah, jordánia, egyiptom, szíria... nekünk meg a románok és újabban az ukránok. A szerbekkel és szlovákokkal rendeződni látszik a viszony Orbán kapcsolat építő külpolitikájának köszönhetően.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!