„Tűhegynyi lyukon át hatol be a fény” – nagyböjt IV.

2022. március 18. 19:01

Az öregember fiatalkodásában van valami komikum. Ha az ember öreg, legyen öreg.

2022. március 18. 19:01
null
Szeghy Ernő

„(...) nézetem szerint senki sem lehet boldog aggkorában, aki nem tud nyugodtan gondolni a halálra, mert hacsak nem engedi át magát az önámításnak, lehetetlen észre nem vennie, hogy szervezete lassú feloszlásban van.

Léteznek ilyen önámítók. Magam is ismertem néhányat. Olyant például, aki előrehaladott kora ellenére fiatalosan öltözködött, amivel tényleg sikerült neki másokban azt a véleményt keltenie, hogy még távol van az öregségtől. Nem olyan régen találkoztam egy iskolatársammal, akinek sikerült talán valami állandó szobatorna útján mozdulatait olyan fiatalossá tenni, hogy azt hiszem, túlment a józanság határán, valósággal fickándozott, lehetetlen volt észre nem venni rajta az erőltetést. Pedig hát mi célja ennek? Valamelyik napilapban olvastam még békeidőben, hogy egy előkelő londoni társaságban egy nyolcvanéves tábornok fitogtatni akarta frissességét, táncra kért fel egy ifjú hölgyet. Egyet fordult vele, de amikor visszavezette a helyére és meghajolt előtte, holtan roskadt össze. Kellett ez neki? Az ilyen hiú embereknek azután mások azzal hízelegnek, hogy ilyen meg olyan fiataloknak nézik őket, tíz-húsz esztendőt vonva le valódi korukból, holott az félreérthetetlenül rí le róluk. A hátuk mögött pedig mulatnak rajtuk.

Minden egyébtől eltekintve, az öregember fiatalkodásában van valami komikum. A dolog nem stílszerű. Ha az ember öreg, legyen öreg. Azonban értsen hozzá, hogy megtartva a komolyságot, amely korához illik, tudjon vidám lenni és napsugaras kedélyű. Ne rontsa mások jókedvét savanyú arcával, és ne panaszkodjék a korától legtöbb esetben le nem választható testi betegségek miatt. Ne gondolja, hogy azoknak elbeszélése másokat érdekel.

Erről jut eszembe, milyen gyakran halljuk ezt a szólamot: »Érdekes, hogy így meg úgy...« Ezzel szokta az illető bevezetni azt, amit önmagáról akar mondani, holott igazában csak önmagát érdekli a dolog, mások állva alusznak el tőle.”

(Részlet Szeghy Ernő kármelita szerzetes [1872-1952] Gondolatok az élet késő alkonyán című könyvéből)

 

*

Fotók: R.J.
A sorozat képei lyukkamerával [camera obscura] készültek. A sötét cipősdobozba egy tűhegynyi lyukon át hatol be a fény, így a fényérzékeny papíron a kép negatívja jelenik meg. A negatív felvételek pozitív megfelelői előhívás után, digitális utómunkával jöttek létre. A képek élessége a lyuk átmérője, az expozíciós idő és a fényviszonyok függvénye. A kísérletezésekből is váratlan szépségű felvételek születhetnek.
(Sorozatszerkesztő: Kemenes Tamás)

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2022. március 20. 09:12
Paradox : Az ember anyagból van . De nem az anyagnak vannak gondolatai , hanem az embernek .
Sulammit
2022. március 19. 23:34
Ez egy idei felvételsorozat Amanda Learról. Fantasztikusan néz ki! Hogy lehet ilyen szép, jó alakú és csinos 82 évesen? Semmi mesterségeset nem látok rajta. Az atya férfiakról írt. A nőkre nem vonatkozik. https://www.retikul.hu/pluszminusz/amanda-lear-kifinomult-stilusa/?utm_source=femina&utm_medium=referral&utm_campaign=blogketrec
még fokozza
2022. március 19. 15:25
Ha posztot ír egy öregember másokat minősítgetve, szomorú.
-... -.-
2022. március 19. 14:38
-zsoltkom- "Ha az ember öreg, legyen öreg." Ez a mondat azért tudott így megmutatkozni, mert Jézus nem hozta meg rá a példát. Előbb meghalt, mint megöregedett. Így vagy Jézus a tévtanítás vagy Szeghy Ernő kármelita. Le van írva valahol, hogy az öreg kor mikortól öreg? - Ha azt vesszük a megszületéstől kezdve minden perccel öregek vagyunk. - A szokásainkban se kövessük az udvariasság szabályát... "Ha az ember öreg, legyen öreg." - Egy nő ne fesse a haját... 40 évesen is legyen ősz, legyen már rendesen öreg. - Egy nő ne borotválja a hónalját és a bajszát... a természet szerint legyen öreg. - A gyenge öreg ne kérjen segítséget. Tisztességesen legyen öreg. - Aki feledékeny és öreg... cavingtont ne szedjen "Ha az ember öreg, legyen öreg." "nézetem szerint senki sem lehet boldog aggkorában, aki nem tud nyugodtan gondolni a halálra" Tehát a keresztény emberek boldogtalanok. Nem készülnek fel a halálra... egész életük erről szól. Mondják is: Akar a franc a Mennyországba kerülni... halált nem várva itt a földön ezerszer jobb, mint a Mennyben örökre fiatalon élni. Bizonytalanra nem adunk! "Az ilyen hiú embereknek azután mások azzal hízelegnek, hogy ilyen meg olyan fiataloknak nézik őket" folyik a nagy keresztény hájpolás. Keresztény öregség... "Óh, üdv neked, dicső Nagyerdő, Egy nagy városnak édene, Soványító kúrák kúrája Annak, ki párszor élveze. Tenélküled hányszor megunnók Ezt az unalmas életet - Te vagy itt, e híres városban A legmagasabb élvezet!... "
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!