Ki kell törnünk a Trianon által okozott száz év magányból

2021. június 20. 20:04

Egymás részei vagyunk, egymás sikerében vagyunk érdekeltek. Interjú.

2021. június 20. 20:04
Palkovics László

„Ha Északkelet-Magyarországról beszélünk, akkor a rendszerváltás után bezárt gyárak és ipartelepek tucatjai jutnak az ember eszébe. Mi a helyzet ma a térségben?
Mindaz, amit említett, már csak a múlt. A helyzet jelentősen megváltozott. Ha megnézzük, hogy 1990-től hogyan változott Magyarországon az ipar területi eloszlása, akkor azt látjuk, hogy minden területen tudtunk erősödni, így a mostani, Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna területén is.

Korábban a magyar gazdaság Esztergom–Budapest térségére és Győrre terjedt ki. Idővel és tudatos ipartelepítési stratégiával elkezdett kibontakozni a gazdaság dél-keleti irányba is. Heves megye és Borsod-Abaúj-Zemplén megye is fejlődik, iparosodik, új munkahelyek teremtődnek. Kecskemét mellé pedig most Debrecen zárkózik fel az autógyártással. Gondoljunk csak bele, Kecskemét tíz év alatt telt meg beruházásokkal!

Miskolcon vagy Nyíregyházán azt látjuk, inkább munkaerőhiány van, mint munkaerő felesleg. Tény, hogy vannak elszórtan olyan részek – főleg a kisebb, aprófalvas települések – ahonnan be kell járni a városba dolgozni, de munka van.Ettől eltekintve Heves megyében jól állunk: Eger az egyik legiparosodottabb városunk. Hatvan ugyancsak fontos húzóerő a térségben.

Melyik zónákban vannak a legjelentősebb lemaradások?
Az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónában gondjaink inkább Nógrád megye keleti részén vannak, ezen kívül Délkelet-Magyarországon. Szeged és környéke sokáig nem volt kedvező az iparvállalatok számára, így modern ipari létesítmények nélkül maradt. Ez önmagában nem lenne baj, hiszen megmaradt az egyetemi kutatás-fejlesztés meghatározott központjának.

Nagy potenciált és nagy előnyt is jelenthet mindez, azonban ipari pozíciókat kell Szegednek is szereznie, hogy fejlődni tudjon. Ha megnézzük a körülötte meghúzódó száz kilométeres sugarú kört, akkor azt láthatjuk, hogy két-három millió magyar ember élete függ a térség sikerességétől.

Míg Csongrád-Csanád megye lemaradt, nincs ütőképes ipari parkja, addig a határ túloldalán, a Délvidéken egy magyar gazdasági forradalomról beszélhetünk.

Ez valóban így van, Észak-Szerbia mellett Horvátország határmenti területei is erősödni tudtak. Kedvezőbbé vált a külföldi befektetői csoportok számára. Magasabb hozzáadott értékre, innovációra van szükség, mert a multinacionális vállalatoknak is ez számít. Szegedre nagyon kellene egy-két olyan nagyobb cég, ami katalizátorként tud a térség gazdasági életében jelen lenni.”

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lististerc
2021. június 21. 17:24
Szeged szerencsés, mert csak a szakképzésének tudott ártani ez a gyorsbeszédű ember, akinek nem kell cipőt vennie. (mert bizony a föld fölött jár egy lépéssel.) Az északkeleti régióhoz pedig egyszerűen pénz kell: vasút, gyorsforgalmú út Debrecenből (reptér!) minden nagyobb város felé. Ukrán, szlovák munkaerő beengedése, mint a Dunántúlon. Aztán megugranának az ingatlanárak, és a "dologtalanok" - igen, az ingyenélők - eltakarodnának a jobb helyekről pl. az olaszokhoz. Ehhez nem kell amcsi doktorátus. Ha megvalósul, az nem Palkovics érdeme lesz.
Mr. Tommy Lee
2021. június 21. 11:06
A Debrecen-Miskolc közvetlen vasútvonal nagyon fontos lenne, robbanna a régió, biztos vagyok benne. És a legdurvább, hogy nem is lenne akkor nagy anyagi befektetés, mert egy része most is megvan a vonalnak.
annamanna
2021. június 20. 21:05
"Kassát és Pozsonyt ma autópálya köti össze, ez az autópálya pedig Magyarországon keresztül halad át" Hát nem tudom, a google útvonalajánló szerint Szlovákián belül 4 és fél, Miskolcon keresztül 5 és fél óra az út a két város között. Ezt a nagy kerülőt (ami több benzin fogyasztásával is jár) mi értelme vállalni, ha ráadásul a menetidő is hosszabb egy teljes órával?
Magyarok Pásztora
2021. június 20. 20:35
Kezdjük azzal, hogy kitkarítjuk az eltemtaceu stb janicsárképzőket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!