Súlyosan visszaesett a szaúdi olajtermelés a dróntámadás után

2019. szeptember 15. 17:03

Az Egyesült Államok kész megnyitni a stratégiai készleteit a világpiaci zavarok elkerülése érdekében.

2019. szeptember 15. 17:03

Jelentős károkat okozott a szaúd-arábiai állami olajvállalat, az Aramco két üzeme elleni szombati dróntámadás. Ugyan halálos áldozatai nem voltak a merényletnek, a világ legnagyobb olajexportőrének kitermelése kevesebb mint a felére esett, ami globális szinten öt százalékos csökkenést jelent.

A rijádi kormány és az Aramco szaúdi olajvállalat közlése szerint a dróntámadások okozta robbanások következtében 5,7 millió hordóval csökkent a napi olajkitermelés, ami több mint a fele a szaúdi olajkitermelésnek, és mintegy öt százaléka a világ napi olajkitermelésének. A veszteségek egy részét az olajtartalékot tartalmazó tározókból fogják pótolni. Az illetékes amerikai hatóságok adatai szerint Szaúd-Arábia naponta átlagosan 10 millió hordó olajat termel, az augusztusi átlag pedig 9,85 millió volt.

A rijádi kormány szerint a támadás következtében jelentősen csökkent az olajkitermeléskor keletkező kísérő gáz mennyisége is.

Washington kész segíteni

Az Egyesült Államok szükség esetén kész megnyitni stratégiai olajtartalékait a piac megnyugtatása céljából a szaúdi Aramco olajcég létesítményei ellen szombaton végrehajtott dróntámadások után – jelentette be az amerikai energiaügyi minisztérium egyik illetékese.

Az Egyesült Államok stratégiai olajtartaléka 645 millió hordó. Elemzők szerint annak a jelzése, hogy Washington hajlandó lenne tartaléka egy részét piacra dobni, visszafoghatja a várhatóan emelkedő olajárat a piacok hétfői nyitásakor. Augusztusban napi átlagban a szaúdi olajtermelés 9,78 millió hordó volt.

Hetekig tarthat a helyreállítás

A szaúdi olajlétesítmények elleni támadás miatt kieső mennyiséget az olajvállalat tározóiban tartalékolt mennyiségből fedezik. Vasárnap a szaúdi állami televízió azt közölte, hogy nincs fennakadás az olajexportban. Szaúdi bejelentés szerint a támadások miatt a cseppfolyósított földgáz (LNG) előállítására használt napi mintegy 2 milliárd köbláb (35,3 köbláb=1 köbméter) fölgáz termelése is kiesett.

Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió értesülése szerint hetekre lesz szükség a támadások miatt megrongálódott infrastruktúra helyreállítására. A szaúdi tőzsde irányadó mutatója, a Tadawul mintegy 3 százalékos mínuszban indította a vasárnapi kereskedést, de  röviddel zárás előtt már csak 1 százalékos gyengülést jelzett.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!