Virágzónak tartja a szerb-magyar kapcsolatokat Kövér László

2015. április 16. 12:29

Nehéz út áll Szerbia előtt Kövér László szerint, de reményei szerint olyan stratégiai együttműködést sikerül megalapozni a két ország között, amely virágzó korszakot nyit a két ország kapcsolatában. A jövőre vonatkozóan két fontos kérdésről, illetve projektről esett szó a két ország házelnökei között: az energetikáról és a közlekedésről.

2015. április 16. 12:29

Rendkívül jónak értékelte a magyar-szerb kapcsolatokat Kövér László magyar és Maja Gojković szerb házelnök csütörtökön Belgrádban. A házelnöki találkozót követő sajtótájékoztatón Kövér László kijelentette: a remények szerint a jelenlegi parlamenti ciklusban olyan stratégiai együttműködést sikerül megalapozni a két ország között, amely virágzó korszakot nyit a két ország kapcsolatában.

Kövér László kiemelte, hogy Szerbia és Magyarország érdekei szomszédos országokként nagyon sok ponton találkoznak, és Budapest támogatást nyújt Belgrádnak az európai uniós integrációs folyamatban. „A magunk részéről szeretnénk hozzájárulni, hogy ez az út minél rövidebb és zökkenőmentesebb legyen” - fogalmazott a magyar házelnök, hozzátéve: Magyarország minden szinten szeretné átadni a csatlakozási folyamat során szerzett tapasztalatait.

Magyarország stratégiai kérdésnek tekinti a nyugat-balkáni országok euroatlanti integrációját – fogalmazott a magyar Országgyűlés elnöke, hozzátéve, hogy ezen országok közül Szerbia a legfontosabb, „nem utolsó sorban azért, mert szomszédos országról van szó, ahol több mint negyedmillió magyar él”. A két házelnök megállapodott abban, hogy a közeljövőben intenzívebbé teszik a két törvényhozás szakbizottságainak együttműködését. A magyar tapasztalatokat leginkább a külpolitikai, az európai integrációs, a mezőgazdasági és a környezetvédelmi bizottság közös munkája során ismerheti majd meg a szerb fél.

A magunk tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy Szerbia előtt még nagyon nehéz és talán hosszú időszak áll, mire az EU teljes jogú tagja lesz. (…) Szintén tapasztalatból tudjuk, hogy a csatlakozás után sem lesz könnyebb az élet, csak másképpen lesz nehéz” - ecsetelte a Szerbia előtt álló utat Kövér László.

A jövőre vonatkozóan két fontos kérdésről, illetve projektről esett szó a két házelnök között: az energetikáról és a közlekedésről. „Ezekkel a kérdésekkel nem szabad addig várni, míg mindkét ország az Európai Unió tagja lesz” – hangsúlyozta Kövér László a Török Áramlat gázvezetékre és a Budapest-Belgrád vasútvonal kiépítésére utalva.

Maja Gojković szerb házelnök mindezek mellett az is hangsúlyozta, hogy a két ország kapcsolatában nincsenek nyitott kérdések, valamint fontosnak nevezte a Duna-stratégia összekötő szerepét. Mint mondta, ez a kérdés azért is fontos Szerbia számára, mert olyan stratégiáról van szó, amelyben nem EU-tag országok is részt vehetnek. Megfogalmazása szerint ilyen szempontból fontos, hogy a két országot nemcsak a Duna, hanem a Magyarországon élő szerb kisebbség, valamint a Szerbiában élő magyar kisebbség is összeköti.

Kövér László csütörtökön Belgrádban Aleksandar Vučić szerb miniszterelnökkel és Tomislav Nikolić köztársasági elnökkel is találkozik, este pedig a Kárpát-medence egyik legdélebbi magyar településére, Székelykevére látogat.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ultima Ratio
2015. április 16. 14:40
Már megint szarhéziakkal barátkozunk, nem azokkal akik eltartanak, jól van Laci.
Tordai Kadosa
2015. április 16. 13:23
"virágzó korszakot nyit a két ország kapcsolatában." Ok legyünk jóban a szomszédainkkal már csak az ott élő magyarok miatt is. Ennak ellenére a Fidesz és Kövér Laca lelombozó korszakot él át. A Habony-Rogán- Lázár "mesterhármas" még tovább kopárít.
ZsoBuda
2015. április 16. 12:55
Én azért megkérdeznék egypár Délvidékit, hogy ŐK mennyire tartják virágzónak a szerb-magyar kapcsolatot... és ebből a virágzó kapcsolatból ki és milyen arányban profitál.
pszichodoki
2015. április 16. 12:47
"cenzor- köteles laca" hozta újfent a kötelezőt, mínusz 3% a zsidesznek/sic!/ Csak így tovább!!:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!