Osztrák megfigyelő: A magyarok úgy szavaztak, ahogy és akire akartak

2022. április 07. 20:00

„Sok külföldi választáson jártam már megfigyelőként, pontosan tudom, milyen árulkodó jelei vannak annak, ha a kormányzó párt nyomást gyakorol a választás menetére” – mondja lapunknak az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) politikusa, aki szerint a magyar választáson ennek nem volt jele. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlés választási megfigyelő küldöttségének vezetője szerint az EBESZ sok megfigyelője elve prekoncepcióval érkezett Magyarországra. Interjúnk.

2022. április 07. 20:00
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Milyen szavazókörökbe jutottak el?

Korán reggel indultunk el, kilenc szavazókörben jártunk, sok emberrel volt alkalmunk beszélni. Komoly tapasztalatokat szereztünk vasárnap.

Hasonló a magyar voksolás módja, mint önöknél Ausztriában?

Nagyon hasonló. Ami azonnal szemet szúrt, hogy a szavazólapon a mérések szerinti legerősebb párt,

a Fidesz a hatodik rubrikát kapta – ez Ausztriában elképzelhetetlen lenne.

Nálunk a legerősebb párt kapja az első pozíciót, a lapon az első helyen lehet ikszelni azt. És balról jobbra helyezkednek el fokozatosan az egyre kisebb súlyú pártok. Ez tehát furcsa volt, de nyilván itt egy sorsolásról van szó, nálunk pedig az erősorrendbe helyezés a bevett szokás.

Az önök által látottak alapján április 3-án egy szabad és tisztességes választást történt Magyarországon?

Mindenképpen. Az én álláspontom szerint nemcsak törvényes, de szabad és tisztességes is volt a voksolás. Sok olyan emberrel beszéltünk, akik a szavazóhelyiségek előtt sorban állva várakoztak a voksolásra. Mindenki nyíltan beszélt, nem voltak dühösek, szabad akaratukban senki sem befolyásolta őket, úgy szavaztak, ahogy és akire akartak. Sok külföldi választáson jártam már megfigyelőként,

pontosan tudom, milyen árulkodó jelei vannak annak, ha a kormányzó párt nyomást gyakorol a választás menetére,

a választási bizottságokra és a választópolgárokra.

 

Martin Graf

 

Milyen jelei vannak ennek?

Például az emberek egy része ideges, nem szívesen nyilatkoznak a preferenciáikról, a bizottsági tagok fura módon állandóan hangoztatják, mennyire függetlenek, és rébuszokban beszélnek, amikor a részletekről kérdezzük őket. Általában félnek beszélni, és minden érzékeny kérdésre kategorikus tagadással válaszolnak.

A magyar szavazókörökben milyen volt a hangulat?

Az emberek nagyon közvetlenek és barátságosak voltak, a légkör oldott volt. Nagyon sokan szavaztak, sorok álltak a szavazóhelyiségeken kívül. Budapesten vizsgálódtunk főleg, csupán egy fővároson kívüli szavazóhelyiséget tekintettünk meg, de mindenhol sokan szavaztak,

nagy volt az érdeklődés, és mindenhol nagyon jól szervezetten zajlott a voksolás menete.

Eljutott önökhöz bármilyen információ a választási rend megsértéséről, csalásról?

Nem volt ilyen.

Esetleg a kollégái hallottak ilyenről?

Nem tudok ilyenről, másoktól sem hallottam efféléről. Vasárnap több, más csoportokban tevékenykedő választási megfigyelő kollégámmal beszéltem telefonon, de mindannyian ugyanolyan állapotokról számoltak be, mint amilyeneket mi láttunk. Nem volt probléma. Ami esetlegesen negatív jelenségnek tűnt, az az, hogy néhány szavazóhelyiség nem volt akadálymentesítve, így a mozgássérült szavazóknak nehéz volt megközelíteniük a voksolás helyét.

Az EBESZ mégis előzetesen, majd utólag is bírálta a választás egyes elemeit. Jogosak ön szerint ezek a kritikák?

Nem teljesen értem ezt. Illetve egy szempontból igen: az EBESZ-küldöttség többségét baloldali pártkötődésű megfigyelők alkotják, és szerintem ők eleve már egy prekoncepcióval érkeztek Magyarországra.

Ezt az ideológiai szándékos szűklátókörűséget gyakran láttam más országok választásain is.

Hiszen Európában  a különböző országokban különböző típusú választási rendszerek vannak. A magyar rendszer is más, mint a mainstream európai, de ugyanolyan tisztességes. A magyar rendszer egy vegyes szisztéma, a többségi és az arányos rendszer keveréke, és mint ilyen, más, mint a brit, a francia vagy az osztrák, de ugyanolyan tisztességes. És a választás lebonyolítása is ilyen volt, tisztességes.

 

Fotók: Gyurkovits Tamás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Republik
2022. április 08. 19:13
Nem maga a lebonyolitás volt csalás,hanem a választásig eltelt időben volt a fidesz nagy előnyben.Mivel ők tudnak osztogatni állami pénzből amit meg is tettek.Vagy a külföldi magyarok helyzetbe hozása a levélszavazatokkal.Míg a külföldön dolgozó magyarok akadályozása az álltal hogy nekik el kellene utazni akár több száz kilómétert hogy szavazhassanak.Ez ahhoz hasonló mint amikor a fociban 11 ember áll egymással szemben.Látszólag igazságos,de az egyik csapat a Reál Madrid a másil pedig a Fradi.Nos mindenki tudja ki mennyiért tud játékost venni.Vagyis a verseny csak látszólag igazságos.
Innogreen23
2022. április 08. 11:59
Minekkelregisztrálni. Kedves hüjjjegyerek. Sírjál csak te belpesti majom. Zene füleimnek.
Reszelő Aladár
2022. április 08. 08:48
Ha volt eg ypárt, akinek nem volt érdeke, hogy linkeljen az pont a Fidesz volt. Az eredmény pedig magáért beszél. 500ezer szavazatot kellett volna egyikből a másik irányba fordítani, hogy egyátalán döntetlen közeli legyen az állás. ez szavazókörönként kb 50 szavazat lett volna a 3-400 szavazatból, amir az adott lista kapott.
Sany Xepi
2022. április 08. 06:10
A kékcédula már nem megy, ez van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!