Schwarzenegger: Gorbacsov volt a hősöm

2022. augusztus 31. 06:40

Ursula Von der Leyen, Boris Johnson és Emmanuel Macron is reagált a volt szovjet vezető halálhírére.

2022. augusztus 31. 06:40
null

A Telex arról tudósít, hogy Mihail Gorbacsov halálhíre után a világ egykori és jelenlegi vezetői, politikusai

sorra nyilvánítanak részvétet,

és emlékeznek meg az utolsó szovjet pártfőtitkárról. Ursula von der Leyen, az Európa Bizottság elnöke a Twitter-oldalán azt írta: „Mihail Gorbacsov megbízható és elismert vezető volt. Kulcsfontosságú szerepet játszott a hidegháború befejezésében és a vasfüggöny lebontásában. Megnyitotta az utat a szabad Európa előtt. Ezt az örökséget nem fogjuk elfelejteni.”

A távozó brit miniszterelnök, Boris Johnson így reagált a hírre: „Szomorúan hallottam Gorbacsov halálhírét. Mindig is csodáltam azt a bátorságot és feddhetetlenséget, amellyel a hidegháborút békésen lezárta. A társadalmi nyitás iránti fáradhatatlan elkötelezettsége mindannyiunk számára példaértékű marad, különösen Putyin ukrajnai agressziójának idején.”

Hangsúlyozták, hogy az egykori kaliforniai kormányzó és hollywoodi filmsztár, Arnold Schwarzenegger személyes üzenettel búcsúzott Gorbacsovtól, akit a barátjának és hősének nevezett. „Van egy régi mondás: Soha ne találkozz a hőseiddel. Szerintem ez a legrosszabb tanács, amit valaha hallottam. Mihail Gorbacsov volt az egyik hősöm, megtiszteltetés és öröm volt találkozni vele.

– írta.

Emmanuel Macron francia elnök „a béke emberének” nevezte Gorbacsovot, akinek döntései utat nyitottak a szabadsághoz az oroszok számára. „Az európai béke melletti elkötelezettsége megváltoztatta közös történelmünket” – tette hozzá.

Nyitókép: MTI/EPA/Franck Robichon

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2022. szeptember 01. 00:56
Ajánlom elolvasni, nagyon érdekes interjú: Gorbacsov azt mondta nekem, hogy „Miklós, amíg én ebben a székben ülök, 1956 nem ismétlődik meg” https://24.hu/kultura/2022/06/26/nemeth-miklos-szenasi-sandor-mihail-gorbacsov-rendszervaltas-interju-matine/
Nasi12
2022. augusztus 31. 16:08
Gorbacsov az Ukrán háború kapcsán jött rá mennyire átverte a Nyugat. Belahalt. Nem gondoltam, hogy dícsérni fogok bármilyen szovjet vezetőt. De neki kezet csókolhattunk volna. Egész közép kelet európa. Mert nem lövetett szét bennünket. Noha lett volna mivel. Nem háborúzott mint Zelenszkij aki tönkretette Ukrajnát, meg fél Európát. Köztük a németeket. Ő engedte Németh Miklósnak a határnyitást. Horn csak végrehajtó volt. De a babérokat Horn aratta le. A TV kedvéért visszazárták Hornnak a már korábban kinyitottat. Gorbacsov naív parasztfiú volt aki hitt Európa békés egyesítésében. Az Uraltól Írországig. Teacherben különösen bízott. Most ukrajnában láthatta milyen az angol békeharc.
mokány
2022. augusztus 31. 10:47
Az ideológiai diktatúra a Jusában , meg az Ejuban , már felülmúlja a komcsi rendszert . A komcsiknak elég volt , ha kussoltál . A díp sztét , állandó farkcsóválást vár .
ebalint
2022. augusztus 31. 10:17
Mwgint egy osztrák? Vagy mi... Dögölj meg a hülye mosolyoddal, meg a fajtáddal együtt. A pokolban hamar utolérhetitek a szerett Gorbit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!