Ki kapcsolja le a villanyt, ha valakit a lakásából visz el a rendőrség?

2023. július 27. 21:00

Megkérdeztük az ORFK-t, mi lesz a sorsa az ingatlanban maradó holmiknak, növényeknek, házi állatoknak. Mi történik, ha kiskorú van a lakásban?

2023. július 27. 21:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Számtalanszor látunk a híradókban olyan rendőrségi felvételeket, amelyeken saját vagy bérelt lakásában, házában ütnek rajta a rendőrök egy bűnözőn, ám azt már nem tudjuk, hogy az elfogás és előállítás után mi történik az ingatlanban. 

Az ORFK  lapunknak küldött válaszából kiderült, hogy a rendőröknek, nyomozóknak törvényben és rendeltben lefektetett protokollt kell követniük az ilyen esetekben. Ahogy írták, „az intézkedési kötelezettségek szabályozása teljes körű és egyértelmű, és a bűnügyi központi szakirányítás tapasztalatai alapján azok gyakorlati végrehajtása szakszerű és jogszerű.”

A rendőrség szolgálati szabályzatáról szóló 30/211. BM rendeletében foglaltak szerint, ha az intézkedés alá vont személyt a lakásából szállítják el, szükség esetén 

a lakásban maradó vagyontárgyait a rendőr biztonságba helyezi, az üresen maradó lakást tanúk jelenlétében lepecsételi. 

A hátramaradt betegről, magatehetetlen személyről, gyermekről történő gondoskodás érdekében a rendőr intézkedik. Ha a helyszíni ellátásuk nem oldható meg, kórházba, intézetbe utalásukról kell gondoskodni, valamint karitatív szervezetet is fel lehet kérni ellátásukra. 

A növények, haszon- és díszállatok gondozására a helyi önkormányzat jegyzője útján kell intézkedni. A rendőrségi gyakorlat alapján az ingatlan előtti utcafronton, közterületen intézkedés alá vont személyek esetében is ez az elvárt eljárási rend.

Ezen túlmenően a büntetőeljárásról szóló törvény további részletszabályokat tartalmaz. Így például, hogy a kényszerintézkedést az érintett kíméletével, a korlátozással nem érintett alapvető jogait tiszteletben tartva kell végrehajtani. 

A személyi szabadságot érintő kényszerintézkedések végrehajtása során, 

az őrizet elrendeléséről és a fogvatartás helyéről legkésőbb nyolc órán belül tájékoztatni kell a terhelt vagy a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személy által megjelölt nagykorú személyt. 

Ugyanakkor a terhelt vagy gyanúsított felügyelet nélkül maradt kiskorú gyermeke, illetve az általa gondozott más személy elhelyezéséről, valamint a felügyelet nélkül maradó vagyontárgyak biztonságba helyezéséről az őrizetet elrendelő bíróság, ügyészség vagy nyomozóhatóság gondoskodik.

Speciális eljárási szabály írja elő a rendkívüli halálesetek (pld. öngyilkosság, baleset) vizsgálata során, hogy a szemlebizottság vezetőjének haladéktalanul intézkednie kell a felügyelet nélkül maradt kiskorú elhelyezéséről, a gondozás nélkül maradt állatok elláttatásáról, továbbá az egyéb értéktárgyak biztonságba helyezéséről. 

Az általános rendőri feladatok körében még rendkívüli halálnak nem minősülő esetekben is gondoskodni kell az elhunyt lakásának, tárgyainak biztonságba helyezéséről, 

így különösen hozzátartozónak történő átadásáról, a lakás lezárásáról, lepecsételéséről, a kulcs továbbításáról az illetékes önkormányzathoz, valamint a felügyelet nélkül maradt kiskorú elhelyezéséről, a gondozás nélkül maradt állatok ellátásáról.


 

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Player1
2023. július 28. 11:34
PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÁS - Ha bűnöző leszel, ne aggódj, hogy lebuksz, ezek a CAFETERIA elemei és a SZOCIÁLIS HÁLÓ. KISZÁMÍTHATÓ KARRIER!
tésztagyári szakmunkás
2023. július 28. 10:52
democRATS 2023. július 28. 10:19 A gyereke, magatehetetlen anyja/apja, kutyája/macskája nem bűnöző, viszont magára hagyva vége lesz. Erről van most szó!
democRATS
2023. július 28. 10:19
Égető kérdések, no... Legalábbis a bűnözőknek... :) Nem értem miért kell ennyit foglalkozni a bűnözők jogaival... Egyáltalán miért vannak a bűnözőknek jogaik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!