Történelmi kivonulás: a Rothschildok elhagyták Ausztriát

2019. január 25. 22:22

Egy 200 éves közös történelem ér véget a Rothschildok és Ausztria között, miután a család megszabadul utolsó osztrák területen fekvő földjeitől – számol be a hírről a portfolio.hu a Bloombergre hivatkozva.

2019. január 25. 22:22

A Bloomberg – mint írják –arról kapott információt, hogy a családegy 7000 hektáros erdőt birtokolt nyugati szomszédunknál (ez több mint 73-szor nagyobb, mint a Margit-sziget területe). Forrásaik szerint a család a földeket a bécsi székhelyű, csomagolóiparban tevékenykedő Prinzhorn Holdingnak adják el, amely egy évvel ezelőtt vette meg a birtokkal szomszédos erdőt, ami egyébként szintén a Rothschildoké volt.

Az erdő része annak az ingatlannak, amit Albert von Rothschild báró vett még 1875-ben. Később aztán a területet megszállták a nácik Ausztria 1938-as elfoglalásával, a területet a második világháború után részben visszaadtak a családnak.

Salomon Rothschild volt az első a családban, aki üzleteivel betört Ausztriába, első üzleteit Bécsben indította el 1815-ben. A család hamar a Habsburg Birodalom legnagyobb hitelezőjévé vált és nem sokkal később az ország legnagyobb földbirtokosai lettek a Rothschildok. Salomon unokáját, Albert adta Európa leggazdagabb emberét az I. világháború előtti években.

A család vagyona az 1930-as válság idején apadt le jelentősen, ekkor ment csődbe a Creditanstalt nevű bankjuk, amelyet az állam vett át, és tovább nehezített a család anyagi helyzetén Ausztria nácik általi megszállása is, amikor jelentős vagyonokat koboztak el tőlük.

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. január 26. 22:13
"a család a földeket adják el" Nehéz a magyar nyelv mi? Az alanyt az állítmánnyal számban egyeztetni iszonyú nagy kihívás.
Box Hill
2019. január 26. 15:05
Egy angolnyelvű anyagban találtam: Valószínű, hogy Mária Terézia parancsára utaltak 1744-ben: "Mostantól egyetlen zsidó, legyen bármilyen neve, sem maradhat itt az írásbeli engedélyem nélkül. Nem ismerek ugyanis más bosszantó károkozókat az államon belül, mint ez a faj, amely elszegényíti a népet a csalásaikkal, uzsoráikkal és pénzkölcsönzéseikkel, és elkövetnek dolgokat, amelyeket egy becsületes ember visszautasít. Ebből kifolyólag el kell őket távolítani és kizárni innen amennyire csak lehetséges." Tud erről valaki valami forrást?
Zsusztina
2019. január 26. 14:44
"Salomon unokáját, Albert adta Európa leggazdagabb emberét az I. világháború előtti években." Bravó ezért a szóhalmazért, mert ez nem mondat, és az ilyen megy irkásznak.
Finale*
2019. január 26. 14:03
Tehat birtokaik voltak a Rothschildoknak az osztrakoknal. Kezdem erteni hogy vegul miert vonultak ki onnan a szovjetek es miert nem vonultak ki tolunk. Sot egy vilaghaboru kirobbantasa utan a hajuk szala sem gorbult es meg nyereszkedtek is rajtunk. Persze mind ez csak osszeeskuves elmelet….
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!