„A kommunizmusban irigyelték volna ezt a cenzúrát” – lecsapott a Facebook a felvidéki magyar portálra

2023. április 04. 20:26

„Öt év munkája ment a kukába.” Egy felvidéki magyar konzervatív portál, a felvidéki Ma7 című lap 31 ezres Facebook-oldalát blokkolta az óriáscég. A főszerkesztőt kérdeztük!

2023. április 04. 20:26
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Egy átlagos szerkesztőség délután gőzerővel dolgozik, de nem feltétlenül odabent: interjúkra és eseményekre sietnek a kollégák, vagy éppen írják a felvett-felkutatott anyagokat, ki az irodában, ki egy kávéházban.

A felvidéki Ma7 hetilapnál és online portálnál azonban más a helyzet: mindenki a számítógép előtt ül és Facebook-meghívókat küldözget a lapot olvasó ismerőseinek. Ugyanis a közösségi(nek mondott) médiaóriás lecsapott rájuk, és blokkolta az eredeti Facebook-oldalukat,

amely az elmúlt évek szívós munkájának köszönhetően már 31 ezer főt számlált

– tekintélyes létszám ez az anyaországinál hússzor kisebb felvidéki magyar közösséggel összevetve.

„Már októberben voltak jelei annak, hogy ránk szállt a Facebook” – avat be a részletekbe Molnár Judit főszerkesztő. Ők is folyamatosan küzdöttek azzal a jelenséggel, amivel a konzervatív térfélen többen is, akiknek a Facebook szintén lelőtte vagy ellehetetlenítette az oldalát. Az októberi esetnél ugyanis két videójukban találtak jogdíjas zeneszám-részletet, a szerkesztőség pedig példamutatóan járt el: „eltávolítottuk őket, gondolkodás nélkül”. Ennek ellenére az eléréseik nagyon alacsonyak lettek,

hiába tettek eleget minden sugallt elvárásnak, akkor is, ha egyébként nem értettek egyet vele.

Az elérésüket így is lecsavarták: tíz olyan emberből, akit eddig elértek, egy maradt.

Most egy egészen bizarr ügyben osztották ki rájuk a végső csapást. Kaptak egy értesítést arról, hogy „sorozatosan sértjük a szabályzatot és egy olyan anyagot szúrtak ki nálunk, amiben egyébként az új szülőknek járó pénzről közöltünk közérdekű információkat. Egy babakocsival illusztráltuk, hiszen a köznyelvben a Felvidéken ezt „kocsipénznek” hívják” – mondja. Rámutat: „mi egyébként sokat foglalkozunk a genderideológiával, ami lehet, hogy nem tetszik a Facebooknak, mégis egy ilyen indifferens anyagra hivatkozva vadásztak le minket, hogy még csak azt se mondhassuk, hogy a liberális Facebook-cenzoroknak nem tetsző tartalom miatt lettünk cenzúrázva”.

Vagyis a Facebook nem a tartalmakat szűri szerinte, hanem célirányosan vesz elő egy-egy oldalt.

Mindenesetre Molnár Judit és kollégái kedd reggel azzal szembesültek, hogy nem tudtak sem posztolni anyagot, sem szerkeszteni; délben pedig elérhetetlenné vált az oldal: „31 ezer követőt vesztettünk el, illetve az 5 évnyi munkát, amit beletettünk, most kezdhetjük elölről”.

„A legnagyobb gond, hogy nem tudjuk, mik a szabályok. Nincs transzparens szabályrendszer, gondolnak egyet és blokkolnak” – írja le a helyzetet a főszerkesztő. Felháborítónak találja, hogy „míg mi megpróbálunk az ismeretlen és láthatatlan hatalom szabályai szerint játszani, miközben nem tudjuk, mik ezek a szabályok. És nincs élő ember, akivel kommunikálni lehetne, hiába írunk a megadott címre, semmi választ nem kapunk. Nem tudjuk a játékszabályokat, hogy mikor követünk el hibát, a Facebook meg természetesen visszaél a teljhatalmával.”

Külön faramuci, hogy októberi büntetéseiket egyébként három évvel korábbi videókért kapták,

vagyis a visszamenőleges szabályalkalmazás különösen kirívó példáiról volt szó.

„A cenzúra olyan utolérhetetlen, alattomos módja ez, hogy az átkosban ezt irigyelték volna: akkor tudtad legalább, mettől meddig lehet elmenni” – fejtegeti Molnár Judit.

Kérdésünkre, hogy arányaiban mekkora veszteség érte a Ma7-et, azt mondja: olvasóik egy jelentős része az úgynevezett közösségi médiából jön.  A napi látogatottság 30-40 százaléka, vagy akár fele is innen érkezett, hiszen ahogy a világ átalakult, az emberek egyre ritkábban pötyögik be a böngészőbe a kedvenc lapjuk nevét. „Ma már a Facebook sok ember számára egyenlő az internettel: ami nincs ott, az nem létezik”. És bizony,

bármennyire csábító is lenne otthagyni a Facebookot, Molnár Judit szerint van jelentős olvasói réteg, akiről nem szabad lemondani.

A legkellemetlenebb, hogy egyébként nemrég hirdettek egy szavalóversenyt fiataloknak – középiskolásoknak és felsős általános iskolásoknak –, és ez bizony kedd délben kezdődött volna, ha el tudott volna indulni Facebookon. Nem tudott.

A felvidéki magyar kollégák most kézi erővel próbálják mindezt pótolni (az új Facebook-oldaluk itt érhető el), és komoly anyagi ráfordítás lesz a mai hír- és információzajos világban akár csak a felét visszaszerezni az olvasóknak.

De más választásuk, mutat rá a főszerkesztő, nincs.

Egyébként nemrég hasonló elbánásban részesült a Pesti Srácok a YouTube-on, de korábban egy időre Bayer Zsolt is a Facebookon; a Mandiner elérését pedig Zuckerbergék – hasonlóan a Ma7-hez – korábban erőteljesen lecsavarták.

 

Nyitókép: Olivier Douliery / AFP

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hedy
2023. április 07. 07:25
Twitter. Nem ugyanaz, nem ugyanolyan, de azt már nem cenzúrázzák.
Igazszó
2023. április 05. 19:42
Helyes. Nagyon hülye az a nemzetinek hazudott médiapatkány, amelyik a zsidók jóindulatára számít a saját médiájának promóciója és működtetése kapcsán. Az persze még hülyébb, amelyik még fizet is érte. Megérdemlik, legalább az eszükbe vésődik, milyen a zsidó tempó!
Dugin
2023. április 05. 08:41
Azzl szerintem nincs gond, hogz tiltanak szűrnek, csak átlátható módon tennék, meg mondjuk tiltás előtt menne 1 figyelmeztetés, hogy ez és ez a tartalom ilyen iirányelveknek nem felel meg. Bayer Zsolt tiltását még csak értem, mert ő azért szokott úgy megnyilatkozni, ami bármilyen elvet is sért. A többit meg a fene tudja. De pl, itt megy a nyekergés a youtube-os zenei tiltás miatt, na ezt minden vlogger beszopja, ez egy tök általános dolog, ebbe nem kell politikát látni.
CharlieM
2023. április 05. 02:00
"„sorozatosan sértjük a szabályzatot és egy olyan anyagot szúrtak ki nálunk, amiben egyébként az új szülőknek járó pénzről közöltünk közérdekű információkat. Egy babakocsival illusztráltuk, hiszen a köznyelvben a Felvidéken ezt „kocsipénznek” hívják” – mondja" Mi volt ezzel az anyaggal? Mire hivatkoztak, mi volt a szabálysértés? Jaj még véletlenül se írd le, inkább menjen csak ez az "azíír bántanak mer' cigán vagyok?" mártírkodás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!