Merkel: Szükség van az aacheni szerződésre a növekvő nacionalizmussal szemben

2019. január 22. 13:09

A növekvő populizmussal és nacionalizmussal szemben szükség van az aacheni szerződésre – mondta a német kancellár kedden az új német-francia együttműködési megállapodással kapcsolatban.

2019. január 22. 13:09

A növekvő populizmussal és nacionalizmussal szemben szükség van az aacheni szerződésre – mondta Angela Merkel német kancellár kedden az új német-francia együttműködési és integrációs megállapodás ünnepélyes aláírásának alkalmából tartott beszédében.

„Hetvennégy évvel a második világháború után az emberi élet értéke, a dolgok, amelyek egykor maguktól értetődőek voltak, újra megkérdőjeleződtek" – figyelmeztetett Merkel. „Ezért van szükség az együttműködésünk irányának újbóli meghatározására."

A kancellár szerint az aacheni szerződés aláírása jelentős hatással lesz a német-francia kapcsolatokra, és hozzá fog járulni a közös európai hadsereg létrehozásához.

A megállapodással megújítjuk országaink együttműködésének alapját, hogy együtt nézhessünk szembe korunk nagy kihívásaival - hangsúlyozta.

Eközben Emmanuel Macron francia elnök beszédében kiemelte, hogy Németország és Franciaország felelősséggel tartozik Európáért. Macron szerint a két országnak kell mutatnia az utat a többieknek. A francia vezető hangsúlyozta, hogy Európának több külső és belső fenyegetéssel kell szembenéznie, köztük a nacionalizmussal, a Nagy-Britannia európai uniós kilépésével járó sokkal, a terrorizmussal és a káros éghajlatváltozással. Macron aláhúzta, hogy a hazaszeretet és az európai integráció nem egymás ellentétei.

„Szeretjük a hazánkat, és Európát is szeretjük, mert tudjuk, hogy a kettő visszavonhatatlanul összeforrt egymással" – nyomatékosította.

A 16 oldalas, 7 fejezetből és 28 pontból álló aacheni megállapodást pontosan 56 évvel az Élysée-szerződés megkötése után írták alá, amely megteremtette a történelmi megbékélés alapjait a két ország között. A német-francia barátsági szerződést 1963. január 22-én szignálta Konrad Adenauer és Charles de Gaulle a párizsi Élysée-palotában. 

Az Aachen-szerződés célja, hogy szorosabbra fűzze a német-francia kapcsolatokat a gazdaságpolitika, a kül- és biztonságpolitika, az oktatás, a kultúra, a kutatás és technológia, a klíma- és környezetvédelem, valamint a határvidékek és a civil társadalmak közötti együttműködések terén. A megállapodásban a felek arra törekszenek, hogy kétoldalú kapcsolataik új szintre emelésével felkészüljenek a 21. század kihívásaira.

A szerződést a francia és a német jobboldal is bírálta. A Nemzeti Tömörülés nevű pártot vezető Marine Le Pen azzal vádolta Macront, hogy feladja Franciaország szuverenitását. Alexander Gauland, az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt egyik alapítója eközben azt állította, hogy a megállapodással Párizs és Berlin egy szuper-EU-t akar létrehozni az Európai Unión belül.

„Az követeljük, hogy mindenki elsősorban a saját országával foglalkozzon" – mondta Gauland. „És nem akarjuk, hogy Macron ezt német pénzből csinálja" – tette hozzá.

(MTI)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
silenceCZ
2019. január 22. 20:09
és vajon ki lesz Frank-Németország ellensége ? Ja, mint általában a keleti ündermensch ... azért szerintem ezzel nagyon vigyázni kell. GB kilépes után Frank-Németország az EU lakosságának a 35 %-át teszi majd ki. Gazdasági ereje brutális... tetszik-nem tetszik a többiek vagy hozzájuk simulnak, vagy valamiféle ellenszövetséget kell létrehozni... személy szerint én az ellenszövetség mellett vagyok
orion
2019. január 22. 18:15
Most láttam a híradóban. Macron szerint Európa pajzs, ami mögé mindenki bebújhat, aki menekül. Merkel pedig elmondta azt a mondatot, hogy éljen soká a francia-német barátság. (hogy a megbonthatatlan benne volt-e, nem tudom, de majdnem hánytam)
karakán
2019. január 22. 15:26
nabaszki nekünk végünk...szürreális,mert verbálisan már régóta harcolunk,de most ezt olvasva hiszem,hogy ez a III.vh..
zakar zoltán béla
2019. január 22. 15:11
Nacionalizmus?! Te Stasi latyak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!