Esküvőt, na de milyet?

2016. október 16. 20:12

A legtöbb lány életében előbb-utóbb eljön a pillanat, amikor úgy érzi, végre megérkezett a hercege, akire ovis kora óta várt. Ha nem is fehér lovon jön, azért a boldogság határtalan, és a romantikus-letérdelős lánykérés után indulhat az ötletelés: milyen legyen az esküvő?

2016. október 16. 20:12

Egyházi vagy polgári?

Alapvető kérdés. A legtöbb pár mindkettőt megtartja, a polgári a hivatalos érvényesség miatt, az egyházit pedig azért, hogy Isten színe előtt is örök hűséget fogadhassanak.

Nem árt észben tartani, hogy a templomba nem illik fedetlen vállal, látványos dekoltázzsal érkezni. A vendégeknek sem ajánlatos fehéret, feketét vagy pirosat viselni.

Újabban elterjedt, hogy a két esküvőt nem ugyanazon a napon tartják, és a vendéglista is különböző. Gyakori, hogy a polgári esküvő szűk családi körben, akár hétköznap zajlik, és az egyházi esküvő az, ami után a lakodalomra is sor kerül.

Katolikus esküvő

A római katolikus szertartás esetén legalább 3 hónappal előtte kell jelentkezni a jegyespárnak a papnál a keresztlevelükkel, vagy egy elbocsátóval, ha nem a saját lakóhelyükön házasodnának.

A rituálé ünnepélyes, zenés bevonulással indul. A hívek üdvözlése és a könyörgések után a jegyesek a pap és két tanú előtt fogadnak hűséget. A pap kérdéseire felelnek, majd a pap megáldja a gyűrűket, amit a szeretet és a hűség nevében húznak egymás ujjára a párok. Zárásként a pap nászáldást kér a párra, majd kikíséri őket a templomból.

Amennyiben az egyik fél nincsen megkeresztelve, akkor is házasodhat katolikus szertartás szerint, azonban ez némiképp több előzetes papírmunkával jár, és a írásban kell nyilatkoznia arról, hogy ezen hit szerint neveli majd a születendő gyermekeket.

Református esküvő

A református esküvő abban különbözik a katolikushoz képest, hogy itt az egyház elismeri a hivatalban kötött házasságot és arra kéri az áldást. Mivel a református vallás szerint az esküvőre a felek nem vőlegényként és menyasszonyként, hanem férj és feleségként érkeznek, ez a szertartás inkább a házasság megáldásáról, mintsem a megkötéséről szól.

A lelkipásztor a templom ajtajában fogadja a párt, majd velük és a násznagyokkal az Úr asztalához áll. A vőlegény helye a menyasszony jobbján van. Bibliai idézetes és igehirdetés után következik a házastársak kézfogása és a fogadalmak megtétele. A közös ima után először a lelkipásztor fejezi ki személyes jókívánságait, majd sorban a jelen lévők is.

Akik nincsenek megkeresztelve...

Ha a pár nincsen megkeresztelkedve, de szeretnének templomi esküvőt, akkor először is alaposan meg kell gondolniuk, hogy csak divat vagy valódi vallási indíttatás az oka e vágyuknak. Ha úgy határoznak, hogy életük részévé teszik a hitet, a gyülekezetet, akkor egy minimum egy évig tartó katekumenátust, azaz hittanra járást követően megkeresztelkedhetnek, majd összeházasodhatnak.

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!