„Tűhegynyi lyukon át hatol be a fény” – nagyböjt VI.

2022. április 01. 19:12

Az önző ember vét a természet rendje ellen, és éppen ezért nem lehet boldog.

2022. április 01. 19:12
null
Szeghy Ernő

„Nézetem szerint szomorú a helyzete annak az öregembernek, akinek nincs életcélja. Mert pusztán azt, hogy tovább él, nem lehet annak tartani. Megvallom, nekem határozottan nem célom a hosszú élet, illetve mondjuk így, nem szeretném magamat túlélni. Előre is belenyugszom Isten akaratába; ha ő Szent Felsége akarja, majd én is leszek afféle begyöpösödött agyvelejű, félig vagy egészen hülye aggastyán, akin már mindenki mulat. De megvallom, ez nem ambícióm. Éppen azért eszem ágában sincs, hogy különösképpen kíméljem magamat. (...)

Mármost mi legyen az az életcél, amelynek feladata az aggkornak értelmet adni? Nézetem szerint mindenesetre olyan valami, ami nem a saját érdekünket, hanem az Úristenét és embertársainkét mozdítja elő. Az önérdek hajhászása, az önző beállítás nem vezethet elégültségre.

Az ember nem a maga számára van teremtve,

kivéve annyiban, hogy ha másokért dolgozik, a saját örök javát is önműködőleg előmozdítja, mert hiszen rendeltetésének betöltéséért az Úristen meg fogja jutalmazni.

A másokért való munka szeretetből fakad, a szeretet pedig boldogít, mégpedig oly módon, hogy nagyobb boldogság szeretni, mint szeretve lenni. Az utóbbiban emberek között amúgy sem bízhatunk túlságosan. Az öregember számtalanszor tapasztalta, milyen könnyen szakadnak szét a szeretet szálai, amelyek családtagokat vagy jó barátokat kötnek össze, úgyhogy nem is igen tud már bennük valami nagyon bízni. Ellenben az a szeretet, amely az ő szívében él mások iránt – nem valami szenvedélyes, fiatalos hevülésre gondolok, hanem józan atyai érzelemre –, az valóban hiteles,

és ha fel tud emelkedni odáig, hogy nem vár érte semmi hálát, sem viszontszeretetet,

akkor az Paradicsommá varázsolja bensejét. Ez a krisztusi szeretet, amelyet önmagunkban meg kell valósítanunk.

Az egocentrikus beállítású, vagyis az önző ember vét a természet rendje ellen, és éppen ezért nem lehet boldog. (...) Természetesen, amikor boldogságot ígérek annak az öregnek, akinek életcélja van, nem értek alatta mást, mint a megtett kötelességének jóleső tudatát. Hejehuja örömök másoknak vannak fenntartva, de azokból ne is kérjünk.”

(Részlet Szeghy Ernő kármelita szerzetes [1872-1952] Gondolatok az élet késő alkonyán című könyvéből)

 

*

Fotók: R.J.
A sorozat képei lyukkamerával [camera obscura] készültek. A sötét cipősdobozba egy tűhegynyi lyukon át hatol be a fény, így a fényérzékeny papíron a kép negatívja jelenik meg. A negatív felvételek pozitív megfelelői előhívás után, digitális utómunkával jöttek létre. A képek élessége a lyuk átmérője, az expozíciós idő és a fényviszonyok függvénye. A kísérletezésekből is váratlan szépségű felvételek születhetnek.
(Sorozatszerkesztő: Kemenes Tamás)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2022. április 02. 04:30
A kérdés az, hogy egy ember megérti-e, hogy ő kicsoda? Ha érti, akkor nem él önzően, s boldog lesz. Ha önző módon él, akkor nem érti, hogy ő kicsoda, s csak az Utolós Ítéletkor döbben majd rá arra, hogy amit ő boldogságnak hitt, az nem volt az...
annamanna
2022. április 01. 23:16
Prédikátor könyve 12. rész 1. Örvendezz a te ifjuságodban, és vídámítson meg téged a te szíved a te ifjúságodnak idejében, és járj a te szívednek útaiban, és szemeidnek látásiban; de megtudd, hogy mindezekért az Isten tégedet ítéletre von! 2. Vesd el a haragot a te szívedből, és vesd el a gonoszt a te testedből; mert az ifjúság és a hajnal hiábavalóság. 3. És emlékezzél meg a te Teremtődről a te ifjúságodnak idejében, míg a veszedelemnek napjai el nem jőnek, és míg el nem jőnek az esztendők, melyekről azt mondod: nem szeretem ezeket! 4. A míg a nap meg nem setétedik, a világossággal, a holddal és csillagokkal egybe; és a sűrű felhők ismét visszatérnek az eső után. 5. Az időben, mikor megremegnek a háznak őrizői, és megrogynak az erős férfiak, és megállanak az őrlő leányok, mert megkevesbedtek, és meghomályosodnak az ablakon kinézők. 6. És az ajtók kivül bezáratnak, a mikor is a malom zúgása halkabbá lesz; és felkelnek a madár szóra, és halkabbakká lesznek minden éneklő leányok. 7. Minden halmocskától is félnek, és mindenféle ijedelmek vannak az úton, és a mandolafa megvirágzik, és a sáska nehezen vonszolja magát, és kipattan a kapor; mert elmegy az ember az ő örökös házába, és az utczán körül járnak a sírók. 8. Minekelőtte elszakadna az ezüst kötél és megromolna az arany palaczkocska, és a veder eltörnék a forrásnál, és beletörnék a kerék a kútba, 9. És a por földdé lenne, mint azelőtt volt; a lélek pedig megtérne Istenhez, a ki adta volt azt. 10. Felette nagy hiábavalóságok, azt mondja a prédikátor, mindezek hiábavalóságok! 11. És azonfelül, hogy a prédikátor bölcs volt, még a népet is tudományra tanította, és fontolgatott, és tudakozott, és írt sok bölcs mondást. 12. És igyekezett a prédikátor megtudni sok kivánságos beszédeket, igaz írást és igaz beszédeket. 13. A bölcseknek beszédei hasonlatosak az ösztökéhez, és mint a szegek, erősen le vannak verve a gyülekezetek tanítóinak szavai; melyek egy pásztortól adattak. 14. Mindezekből, fiam, intessél meg: a sok könyvek írásának nincs vége, és a sok tanulás fáradságára van a testnek. 15. A dolognak summája, mindezeket hallván, ez: az Istent féljed, és az ő parancsolatit megtartsad; mert ez az embernek fődolga! 16. Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen az.
zoligoo
2022. április 01. 21:38
Isten segitsen minket, hogy hazánk mostani vezetoi veghezvigyek a normalitas gyozelmet itthon - es segitsegunkel azon nemzetek eseteben is ahol mar fogyoban van a remeny a jobb es igazsagosabb vilag megteremtesere. Isten segitsen minket legyozni a terjeszkedo gonoszt!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!