Új fejezetet ígér Csíkszereda életében Korodi Attila

2020. szeptember 27. 20:02

A civileket és a vállalkozókat is bevonná a város újraalakításába az RMDSZ csíkszeredai polgármesterjelöltje, Korodi Attila, aki lapunknak elmondta: fő teendőjének a fiatalok megszólítását tartja. A vereség miatt nem aggódik, papírforma eredményt vár.

2020. szeptember 27. 20:02
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Minek köszönhető ez az alacsony részvétel Székelyföldön?

Az látszik, hogy a térségben a nagyvárosokban, főleg, ahol borítékolható volt az eredmény, mert egy előválasztás eredménye vagy a jelölt erős személye megelőlegezte azt, a választók nem érezték akkora súlyát annak, hogy elmenjenek voksolni. Egyébként nem kirívóan alacsony a részvétel, közelíti a négy évvel ezelőttit.

Ön erős jelöltnek érzi magát?

Nézze, március 7-én a szeredaiak részéről egy előválasztáson már kiderült, hogy

a város polgárai nagyjából rendben valónak látják az irányt, nem kívánnak radikális változtatásokat

talán ezért sem tettek bele akkora energiát most, hogy szavazzanak.

Jelentős kisebbséget alkot a románság a városban, közöttük is vannak szavazóik?

Valószínűleg a 18 százaléknyi román lakosságon belül is vannak, akik támogatják ezt az irányt; azonban azt is valószínűnek tartom, hogy inkább a román közösségen belüli jelöltekre adták a voksaikat. Egyedül talán a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) versenyzett velük, amelynek voltak magyar jelöltjei is.

Számos hír érkezett különféle választási visszaélésekről, pecsét nélküli szavazólapokról például. Önöknél mi a helyzet?

Szerencsére nálunk nem volt semmi hasonló, a járvány elleni védekezés szempontjából is rendben zajlik egyelőre minden. Mondhatom, hogy

ahhoz képest nyugalom volt, hogy választás van ma.

Mi lehet az oka annak, hogy a fiatalok messze elkerülték ma a szavazóhelyiségeket? Őket miért nem sikerült megszólítaniuk?

Országos a jelenség, hogy főleg az aktív, 45 év fölötti korosztály ment el szavazni. Ha van igazán tennivaló, akkor ez lenne az, a fiatalok megszólítása, hiszen jogos is a részükről és sok más ember részéről is, hogy elfordultak a közélettől. Ezért szeretnénk megnyitni a városházát előttük, ez a következő, tízéves időszak első lépése lenne: teret adni a különféle kezdeményező csoportoknak, fiataloknak, civileknek, szakmai szervezeteknek, oktatói hálózatoknak, vállalkozói szövetségeknek. Ez lehet az alapja a későbbi társadalmi, kulturális, gazdasági fejlődésnek, amit beindítunk, ha a szavazók többsége is így látja jónak.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!