Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Rendben van a cianidos aranybányászat az Európai Bizottság szerint

2014. augusztus 09. 12:32

Janez Potočnik környezetvédelmi biztos nem tartja indokoltnak a cianidos aranybányászat európai tilalmát, hiába hozott ilyen értelmű döntést 2010-ben az Európai Parlament. Tőkés László, Zuzana Balážová és Kovács Miklós fordultak az Európai Bizottsághoz, hogy érvényt szerezzenek a parlamenti döntésnek.

2014. augusztus 09. 12:32

Az Európai Bizottság jelenleg nem tartja indokoltnak a ciánalapú bányászati technológiák általános tilalmára vonatkozó intézkedések meghozatalát - idézte Janez Potočnik környezetvédelmi biztost Tőkés László európai parlamenti képviselő sajtóirodája a Krónika Online beszámolója szerint. Tőkés, valamint Zuzana Balážová, a szlovákiai Körmöcbánya polgármestere, és Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség korábbi elnöke márciusban fordult az Európai Bizottsághoz, jelezve, hogy a romániai verespataki bányaberuházás terve mellett a felvidéki Körmöcbányán és a kárpátaljai Nagymuzsalyon is ciántechnológiát alkalmazó aranybányákat kívánnak nyitni, illetve újraindítani. 

Az Európai Unió környezetvédelmi biztosa a cianidos aranybányászat ellen fellépő nemzetközi memorandum aláíróinak adott válaszában fejtette ki véleményét a kérdésben.
„A környezetvédelmi biztos semmitmondó, kitérő jellegű válasza szervesen illeszkedik a ciánalapú bányászati technológia kockázatait lekicsinylő brüsszeli megnyilvánulások sorába” – hangsúlyozza Tőkés közleménye.

A folyamodvány aláírói szerint a közel félmillió négyzetkilométernyi Kárpát-medencében európai kérdés a cianidos bányászat által veszélyeztetett ivóvízkészletek mennyisége és minősége. Az aláírók azt hangsúlyozták, hogy minden gazdasági érdeknél, rövid távú haszonnál előbbre való az európai polgárok joga a tiszta környezethez és a magántulajdonhoz. A 2000-es nagybányai bányaszerencsétlenség pusztításaira emlékeztetve arra figyelmeztettek, hogy a bányászati hulladékok kezelésére vonatkozó európai szabályozások ellenére a ciánkatasztrófák megelőzésének leghatékonyabb módja a ciántechnológia teljes tilalma volna.

A memorandum szerzői azt is felidézték, hogy 2010. május 5-én az Európai Parlament elsöprő többséggel szavazta meg azt a határozatot, amely arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy 2011. december 31-ig fogadjon el jogszabályt a cianidos bányászati technológia betiltásáról, a bizottság azonban mindmáig semmilyen jogi lépést nem tett az európai polgárok által közvetlen módon megválasztott Parlament döntésének végrehajtása érdekében. Az aláírók azt kérték, hogy José Manuel Barroso elnök szerezzen érvényt az Európai Parlament döntésének, és az Európai Bizottság rendelje el a ciántechnológián alapuló bányászat általános tilalmát az unió országaiban.

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2014. augusztus 10. 07:01
Mocskos korrupt tetvek!
Ángyán Páván
2014. augusztus 09. 21:14
Majd biociánt használnak, igaz, ződek?
silenceCZ
2014. augusztus 09. 19:04
nos... kb.300 mg kálium cianidtól az ember merev halott.Jól oldódik vízben, így szó szerint életveszélyt jelent a talajvízre is. A fém higannyal, ha akarod sem tudod magad megmérgezni. Vízben nem oldódik. Mit tilt be az EB ? A higanyt. Az Európai Bizottság vagy hülye, vagy korrupt. Nem is tudom, melyik a rosszabb...
Gregorius
2014. augusztus 09. 18:59
Tudomásom szerint Finn és Svédországban is működnek -igaz elég félreeső helyen- hasonló technológiát alkalmazó bányák. Nyilvánvaló az, hogy az ezeket támogató lobby erősebb volt, mint a környezetvédelmi...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!