Üzenne a Fidesz a német és holland parlamentnek: Elutasítjuk a nyomásgyakorlást

2022. december 05. 11:20

Politikai nyilatkozatot szeretne elfogadtatni az Országgyűléssel a Fidesz.

2022. december 05. 11:20
null

„A Magyarország érdekeivel ellentétes politikai nyomásgyakorlás elutasításáról” szeretne politikai nyilatkozatot elfogadtatni az Országgyűléssel a Fidesz.

Fidesz: a Bundestag indítványa kétségbe vonta a megállapodás komolyságát

A nyilatkozat szerint német Bundestag november 10-én, a holland parlament november 17-én olyan indítványt fogadott el, amely a Magyarországgal szemben indított kondicionalitási eljáráshoz kapcsolódóan kétségbe vonta a megállapodás komolyságát. Az előterjesztés szerint Magyarország elkötelezett az Európai Unió alapjául szolgáló értékek, az unió pénzügyi érdekeinek védelme mellett, ezért az elmúlt hónapokban az Európai Bizottsággal való megegyezés eredményeképpen tizenhét vállalást tett és teljesített.

„Az Országgyűlés sajnálattal tapasztalja, hogy egyes tagállamok parlamenti többsége, a lojális együttműködés alapelvéből következő kölcsönös tiszteletet semmibe véve, és kilépve az uniós egyeztetések szabályozott, meghatározott szereplők között folyó kereteiből, a politikai nyomásgyakorlás eszközéhez folyamodik” – szól az erőterjesztés.

Az Országgyűlés visszautasítja a német Bundestag és a holland parlament indítványában foglaltakat, visszautasítja Németország és Hollandia zsarolását,

továbbá kiáll a hatályban lévő uniós szerződésekben foglalt jogokat és hatáskörmegosztást sértő kezdeményezésekkel szemben. Az ilyen illegális állásfoglalások rendkívül kártékonyak a tagállamok közötti kapcsolatok és az Európai Unió közös érdekei képviseletének szempontjából.

Ahogy a magyar országgyűlés sem szól bele a német és a holland emberek életébe, úgy fordítva is ezt várjuk el a két ország törvényhozó és más intézményeitől.

A kölcsönös tisztelet talaján állva utasítjuk vissza a törekvést, hogy Németország és Hollandia rákényszerítse hazánkéval ellentétes akaratát a magyar emberekre” – szól a politikai nyilatkozat.

Nyitóképen: Mark Rutte, Hollandia miniszterelnöke. Bart Maat / ANP MAG / AFP

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mireisz Csilla
2022. december 05. 22:54
Végre!!! Csak NE feltételes módban, hanem felszólító módban végre egyértelműen közölni velük, hogy elég volt! Hagyjanak minket békén úgy élni, ahogy mi akarunk!
nempolitizálok
2022. december 05. 16:36
Németországnak nem szabad beavatkoznia más országok belügyeibe – mondta Tino Krupalla, az Alternatíva Németországnak párt képviselője. Így kommentálta az újságírók kérdését a német hatóságok Iránnal kapcsolatos kritikájáról. Megjegyezte: maguknak az irániaknak kell eldönteniük, hogy ki legyen az államfő. "Németországnak nem szabad támogatnia a rendszerváltást. A jó külpolitika célja, hogy ne avatkozzunk bele más országok belügyeibe, hanem jó kapcsolatokat tartsunk fenn az összes kormánnyal " - idézte a képviselőt a Die Welt. Az "értékeik" semmilyen formában történő rákényszerítése nem lehet elfogadható - összegezte Krupalla.
nempolitizálok
2022. december 05. 15:20
Ki kellene ebből szállni. Ha pedig nem lehet, miben különbözik ez a KGST-től?
mamarizsa
2022. december 05. 14:32
Teljesített a lófaszt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!