Így csinálták ki a kommunisták a parasztságot

2018. március 27. 12:40

Az Apáink földje a paraszti gazdaságok erőszakos kollektivizálását mutatja be a Nemzeti Emlékezet Bizottsága vándorkiállításának részeként.

2018. március 27. 12:40

Március 27-én Nagykanizsán, 28-án Kecskeméten nyílik meg a Sorsfordítás – A paraszti társadalom felszámolása, 1945-1962 című vándorkiállítás.

Az Apáink földje című film a kiállítás kísérőalkotása. A paraszti gazdaságok 1948 és 1961 közötti kollektivizálása a népesség közel felét érintette Magyarországon. A paraszti tulajdon felszámolását, a földek és az emberek termelőszövetkezetekbe kényszerítését a kommunista hatalom megfélemlítéssel és erőszakkal érte el. Eközben feldúlta, majd felszámolta a hagyományos közösségeket, a hozzájuk kapcsolódó kultúrát, életmódot.

Az erőszakos kollektivizálás történetét bemutató film az egykori üldözöttekre, meghurcoltakra, áldozatokra, az érintett családokra emlékezik. A filmben megszólaltatott emberek az említett korszak tanúi. Történeteik, valamint a bemutatott korabeli híradórészletek, egykori dokumentumok felidézik, hogyan terrorizálták a kommunista diktatúra alatt a parasztságot, belekényszerítve őket a termelőszövetkezetekbe.

A Sorsfordítás programsorozatának fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Szakmai irányítója Földváryné Kiss Réka, aki az első két városban, Nagykanizsán és Kecskeméten március 27-én és 28-án nyitja meg a kiálítást. A tárlat tizennégy helyszínen, köztük Budapesten,  Székesfehérváron, Mosonmagyaróváron, Szegeden, Mátészalkán, Karcagon, Nagykőrösön is látogatható lesz az idén. 

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának közleménye úgy fogalmaz: az erőszakos kollektivizálás történetét bemutató programsorozat – amelynek helyi konferenciák, kerekasztal-beszélgetések és rendhagyó történelemórák is a részét képezik – méltó megemlékezésre ad lehetőséget az egykori üldözötteknek, valamint az érintett rokonoknak. Kiemelt cél a fiatalok figyelmének felkeltése, ami hozzásegítheti őket saját családjuk múltjának megismeréséhez, feldolgozásához .

A programsorozathoz kapcsán középiskolások számára szeptemberben országos versenyt hirdetnek, amelyhez a pedagógusoknak tartott módszertani továbbképzés kapcsolódik majd.

A vándorkiállítás közreműködő partnere az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rony Tronco
2018. március 28. 07:52
A "rendszerváltás" úgy csinálta ki a parasztságot, hogy az elrabolt földeket nem adta vissza, az államosítási törvényekben előírt kártérítésekkel együtt, sem a földet, sem a gépeket, sem a falusi infrastrukturát. A "rendszerváltás" a falu és vidékfejlesztést úgy tette tönkre, hogy a közösség birtokait (közbirtokosságok, legelők, erdők, szántók) ellopták (privatizálták). Csóré maradt a falu, mint egy város, csak infrastruktura nélkül. A "rendszerváltás " úgy tette tönkre a parasztságot és a falusi földművelést, hogy nem állították helyre a HANGYA (termelő, fogyasztó, értékesítő szövetkezeteiket. Vagyonukat ellopták. A termelőt kiszipolyozzák.
kulakman
2018. március 27. 17:47
Remélem a nicknevem alapján elvitathatatlan ,hogy megtapasztalt élmények miatt választottam ki ezt a nevet , és nem váltogatom mint itt sokan , hanem tudatosan használom 2009 óta! A kollektivizálásról csak annyit szoktam megjegyezni ,hogy haver ha téged is kitoloncolnának a házadból , még 20-40év múlva is emlékeznél , hol hagytad a kést a konyhában!
Renualt Clió RS
2018. március 27. 15:58
Vona Gábor és Széll Bernadett legalább ekkora veszélyt jelentene az Országra.Ezt elkell magyarázni Mindenkinek.
Bicska Maxi
2018. március 27. 15:16
"Így csinálták ki a kommunisták a parasztságot" na igen, fordítva más lett volna hazánk sorsa, de ami késik nem múlik :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!