Egyértelműen kiállt a CEU mellett és a lex CEU ellen az amerikai kormány

2017. április 12. 08:35

Már nem csak közleményben, hanem élőszóban is leszögezte az amerikai külügyminisztérium szóvivője, hogy kiállnak a CEU mellett és nem tetszik nekik a lex CEU. Mark C. Toner szóvivő keddi sajtótájékoztatóján sürgette a törvény végrehajtásának felfüggesztését és annak felülvizsgálatát is.

2017. április 12. 08:35

A 444 szúrta ki, hogy keddi sajtótájékoztatóján a CEU-ról is kérdezték Mark C. Tonert, az amerikai külügyminisztérium szóvivőjét. Az erre adott válaszában Toner egyrészt utalt a korábbi közleményére, majd újfent leszögezte: nagyon aggasztónak tartják az elfogadott törvénymódosítást, amely szerintük veszélyezteti a CEU további működését. Szerinte a szabad kutatás és gondolkodásról szól ez a kérdés. Hozzátette azt is, hogy ez az ügy túlmutat a CEU-n, mert más Magyarországon működő amerikai egyetemeket is veszélyeztethet.

A szóvivő beszámolt arról is: tud a több tízezres vasárnapi tüntetésről, valamit arról is, hogy tudósok, kutatók és mások sokasága állt ki az egyetem mellett szerte a világon. Elmondta azt is, hogy Tom Shannon külügyi államtitkár a múlt héten találkozott a CEU rektorával, Michael Ignatieff-fel az ügyben. Majd a CEU-val kapcsolatos szavait azzal zárta: „sürgetjük a magyar kormányt, hogy függessze fel a törvény végrehajtását. Szeretnénk látni a felülvizsgálatát és megvitatását, hogy a felmerült aggodalmakat magával az egyetemmel és a többi érintett intézménnyel rendezzék”

Összesen 431 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2017. április 12. 17:46
Mi lehet a megoldás amcsi szájíz szerint? Felemeljük katonai költségvetésünket a GDP 2%-ára, abból amerikai fegyvereket veszünk és rakétáikat is telepítjük hozzánk. Akkor lehet valamilyen álkompromisszumos megoldást találni.
glinolid
2017. április 12. 16:47
Nekünk sem tetszik a 2004-es törvény.
áfonya
2017. április 12. 15:54
Amerika kiáll a ceu mellett akkor a két oldalú szerződést alá kell írnia.
noMores
2017. április 12. 15:17
És akkor a kedves kormány becsicskul pikkpakk. Az is szánalmas, ha megy a falnak fejjel, meg az is, ha farkát behúzva iszkol. Az egész arra volt jó, hogy kegyetlenül lealázza külföldön az országunkat, frankón bekerültünk a hírekbe. Szerencsére az is, hogy van itt azért ellenszenv ezzel a tahó tolvaj kádárizmussal szemben..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!